Esti aici
Femeia.ro > Promo > In pasi de vals spre primarie

In pasi de vals spre primarie

Căsătoria se încheie în fața primarului sau a ofițerului Stării Civile după o ceremonie care nu depășește 15 minute. Însă mica tratație de după, la care participă familia și prietenii, oferă timp suficient tinerilor miri să înțeleagă ceea ce tocmai s-a întâmplat.

Goana după acte

Dacă atât tu, cât și viitorul soț sunteți cetățeni români trebuie să scrieți o declarație de căsătorie, pe care o lăsați la primăria localității de domiciliu sau de reşedinţă a unuia dintre voi. Apoi veți avea nevoie de buletin și de certificatul de naştere, ambele în original şi copie. Certificatul medical prenupțial, un document obligatoriu, se eliberează de către medicul de familie în urma analizelor pe care trebuie să le faceți. În plus, mai trebuie să dați o altă declarație pe proprie răspundere că nu cunoașteți niciun motiv de natură legală care să împiedice încheierea căsătoriei. Pentru cazurile mai aparte, în original și copie legalizată, veți avea nevoie și de certificatul de deces al fostului soţ sau de sentinţa de divorţ rămasă definitivă şi irevocabilă. Mariajul se va încheia după 10 zile de la data depunerii tuturor actelor, inclusiv ziua când a fost făcută prima declaraţie, dar şi ziua în care se oficiază căsătoria. Certificatul de căsătorie este singurul act de care veți avea nevoie la biserică, pentru ca preotul să oficieze și cununia religioasă.

Ești cetățean străin?

Nu-i nicio problemă! La actele de mai sus se mai adaugă câteva. De exemplu, dovada eliberată ori autentificată de Misiunile Diplomatice ori Oficiile Consulare acreditate în România, declaraţia dată pe proprie răspundere, autentificată de un notar public, din care să rezulte că viitorul soţ nu este căsătorit în altă țară. Dacă nu cunoști limba română, îți trebuie un proces verbal încheiat împreună cu interpretul autorizat. Și să nu uităm de aprobarea Ministerului Apărării Naţionale, a Ministerului de Interne, a Ministerului de Justiţie ori a conducătorilor serviciilor de stat specializate în domeniul apărării şi siguranţei naţionale, în cazul cadrelor militare active, care se căsătoresc cu o persoană apatridă sau care nu are exclusiv cetăţenia română.

Comments

comments

Lasă un răspuns