
0-6 luni
Desi in primele zile de viata percepe doar lumini si umbre, nuante de alb si negru, este important ca bebelusul tau sa evolueze intr-un mediu colorat si contrastant, pentru a-si forma personalitatea vizuala. Chiar daca e mic-mic, sugarul percepe luminozitatea lucrurilor din jur. De aceea, se arata foarte interesat de conturul obiectelor sau al suprafetelor, acolo unde intensitatea luminii se schimba des. Sugarul e fascinat!
Incepand cu varsta de 3 luni, mititelul incepe sa recunoasca obiectele familiare (biberoane, jucarii etc.). Il atrag in mod deosebit rosul, galbenul, albastrul. Insa, chiar daca e primordial ca bebelusul sa evolueze intr-un mediu colorat, nu trebuie totusi sa fie agresat vizual. Cand astepti un bebelus, exuberanta ta se reflecta in modul in care alegi si asortezi culorile in camera copilului. Si, din exces de zel, s-ar putea sa optezi pentru o paleta de culori calde, mult prea stralucitoare. Nu-l expune permanent culorilor violente! In camera bebelusului, armonia vizuala trebuie sa predomine; da prioritate pastelurilor, tonurilor care imbie la odihna si relaxare.
6-12 luni
De la 6 luni, perceptia culorilor se dezvolta cu adevarat. Bebelusul poate mai mult decat sa distinga contraste datorate luminozitatii diferite; isi da seama ca exista culori diferite, fara sa poata distinge insa toate nuantele. Capacitatea sa vizuala continua sa se dezvolte progresiv. Incepand cu varsta de 9 luni, nazdravanul distinge tot mai bine tonurile. Culorile se „aseaza”, se clarifica.
Nu ezita sa-i oferi micutului obiecte in culori vii, pentru a-i stimula capacitatea de a distinge nuantele si pentru a crea o complicitate cum numai intre parinti si copii se poate stabili. Joaca-te cu el, urmareste ce culoare il stimuleaza sau il atrage in mod deosebit. Nu te sfii sa numesti culorile; chiar daca bebe e inca in faza de „vocalize”, e foarte atent la tot ceea ce-i spui.
Caruselul muzical de deasupra patutului este o modalitate de a-i tine atentia treaza in orele cand nu doarme. Atentie, insa: nu ii fixa obiectul respectiv prea aproape de ochi, iar daca observi ca-l deranjeaza, indeparteaza-l si monteaza-l din nou peste cateva saptamani. Bebelusul il va accepta cand va fi pregatit! O alta modalitate de a-i stimula atentia este sa-i lipesti pe tavan stelute fluorescente.
12-18 luni
Maturitatea vizuala a micutului tau este o etapa in dezvoltarea copilului care poate fi atinsa in jurul varstei de 18 luni. Va fi insa in stare sa denumeasca corect culorile abia dupa varsta de 2 ani.
In aceasta perioada, cele mai indicate jucarii sunt cuburile si mingiile de toate culorile. Micutul cladeste cuburile unul peste altul, apoi darama „castelul” si il reface, ceea ce implica imaginatie, indemanare, si permit o stimulare vizuala care ii imbogateste conexiunile neuronale si cerebrale. Hainutele frumos asortate ii dezvolta si ele micutului gustul pentru armonie si culoare. Pnetru invatarea culorilor, cand il imbraci, nu ezita sa numesti culorile cizmulitelor sau cele care ii decoreaza paltonasul.
Cand ii citesti carticele frumos ilustrate, atrage-i atentia ca puisorul e galben sau ca crocodilul e verde. Si, daca ai de gand sa redecorezi camera copilului, tine cont ca, in incaperea destinata somnului, trebuie favorizate nuantele blande de albastru, verde, lila, cu tuse de roz, coral sau nuante de piersica, pentru a „incalzi” un pic atmosfera.
Retine ca rosul impulsioneaza ritmul cardiac si metabolismul; galbenul are efecte similare, stimuleaza memoria, coordonarea miscarilor si sistemul digestiv; portocaliul, intre cele doua, permite o lupta eficace impotriva somnolentei. Prin urmare, culorile calde, benefice in timpul zilei pentru joc si pentru ora mesei, sunt contraindicate la ora somnului.