
Afla cu mami.ro mai multe despre travaliu, ca sa fii pregatita cand va incepe.
Cum incepe travaliul?
Daca ai contractii dureroase la intervale regulate de 2-4 minute, cu intensitate mare si cu durata de un minut, e gata! Durerile iti vor cuprinde spatele si abdomenul si nu vor disparea daca te misti. Fuga la camera de garda!
Mai sunt si alte semne care vestesc travaliul?
Da, insa nu inseamna neaparat ca a si inceput! Dupa eliminarea dopului de mucus care „sigila” colul (o scurgere vaginala gelatinoasa, cu firisoare de sange), travaliul poate incepe imediat sau in cateva zile.
Cand se rup membranele si se scurge lichid amniotic, trebuie sa te duci la spital – travaliul apare, de obicei, cam in 48 de ore. Alte semne pot fi diareea si durerea de mijloc persistenta.
Da, ca nu-l trage nimeni la raspundere! Poti avea travaliu fals, care se caracterizeaza prin contractii la intervale neregulate, a caror intensitate ramane constanta. Vei simti durere in abdomenul inferior, nu la nivelul spatelui.
Colul nu se dilata, iar sub efectul sedativelor (sau daca te plimbi, faci o baie calda ori te masezi usor), contractiile scad in intensitate sau chiar inceteaza.
Poti manca in timpul travaliului?
Bine ar fi sa te rezumi doar la apa si ceai in timpul travaliului si expulziei. Mancarea ramasa in stomac creste riscul vomei (cand te fortezi), voma ce poate fi aspirata in plamani si care poate cauza pneumonia „de aspiratie”.
Poti grabi aparitia travaliului?
Daca te plimbi mai mult in fiecare zi, iti masezi sanii si mameloanele (pe rand, nu la ambii sani odata, cu blandete, timp de 5-10 minute), poti stimula descarcarea de oxitocina, hormon care determina uterul sa se contracte.
De asemenea, sperma contine zinc si prostaglandine, care ajuta la declansarea contractiilor. Asadar, daca nu ai interdictie de la medic, pune-ti partenerul la treaba…in folosul travaliului.