Esti aici
Femeia.ro > Promo > Ionii negativi, vindecare în sânul naturii

Ionii negativi, vindecare în sânul naturii

Reduc oboseala și stresul, astmul, alergiile, migrenele, ne redau buna dispoziție. Ionii negativi sunt minunați pentru sănătate. Dar ce sunt ei, unde îi găsești și cum poți profita de puterea lor vindecătoare?

La birou sau într-o cameră cu multe persoane, ți se întâmplă să te apuce brusc durerea de cap, senzația de greață sau un sentiment inexplicabil de neliniște. Care-i motivul acestor stări neplăcute? Lipsa ionilor negativi din acea încăpere.

Ce sunt ionii?

Ioni există peste tot în jurul tău, fără să-ți dai seama sau nu de prezența lor, și probabilitatea ca ei să-ți influențeze chiar și în acest moment starea de spirit și sănătatea e mare. Un ion este o moleculă, o particulă ultra-microscopică ce a pierdut ori a câștigat un electron sub influența a diferiți factori: radiații emise de ultraviolete sau de razele cosmice, picături de apă, mișcarea prafului și altele asemenea.

Întrucât conțin un număr inegal de electroni și protoni, ionii au încărcătură electrică. Spunem despre un ion că e încărcat negativ când are mai mulți electroni decât protoni și că e pozitiv când are mai mulți protoni decât electroni.

Ionii pozitivi, potențial dăunători

S-a demonstrat că ionii pozitivi au influență negativă asupra organismului uman, în special la nivelul plămânilor și căilor respiratorii, dar și sistemul imunitar poate fi afectat, deoarece infimele particule sunt absorbite direct în sânge prin aerul inspirat. Fiecare persoană reacționează însă în mod diferit. Unele sunt mai receptive decât altele la excesul de ioni pozitivi din atmosferă și se confruntă cu diverse tulburări: oboseală, lipsă de energie, anxietate, iritabilitate, dureri de cap, insomnie, depresie, astm.

În natură, formarea ionilor pozitivi e legată de vântul puternic, praf, umiditate, poluare. Străzile urbane, spațiile publice pline de oameni, locurile de muncă, ba chiar și locuințele noastre moderne au devenit generatoare cronice de ioni pozitivi potențial dăunători. În casa ta, spre exemplu, aerul condiționat, uscătorul de păr, becurile fluorescente, televizorul, computerul sunt surse importante de ioni pozitivi, la fel fibrele covoarelor, tapițeriile și draperiile.

Când stai multe ore într-un birou ori spațiu închis, aerisit insuficient sau aglomerat, simți că n-ai aer, că te apasă ceva. Îți revii imediat dacă ieși afară, unde sunt mulți ioni negativi.

Ionii negativi, binefăcători

Spre deosebire de cei încărcați pozitiv, ionii negativi au efect favorabil asupra sănătății, stării sufletești și nivelului de energie. În natură ei se găsesc din abundență, în special în păduri, la țărmul mării, în apropierea apelor curgătoare (râuri, valuri care se sparg de mal, cascade, fântâni arteziene). Astfel se explică de ce e atât de revigorant să faci un duș, o baie ori să înoți și de ce te simți minunat în sânul naturii.

În schimb, în mediul urban, unde mulți dintre noi își duc traiul, cantitatea de ioni negativi e foarte redusă. Iată câteva cifre: un aer „normal“, nepoluat (la țară, de exemplu) conține 2.000-4.000 de ioni negativi/cmc, aerul din jurul cascadelor poate conține între 30.000 și 100.000 de ioni negativi/cmc, în timp ce într-un autobuz aglomerat sau într-un birou pot exista doar câteva zeci de ioni negativi/cmc sau chiar deloc.

Când vei descoperi cât de mult bine fac sănătății tale ionii negativi, te vei convinge cât de important este să petreci mult timp în natură și să purifici aerul din casă.

Aer purificat

Știi care e diferența dintre aerul respirat la malul mării ori la munte față de cel dintr-un oraș sau o cameră închisă? Cantitatea de ioni pozitivi și negativi din atmosferă! Cu cât sunt mai mulți ioni negativi, cu atât aerul e mai curat. Pentru că aceștia elimină sau neutralizează cu până la 75% diverse particule fine din aer: praf, spori de mucegai, alergeni, mirosuri, fum de țigară, poluanți, bacterii, virusuri. Ei se lipesc de aceste impurități care, drept urmare, nu vor mai pluti prin aer, de unde le putem inspira, ci vor cădea pe podea sau pe cea mai apropiată suprafață.

Cum poți crește nivelul de ioni negativi la tine acasă ori la birou? Instalează o mică fântână arteziană ori cultivă plante, în special crinul-păcii (spathiphyllum), gerbera, palmier-pitic (chamaedorea).

Și, desigur, ca să inspiri aer curat, ieși des în natură. Nici nu-ți imaginezi cât de mult bine îți face până și o scurtă plimbare în parc!

Ce efecte benefice au ionii negativi

* Antidepresive naturale. Destul de târziu, în 1998, s-a descoperit că aerul bogat în ioni negativi poate preveni și trata depresia. Acest lucru se datorează faptului că ionii negativi împiedică scăderea dramatică a nivelului serotoninei din creier și, categoric, mai natural decât antidepresivele!

* Alungă stresul și oboseala, îți reanimă starea de spirit, reduc anxietatea, favorizează somnul, îmbunătățesc performanțele cognitive (atenție, memorie, concentrare).

* Neutralizează radicalii liberi (responsabili de apariția maladiilor cardiovasculare și a cancerelor), revitalizează metabolismul celular, întăresc imunitatea.

* Reglează funcționarea sistemului nervos și a celui endocrin.

* Normalizează tensiunea arterială. Mai multe cercetări au dovedit că ionizarea negativă crește tensiunea arterială la hipotensivi și o scade la hipertensivi.

* Previn sau atenuează simptomele răcelii, gripei, alergiilor, astmului. Expunerea îndelungată (peste un an) la o concentrație crescută de ioni negativi (100.000/cmc) permite o reducere importantă a dozelor de teofilină, corticoizi și medicamente antialergice, recomandate în tratamentul astmului.

* Grăbesc cicatrizarea rănilor.

Porție generoasă de ioni negativi

* Oriunde ai locui, sigur găsești surse de ioni „buni“. De exemplu, plimbă-te prin parc sau în jurul unei fântâni arteziene sau printr-o grădină plină de plante.

* Plimbă-te desculță prin iarbă.

* Ori de câte ori e posibil, fă drumeții (la munte, în pădure, la țară, pe marginea râurilor) și du-te să înoți.

* Acasă ai propriul tău generator de ioni negativi: dușul. Cu jetul lui de apă fierbinte și aburi, acesta e o bună sursă de ioni negativi.

* Instalează-ți acasă o mică fântână arteziană, cultivă plante, aerisește locuința de câteva ori pe zi.

* Folosește fibre naturale pentru a reduce electricitatea statică: bumbac, in, lână și bambus, în loc de poliester, plastic și, respectiv, lemn tratat cu chimicale.

Citește și:

Secretul din salină

Boli care se înrăutățesc primăvara

Tratamente naturale pentru articulaţii

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.13/31.03.2016
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns