Esti aici
Femeia.ro > Promo > INTREVIU CU Ana Maita: Mamactivismul la puterea a 10-a

INTREVIU CU Ana Maita: Mamactivismul la puterea a 10-a

La sfarsitul anului trecut a primit multe reactii din partea mamelor care au pus-o pe ganduri – multe dintre cele pe care le invatase ca pot si au dreptul sa nasca frumos, netraumatic, in confort si siguranta medicala, alaturi de sot sau de o persoana de suport au venit la ea si i-au spus: Ana, mai bine sa nu ne mai spui ca aceste lucruri sunt posibile din moment ce in Romania nu se pot realiza! In maternitatile de stat nasterile se petrec in continuare fara respectarea dreptului la consimtamant informat, a dreptului la insotitor pentru sprijin, a dreptului la nesepararea copilului de mama! Mai bine deci sa nu stim ca teoretic orice mama are dreptul la o nastere netraumatica daca in Romania practic asta nu se poate!

mami.ro: Cum te-a impiedicat birocratia sa-ti duci planurile la bun sfarsit?
Pentru mine reactia asta a fost un semn clar ca trebuie sa fac ceva, sa dau un exemplu, sa misc lucrurile in mod concret. Am realizat ca eu, educand mamele despre ce experienta minunata poate fi nasterea, le cream de fapt o problema, deoarece ele isi doreau o astfel de experienta, se pregateau pentru ea, dar majoritatea lor nu gaseau locul care sa le ofere astfel de servicii. Am realizat ca activitatea mea prin Asociatia Mame pentru Mame nu mai este suficienta: Romania a avut parte de un an greu, in care instabilitatea poltica a facut imposibil progresul strategiei Asociatiei de lobby si advocacy – pur si simplu ministrii si functionarii din ministere s-au schimbat cu o viteza prea mare ca sa putem sa determinam vreo schimbare in legislatie: pana lamuream chestiunea cu un decident  ca se si schimba! Femeile s-au saturat de cuvinte, de povesti despre cum se intampla lucruri bune in alte parti – isi doresc sa se intample lucruri bune, civilizate si aici, si pentru ele.

mami.ro: Cum arata in cifre, balanta dintre nasterea naturala si cezariana la noi in tara?

Din numarul total de nasteri pe 2011 adica 151725
Nasteri prin Cezariana:  58087
Rata cezariene pese 40%
Rata recomandata de OMS: pana in 15%
Din numarul total de nasteri pe cale vaginala (adica 93638)
Nasteri vaginale induse: 34278
Rata de peste 36%
Rata recomandata: 10%
Nasteri vaginale instrumentate: 23110
Rata de peste 25%
Rata recomandata: 5%
Nasteri vaginale cu Epiziotomie: 61508
Rata de peste 66%
Rata recomandata: sub 10%

mami.ro: Cum te-ai decis sa initiezi acest proiect?
Cand am vazut statisticile pe anul 2011 pe sanatate materna m-am ingrozit! Nu numai ca numarul total de nasteri a scazut de la peste 200.000 de nasteri pe an in 2012 la 150.000 in 2011 iar modul in care aceste nasteri s-au petrecut spune in mod evident poveste: nasterea naturala este inca o raritate in sistemul medical romanesc atat din cauza dezinformarii femeilor cat mai ales din cauza serviciilor de maternitate centrate pe medicalizarea tuturor nasterilor.

Le-am ascultat pe mamele dezamagite de serviciile de maternitate din Romania, le-am inteles si am hotarat sa creez un exemplu de buna practici pentru serviciile de sanatate materna, chiar aici in Romania. Pentru asta am initiat o noua organizatie non-profit dedicata serviciilor de sanatate materna : Fundatia Crucea Alba. Prin aceasta organizatie am reusit, cu ajutorul unor profesionisti exceptionali sa deschidem in Septembrie anul acesta primul Centru de Sanatate Materna cu servicii complete de sanatate si educatie pentru sarcina, nastere si ingrijirea mamei si bebelusului.

mami.ro Ce servicii ofera mamelor Fundatia Crucea Alba?
Practic, un cuplu de viitori parinti are intr-un singur loc, prietenos si accesibil, toate serviciile de care are nevoie pentru a avea o experienta pozitiva la nasterea copilului si in primele luni de viata ale bebelusului. Proiectul este unul de antreprenoriat social, Centrul oferind servicii contra cost celor care le pot achita iar asa putem sa oferim si servicii gratuite celor care nu au posibilitatea sa plateasca serviciile. Cred cu tarie ca orice femeie indiferent de statut si de posibiliatile financiare are dreptul la educatie prenatala, la servicii medicale furnizate cu profesionalism si empatie, si sprijin in timpul nasterii precum si la suport in recuperarea dupa nastere si in alaptare.

Eu am fost o mama educata, cu posibilitati financiare si relatii si care tot nu am reusit sa beneficiez de servicii de maternitate decente, asa ca am fost foarte motivata sa reusesc sa realizez acest proiect. Asadar avem servicii medicale pentru sarcina, nastere si lauzie, avem cursuri pentru parinti, avem gimnastica pentru sarcina si pentru sanatatea perineului, avem consiliere pentru alaptare si drepturi legale de munca, avem gradina pentru socializare, toate la aceeasi adresa – o casuta ca in povesti, primitoare si linistita, in centrul Bucurestiului.

mami.ro: Spune-ne cateva cuvinte despre membrii echipei tale.
Avem o echipa de oameni deosebiti care furnizeaza aceste servicii: Prof. Pellegrino, un obstetrician italian experimentat si dedicat nasterii naturale, Claudia Bider Heim, moasa independenta din Elvetia care coordoneaza serviciile de cursuri pentru parinti si consiliere pentru alaptare, o echipa de trei consilieri pentru alaptare care ofera si serviciu de dula (serviciu de suport non-medical in timpul nasterii).

Deasemenea, beneficiem de expertiza oferita de Dr. Marina Otelea in managementul acestui proiect ambitios. In plus, pentru ca stim cat de greu este pentru cuplurile de viitori si proaspeti parinti sa navigheze apele tulburi ale legislatiei privind indemnizatia si concediul de crestere a copilului, colega mea din Asociatia Mame pentru Mame, Sinziana Ciurez sustine sedinte de consiliere pe aceasta tema.

mami.ro: Ce simti tu, acum cand acest vis a devenit realitate?
Sunt extrem de emotionata de ceea ce am reusit sa cladim in mai putin de un an – ne-au fost alaturi oameni deosebiti din domenii surprinzatoare care ne-au ajutat sa realizam acest Centru exclusiv cu fonduri provenite din donatii si sponsorizari. Centrul de Sanatate Materna al Fundatiei Crucea Alba a fost creat de nevoia mamelor din Romania de beneficia de servicii de ingrijire centrate pe respectul pentru nastere, ca eveniment firesc ce apartine familiei si care, trait frumos si in siguranta, marcheaza defapt nasterea unei familii.

  • Datele statistice prezentate sunt valabile pentru perioada ianuarie-septembrie 2011

Comments

comments

Lasă un răspuns