Esti aici
Femeia.ro > Promo > Istoria marturiilor

Istoria marturiilor

Pentru orice cuplu care se pregateste de nunta, pe langa salon, meniu, lista de invitati, orchestra, fotograf si alte probeme de rezolvat, a aparut mai nou misterioasa si delicata chestiune a marturiilor.

Ce-o mai fi si asta? Traditie? Obligatie? Snobism? Cheltuiala inutila? Nici macar oferta caselor specializate in organizarea fericitului eveniment nu este una coerenta si explicita, nemaivorbind ca nimeni nu sufla o vorba despre semnificatia sau originea marturiilor.

In zona mediteraneeana a Europei, inca din antichitate se considera de bun augur sa oferi invitatilor la nunta un pumn de stafide, migdale, poame uscate sau mici fructe proaspete, suculente. Indienii au trimis in partea asta de lume zaharul si tehnicile de caramelizare, iar pe la curtile nobililor italieni apareau drajeurile dulci numite confetti.

In epoca Renasterii, obiceiul s-a raspandit la Curtea Frantei, unde micile delicii se numeau bon bon – nicio ocazie festiva nu mai putea fi imaginata fara bomboniera. Mai intai mirii, apoi participantii speciali si, in cele din urma, toti nuntasii gaseau pe masa ori primeau la plecare cutia cu marturii (drajeuri, confetti), simbol al prosperitatii, fericirii si abundentei. Mari admiratori ai acestor delicatese au fost Ludovic al XIV-lea, Napoleon si Elisabeta I, iar in Italia exista si azi fabulosul Museo dell’arte e della technologia confettiera.

Astazi, in toata lumea civilizata, obiceiul marturiei s-a extins si la alte evenimente: botez, logodna, nunta de aur, argint sau platina, aniversari speciale etc. De asemenea, dulciurile au fost acompaniate ori chiar inlocuite cu obiecte de mici dimensiuni, mai mult sau mai putin valoroase, dar intotdeauna avand aceeasi semnificatie limpede.

Prin urmare, cand cantaresti ofertele nu uita mesajul: prosperitate, fericire, abundenta mirilor, nasilor, socrilor si tuturor invitatilor!

– Idee 1: Crezi in flacara eterna a iubirii, suflete-pereche sau sarea din bucate? Poti alege ca marturii un suport de lumanare, o vaza sau un set de sare-piper.
– Idee 2: Dulciurile si migdalele trase in zahar sunt adevaratele marturii, conform traditiei. Imprumutate din Occident, ele se daruiesc in cutii frumos colorate sau bomboniere sugestive.
– Idee 3: Norocul si perechea pot fi sugerate prin marturii precum potcoava sau trifoiul argintat, ca in traditia italiana, ori ceainic cu cana, rama foto etc.

Comments

comments

Lasă un răspuns