
Încă e vacanţă și poți face drumeţii ca să-ţi aminteşti de copilărie, aventurile prin pădure, aerul proaspăt mirosind a răşină, de fructele pe care le mâncai cu un ochi după urs şi altul după bunica, neștiind de care trebuie să te fereşti mai abitir.
Se spune că fructele pădurii sunt printre cele mai bogate în antioxidanţi, fiind numai bune să te apere de celulele cancerigene. Cele mai multe dintre ele sunt excelente întăritoare ale sistemului imunitar. Iar dacă adaugi gustul şi plăcerea de a le găsi şi de a le culege, fructele drumeţilor sunt perfecte!
Merişoarele, prietenele rinichilor
De fapt afine roşii, merişoarele sunt ac de cojocul celor mai multe boli produse de bacterii, virusuri sau fungi. Frunzele şi fructele sunt foarte bogate în taninuri (antibacteriene şi antimicotice) şi în flavonoide (antioxidanţi), ceea ce transformă preparatele din frunze, dar şi din fructe în antibiotice foarte puternice. Fructele au efect diuretic şi efect antiinflamator, proprietăți ce ajută la dizolvarea nisipului şi prevenirea formării pietrelor. Atenţie mare însă! Dacă sunt deja formaţi calculii, merişoarele nu sunt recomandate din pricina oxalaţilor pe care-i conţin şi care ar putea face mai mult rău.
Cum se consumă: ca atare, proaspete sau deshidratate, câte un pahar zilnic, sub formă de comprimate sau infuzie de fructe uscate.
Când se mai recomandă: dacă la primele semne de gripă faci o cură cu decoct din frunze de merişor, efectul va fi surprinzător: acțiunea antivirală a frunzelor va împiedica virusurile să-şi facă de cap. Comprimatele cu merişor sunt foarte eficiente împotriva acceselor de tuse provocate de infecţiile căilor respiratorii.
Afinele, aliatele diabeticilor
Dulceaţa este absolut delicioasă, iar de afinată ce să mai discutăm, nu se compară cu niciun lichior din lumea asta mare. Fructele se culeg mai greu fiindcă afinul are ţepi, dar îți vin în ajutor localnicii experimentaţi – ei folosesc un fel de pieptăn cu care afinele se culeg simplu, rapid şi fără răni și nu cer preţuri mari având în vedere perisabilitatea produsului. Prin urmare, drumeţul poate sta liniştit pe buturugă până când apar vânzătorii și poate recapitula la ce sunt bune afinele: frunzele conţin taninuri, acid chinic, săruri minerale, iar infuzia are efect hipoglicemiant. În formele incipiente sau uşoare de diabet zaharat, preparatele din afin pot chiar substitui tratamentul insulinic. Fructele conţin antioxidanţi în cantităţi impresionante.
Cum se consumă: o linguriţă cu vârf cu frunze de afin şi câteva fructe uscate la 250 ml de apă clocotită. Se beau două căni de ceai pe zi. Fructele se mănâncă aşa cum sunt ori sub formă de suc.
Când se mai recomandă: în probleme de tranzit intestinal, împotriva diareii, dar şi preventiv, contra bolilor de inimă.
Zmeura, inamicul colesterolului
Cui nu-i place zmeura? Aromată, dulce, parfumată, conţine de 50 de ori mai mulţi antioxidanţi decât căpşunele. Este mai sănătoasă, dar şi mult mai perisabilă. Conţine vitamina C din belşug, la fel magneziu, calciu şi cupru. O cură cu zmeură ajută la scăderea colesterolului şi previne bolile de inimă. Rezolvă multe dintre problemele de tranzit intestinal, ajută în diabet, răceală, obezitate, răguşeală şi afecţiuni oculare sau pulmonare.
Cum se consumă: cura cu zmeură constă în consumul a 300 g de fructe în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, timp de zece zile.
Când se mai recomandă: sub formă de mască, amestec de zmeură şi iaurt, aplicată pe faţă timp de 15 minute, apoi clătită cu infuzie de muşeţel. Dacă repeţi o dată la trei zile, vei observa că ridurile sunt mai puţin evidente.
Moşmoanele, duşmanii gutei
Un fruct uitat, dar încă prezent prin poieniţe şi pe la marginea pădurilor, nu prea arătos, dar extrem de gustos, moşmonul are valoare terapeutică întru totul: frunze, fruct, rădăcini, seminţe. Pentru că aici vorbim de fructe, acestea sunt eficiente în tratarea litiazei urice, gutei, reumatismului, colitelor rebele.
Cum se consumă: pentru tratarea gutei şi reumatismului, până la 500 g zilnic, ca gustare. Pentru reglarea tranzitului intestinal, sub formă de sirop – 1 kg de fructe, 800 g de zahăr şi 500 ml de apă se fierb timp de o oră la foc mic. Se bea dimineața câte un pahar.
Când se mai recomandă: poţi culege câteva mâini de frunze fiindcă sunt foarte eficiente sub formă de decoct (două linguri la o cană cu apă) împotriva aftelor şi inflamaţiilor gâtului.
Citește și:
Plante minune care te ajuta sa scapi de tigari
De la adevar la mit despre colesterol
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.34/27.08.2015
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: pixabay.com