
Undeva pe la sfarsitul sarcinii este posibil sa apara multe nelinisti si temeri.
Te simti intotdeauna singura…
…chiar daca esti inconjurata de o echipa atenta si de partener. Nasterea reprezinta o intalnire cu necunoscutul. In plus, o nastere implica si putina violenta, trecerea bebelusului printr-o parte a corpului intima.
De asemenea, esti perfect constienta ca viata ta se va schimba si ca nimic nu va mai fi ca inainte. Revin in minte amintiri din copilarie: „Ce fel de mama am avut?”, „Iar eu, ce fel de mama voi fi?”.
Teama de peridurala si de cezariana…
…altfel spus, panica in fata durerii, teama de a nu ajunge la timp la maternitate sau de a nu fi la inaltime…Temerile variaza de la o femeie la alta. Cu cat antecedentele din familie sunt mai importate (pierderea sarcinii, handicapuri, nasteri dificile), cu atat fricile risca sa fie mai intense pe masura ce viitoarea mamica se apropie de sfarsitul sarcinii.
Putin bun simt, multa atentie si deja este mult mai bine!
Ca sa dezamorsezi fricile destainui-te unei persoane de incredere care nu te va judeca si care te va incuraja. Exprimarea temerilor in cuvinte elibereaza. Si daca acestea sunt foarte multe, nu ezita sa deschizi usa psihiatrului.
Fii atenta la mesajele pe care ti le transmite inconstientul prin intermediul viselor. Acestea dezvaluie ceea ce nu indraznesti sa formulezi si exteriorizeaza temerile tale.
Nu rata cursurile de pregatire pentru nastere! Vei afla tot ceea ce iti este necunoscut. Informatiilr pr care le primesti te ajuta sa indepartezi temerile si, in plus, vei observa ca si alte mame au aceleasi probleme.
Evita filmele si lecturile care nelinistesc, mai ales spre sfarsitul sarcinii.
Nu improviza plecare ala maternitate! Pregateste-ti valiza cu o luna inainte, lipeste pe frigider numarul de telefon al unei ambulante si cel al unei firme de taxi.
Te-ai saturat sa tot auzi orori despre nasteri de la apropiati? Spune-le aceste lucruri sau pleaca din camera cand se discuta despre asa ceva.