
Nu sunt putini parintii care si-au spus ca nu vor mai lua copilul cu ei pana cand nu va mai creste pentru ca le strica vacanta, nu se pot relaxa etc. Adevarul este ca o vacanta cu copilul arata diferit de cea cu care esti obisnuita, dar asta nu inseamna ca este, obligatoriu, si mai putin distractiva.
Dimpotriva, sa descoperi un oras alaturi de un copil poate fi o experienta unica, ce-ti poate aduce multe bucurii. Dar, pentru a fi asa, cand pleci intr-o calatorie cu copilul trebuie sa ai in vedere, de la bun inceput, ca o vacanta de familie este altceva decat una individuala sau in doi. Asta inseamna ca, oricat ti-ai dori sa vizitezi/ sa faci anumite lucruri, oricat de bine ti-ai planificat locurile de vazut, iar programul tau este fara cusur, fii pregatita ca, la fata locului, lucrurile sa se schimbe. Sfatul nostru este urmatorul: fii flexibila, relaxata si inarmeaza-te cu multa rabdare. Aceste trei elemente fac diferenta intre o vacanta reusita si o experienta obositoare, stresanta, pe care nu vrei sa o repeti prea curand.
Citeste si 7 sfaturi pentru vacanta de iarna
9 recomandari pentru calatoria cu copilul
Poate ca esti genul care-si ia rucsacul in spate, cateva fructe si gustari, pleaca la drum si se mai intoarce seara in camera de hotel. Nu supune copilul unui maraton care ar putea fi prea putin interesant si obositor. Chiar daca doresti sa-l familiarizezi cu arta sau cultura destinatiei in care va aflati, ia in considerare varsta lui, puterea de intelegere si lucrurile care-l pasioneaza.
Ideal este sa va programati doua sesiuni de iesiri: una inainte de masa, urmata de pauza de masa si pauza de somn si una dupa-amiaza – spre seara. Cat cel mic doarme va puteti odihni sau puteti iesi, pe rand, intr-o explorare individuala a destinatiei.
Lucrul in echipa este esential: impartiti-va rolurile pe zile sau ore. Dimineata aceasta mergi tu cu copilasul la un un loc de joaca sau un muzeu potrivit varstei lui, in timp ce partenerul tau viziteaza locul la care visa de cand ati facut rezervarile pentru vacanta, iar a doua zi schimbati rolurile. Este foarte important sa stiti programul cu publicul la toate locurile in care mergeti pentru a va putea organiza in acest fel.
Pentru a lua masa, cautati locuri mai putin oficiale – majoritatea capitalelor europene au inclusiv restaurante pentru copii -, prietenoase, cu o atmosfera familiara. In plus, nu amanati momentul mesei pentru cand copilul va fi prea obosit pentru ca, in final, este posibil sa faca crize de oboseala si de plans. Ideal este sa mergeti la restaurant cu cel putin o ora inaintea pauzei de somn (ora 12.00 ar fi perfecta) pentru a avea timp de comanda, masa si drum spre casa. Trei ore dimineata, intre 9.00 – 12.00, sunt mai mult decat suficiente pentru a descoperi orasul alaturi de un copil. Daca la acestea mai adaugi si alte trei ore seara, obtii un program decent, nu-i asa?
Citeste si 5 metode de a calma un copil care tipa
Cereti de la alte familii, poate chiar de la receptiile hotelurilor sau de la punctele de informatii turistie, recomandari de restaurante potrivite familiilor, cu o atmosfera potrivita tuturor varstelor, personal amabil si, cine stie, poate chiar cu un mic loc de joaca pentru copil. In cazul copiilor, atmosfera poate face minuni. De pilda, poti sa ai surpriza sa-ti refuze tocmai mancarea preferata daca nu-i place locul, daca il obligi sa stea nemiscat pe scaun, daca se plictiseste pana vine comanda, iar tu, in loc sa te bucuri de mancarea excelenta, o sa tot cauti sa-l linistesti sau sa-i promiti lucruri in schimbul catorva minute de cumintenie. Prin urmare, nu alegeti un loc doar pentru meniul pe care-l are, ci si in functie de atmosfera si preferintele celui mic.
Vrei sa iesi la o cafea, sa o savurezi in liniste uitandu-te pe geam sau rasfoind presa locala, o revista de moda sau citind cateva pagini din cartea pe care ai luat-o cu tine? In loc sa-l iei pe cel mic cu tine, in ideea ca te va lasa in pace in timp ce se joaca pe tableta, lasa-l cu tati, promitandu-i acestuia ca a doua zi ii vei intoarce serviciul. Nu de alta, dar partea cu tableta nu tine intotdeauna: ori vrea, din senin, sa se joace cu tine, ori se va plictisi subit, ori nu este incarcata (scenariile nefericite sunt diverse).
Citeste si Craciun Viena 2014. De ce sa mergeti in Viena in vacanta de iarna
Nu incepe sa-i promiti, in disperare de cauza si de teama unei crize de plans, lucruri interzise in mod normal. Nu va deveni intelegator: o sa le vrea exact in acel moment, iar vizita ta la casa renumitului muzician pe care doreai sa o vezi va fi, oricum, compromisa. O sa sfarsiti mancand prostioarele promise, el – fericit ca si-a atins scopul, tu – frustrata, intrebandu-te daca toate vacantele vor fi la fel de acum. Solutia noastra: lasa-l dimineata aceasta cu tati, iar tu viziteaza obiectivul dorit (trei ore sunt suficiente). Maine dimineata iti vei lua revansa si vei sta tu cu cel mic, iar tati va vizita ce-si doreste.
Citeste si Formule magice pentru tatici
Inainte de plecare discutati ce urmeaza sa faceti si includeti-l si pe cel mic in consultarile voastre. Asa cum voi doriti sa ajungeti undeva, poate si el vrea sa mearga cu trenuletul, sa manace ceva de la cofetaria pe care a vazut-o ieri etc. Este o vacanta de familie si fiecare varsta si gust trebuie sa fie multumite.
Daca esti in criza de timp, nu grabi/ alerga copilul. Poate ca o sa jungeti in locul respectiv, dar daca cel mic este obosit si nici nu e intersat de el, veti pleca foarte curand de acolo. Mergeti pe rand, in doua zile separate, sau alegeti o dimineata, cand toata lumea e odihnita si relaxata. Revansati-va fata de copil cu o seara potrivita pentru el. Dar, repetam: stabiliti aceste detalii impreuna inca de dimineata. Micul dejun ar putea fi un moment potrivit.
Tu ce sfaturi ai adauga acestui ghid de calatorie cu copilul?