
Desi un mijloc natural de a preveni riscantele hemoragii postnatale, hipercoagularea sangelui poate avea un dramatic efect de bumerang.
Organismul uman are capacitatea de a se pune la adapost de multe necazuri care ii pot periclita existenta. Asa se face ca, in momentul in care ramane insarcinata, o femeie se poate proteja de o hemoragie postnatala. Aceasta pentru ca sarcina modifica valorile anumitor compusi ai sangelui care controleaza viteza acestuia de a se coagula, determinandu-l sa se „inchege“ repede.
Hipercoagulare in sarcina si riscuri asociate
Venita pe un fond care predispune organismul la formarea frecventa de cheaguri de sange, situatia de hipercoagulare in sarcina poate fi chiar fatala. Asa ca nu este de glumit! Tocmai de aceea, medicii obstetricieni recomanda un set complet de analize de coagulare nu numai pe tot parcursul sarcinii, ci si in perioada de preconceptie. In afara de sarcina, exista alte cateva cauze ale aparitiei acestei situatii, printre care si mostenirea genetica.
Complicatiile sunt serioase
In afara de pierderile repetate de sarcina de care se poate face vinovata, coagularea in exces a sangelui, cu formare de cheaguri, poate duce la nastere prematura sau chiar la moartea mamei. Daca unul dintre aceste cheaguri, in drumul sau prin sistemul sangvin, blocheaza o artera importanta de la inima, plamani sau creier, iremediabilul se poate produce. Motiv in plus pentru orice femeie gravida sa isi faca in mod repetat analizele prescrise de medic.
Exista tratament pentru hipercoagulare
Din fericire, medicina moderna pune la dispozitia persoanelor cu risc ridicat de formare a cheagurilor o multitudine de medicamente anticoagulante. Insa doar obstetricianul, in colaborare cu hematologul, pot prescrie un tratament preventiv pentru hipercoagulare in sarcina. Mai ales ca, administrate din primul trimestru de sarcina, aceste medicamente pot afecta fatul.