
Jocurile pentru copii au drept scop dezvoltarea gandirii logice, a cititului sau memorarea cifrelor. Tot prin joc se dezvolta atentia, spiritul de observatie, obisnuinta unei exprimari corecte, iar lista poate continua la nesfarsit.
Se stie clar: pentru copil, cea mai eficienta modalitate de invatate este jocul. Deci, sa ne jucam! Iti propunem doua jocuri pentru copii: jocul cifrelor si jocul pacalelilor.
Jocul cifrei 10 (sau jocul cifrelor)
E un joc extrem de simplu, la indemana oricui, care ajuta insa aprofundarea cunostintelor referitoare la scrierea cifrei 10 si dezvolta imaginatia copiilor. Desigur, se poate aplica si la alte cifre.
Desfasurarea jocului e urmatoarea: din 6 betisoare, aliniate frumos, unul langa altul, copilul va construi cifra 10. Din primele doua betisoare se formeaza cifra 1. Din urmatoarele patru, realizeaza un patrat pe post de zero.
Puteti continua si cu alte cifre. De asemenea, jocul poate fi adaptat si puteti construi cifre din orice materiale aveti la indemana.
Jocul pacalelilor
Beneficii: formarea deprinderii de a face distinctive intr propozitii adevarate si false, formarea deprinderii de a formula enunturile corect. La inceput, jocul este condus de tine, iar dupa cateva ture conducatorul jocului este unul dintre copii.
Conducatorul jocului spune copiilor propozitii ca:
Iepurel este fricos.
Iarba este roz.
Cainele canta.
Pisica prinde soareci.
In cazul in care propozitia este adevarata, copiii trebuie sa raspunda cu “e adevarat”. Daca propozitia nu este corecta, pe langa raspunsul adecvat “nu este corect”, ei trebuie sa reformuleze corect propozitia. De pilda: Enunt – Iarba este roz. Raspuns – Nu este adevarat. Iarba este verde