Esti aici
Femeia.ro > Promo > Hrana pentru primii dintisori

Hrana pentru primii dintisori

Multi parinti, in mod gresit, nu acorda o importanta prea mare dintilor de lapte. Cum isi motiveaza acestia dezinteresul? „Lasa, ca oricum se schimba…”, uitand ca sanatatea dintilor permanenti depinde si de cea a primilor dintisori, cei de lapte. Din fericire, exista cateva alimente care, datorita continutului de minerale si vitamine, pot pastra sanatatea dintilor de lapte pana vine vremea schimbarii.

Alimente care pastreaza sanatatea primilor dintisori

Laptele si iaurtul
Sunt cea mai importanta sursa de calciu din alimentatia unui copil mic, iar despre acest mineral se stie ca este extrem de important pentru oase si dentitie. Conditia de baza: sa fie oferite celui mic neindulcite, pentru a evita aparitia cariilor.

Branza
Fie ca este vorba de branzica de vaca, facuta in casa, telemea nesarata de vaca sau capra, toate sunt o sursa excelenta de calciu. Ajuta la mentinerea pH-ului normal din cavitatea bucala, ajuta productia de saliva (atat de necesara pentru sanatatea gurii), contribuie la refacerea smaltului dintisorilor si contribuie la distrugerea bacteriilor daunatoare.

Fructele
Vitamina C aflata in compozitia lor este indispensabila sanatatii intregului organism si in mod particular sanatatii gingiilor. Iar cand musti dintr-un mar ajuti dintii sa se curete de tot felul de bacterii si resturi de mancare.

Legumele
Morcovii, caisele, broccoli, spanacul sau dovleacul sunt foarte bogate in vitamina A, care ajuta la productia de smalt. Smaltul, la randul lui, este important sa fie pastrat intact pentru ca ofera protectie impotriva cariilor.

Semintele de susan
Cum nu pot fi consumate ca atare, sunt de preferat in painica, alaturi de alte seminte. Semintele de susan au un continut ridicat de calciu, ajuta la refacerea stratului de smalt si previn depunerile de tartru. Se introduc in meniu doar dupa ce copilul implineste patru ani, deoarece mai devreme de aceasta varsta riscul sufocarii cu ele este mult prea mare!

Cu o periuta adaptata varstei si a unei paste speciale pentru copii, cel mic va fi spalat pe dintisori de doua ori pe zi, mai ales seara, inainte de culcare.

Comments

comments

Lasă un răspuns