Esti aici
Femeia.ro > Promo > Gravidă de sărbători

Gravidă de sărbători

Anul acesta sărbătorile de iarnă sunt cu totul speciale pentru tine, mami. Puiul din burtică are nevoie de grija ta în fiecare zi, începând încă din momentul conceperii lui. Indiferent că eşti în primele luni de sarcină sau spre finalul ei, copilaşul din burtică „petrece” odată cu tine – simte emoţiile prin care treci, papă din mâncarea pe care tu o savurezi, bea ceea ce tu bei, adică este parte din tine.

Alege cu grijă locaţia

Chiar dacă eşti însărcinată, nu există restricţii referitoare la locul unde îţi poţi petrece sărbătorile, atâta doar că trebuie să ţii cont de câteva sfaturi:

  • Sporturile de iarnă sunt contraindicate în timpul sarcinii, chiar dacă eşti campioană la schiat sau patinaj. Riscul de accidentări este mare, iar puiul din burtică trebuie protejat.
  • Poţi alege un hotel care să aibă bazin de înot. Puiul se simte deosebit de bine atunci când mami înoată. Dacă înotul nu numai că este permis, ci chiar recomandat, sauna este total contraindicată în timpul sarcinii, temperatura crescută putând determina apariţia contracţiilor şi naştere prematură. Deci, fără saună
  • Evită spaţiile foarte aglomerate, în care se va fuma. Fumul de ţigară nu îi face deloc bine puiului tău
  • Dacă preferi să petreci sărbătorile la ţară, asigură-te că pensiunea la care vei merge este bine încălzită şi că vei avea baie proprie.

Mami, beau ceea ce tu bei

În afară de alcool, nu există restricţii prea mari la ceea ce poţi bea de sărbători. Fireşte că ar fi recomandat să eviţi băuturile carbogazoase, care ţi-ar putea da o stare de inconfort. Nu trebuie să renunţi la cafeaua de dimineaţă, dar nu abuza. În exces, cafeaua creşte numărul de bătăi ale inimii, ceea ce poate modifica starea de bine a copilaşului.

Alcoolul, în schimb, influenţează dramatic dezvoltarea micuţului din burtică, mai ales în primele 3 luni de sarcină, atunci când puiului i se formează organele interne. Preferabil este să nu bei deloc în timpul sarcinii. Poţi totuşi ciocni un pahar de şampanie sau gusta un pic de vin. Băuturile tari sunt complet interzise în timpul sarcinii, aşa că evită să bei vodcă, chiar dacă este tonică, la fel si băuturile-aperitiv. Nu uita că trebuie să te hidratezi, deci fără restricţie la apa plată sau sucurile de fructe.

Dacă pleci în străinătate, este de preferat să bei doar apă îmbuteliată.

Restricţii la mâncare?

În principiu, nu. Sunt sigură că nu vei abuza tocmai acum. Doar ştii că puiul din burtică simte inconfortul odată cu tine, aşa că îţi recomand să mănânci puţin şi des. Sunt de preferat mâncărurile uşoare, salatele de fructe, de legume.

Cum te distrezi?

Sarcina nu este nicidecum un motiv să nu te distrezi de sărbători. Trebuie doar să-ţi dozezi eforul, să nu uiţi că picioarele şi spatele tău sunt sensibile în perioada aceasta, să nu faci gesturi care să-l pună în pericol pe micuţ (sporturi de iarnă, „ţopăit” excesiv). În rest, simte-te bine pentru ca puiul tău să fie fericit.

Atenţie la medicamente

Nu uita că multe dintre medicamentele uzuale îl pot influenţa negativ pe micuţul din burtică. Nu lua nici un medicament fără sfatul medicului, chiar dacă îţi pare o pastilă banală, pe care o luai de fiecare dată. Dacă mergi la medic şi burtica încă nu se vede, spune-i că eşti însărcinată înainte să-ţi prescrie orice medicament.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns