
In timpul sarcinii, multe femei experimenteaza incontinenta urinara (pierderi involuntare de urina). La unele dintre ele raman doar episoade pasagere, la altele situatia este chiar mai serioasa.
Modificarile hormonale duc o relaxare a muschilor si tesuturilor din zona pelviana. Cand razi, tusesti, stranuti sau mergi mai repede, este posibil sa simti cateva picaturi de urina scurgandu-se pe lenjerie.
Incontinenta urinara. Tratament pe baza de exercitii Kegel
Prea multe nu sunt de facut. Totusi, unii medici recomanda anumite exercitii de „antrenament“ al vezicii urinare. Unele dintre ele sunt asa-numitele exercitii Kegel, care presupun contractarea regulata a muschilor pelvieni. Intarirea acestei categorii de muschi duce la imbunatatirea functionarii uretrei si a sfincterului.
Cum se fac exercitiile Kegel?
In primul rand, tine muschii abdominali si cei fesieri relaxati. Apoi contracta muschii pelvieni. Tine-i asa vreme de 10 secunde, dupa care relaxeaza-i cat numeri pana la 10. Reia exercitiul de mai multe ori pe zi.
Cand se vad primele rezultate?
Sa faci cate o serie de 10 exercitii dimineata, la pranz si seara, timp de 6 saptamani, pentru a simti o imbunatatire si un mai bun control al vezicii urinare.
Cat de mult conteaza greutatea?
In astfel de situatii, foarte mult. Studiile arata ca femeile care au o greutate peste cea normala atunci cand raman insarcinate sau cele care acumuleaza prea multe kilograme in aceasta perioada sunt mult mai predispuse la aparitia incontinentei urinare.
Incontinenta urinara poate sa apara si dupa nastere?
In unele cazuri, da, mai ales daca este vorba de nastere pe cale vaginala. Tocmai de aceea, este recomandat ca exercitiile Kegel sa fie practicate de orice graviduta, chiar daca nu are de a face cu incontinenta urinara.