
Romania nu acorda suficienta importanta alimentatiei echilibrate, in tara noastra fiind consumata una dintre cele mai reduse cantitati de lapte ambalat din Uniunea Europeana (doar 32 de ml de lapte ambalat pe zi, de persoana), potrivit studiului Euromonitor 2013 comandat de compania Tetra Pak. Cu toate acestea, Societatea de Nutritie din Romania recomanda consumul a doua-trei portii de lapte si derivate pe zi, o portie de lapte insemnand o cana de lapte, atentioneaza Cristina Dumitru, Communications Manager SEE, Tetra Pak South Eastern Europe.
"De asemenea, doar 43% dintre consumatorii din mediul urban iau micul dejun zilnic sau aproape zilnic acasa, jumatate dintre acestia avand copii. Asadar, obiceiul de a “sari” peste micul dejun se transmite practic din familie", mai spune Cristina Dumitru.
Care este necesarul de calciu in alimentatia copilului
Copiii si adolescentii au un necesar mai crescut de calciu, de aceea laptele este una dintre primele optiuni alimentare. Preventia rahitismului este foarte importanta la copii, inca din primele zile de viata, de aceea laptele care contine cca 125 mg de calciu la 100 de ml, este important sa faca parte din alimentatia echilibrata a copilului. Nevoia de calciu la copii este foarte ridicata, de exemplu:
- Copil de 0-12 luni – 400-800 mg/ zi
- Copil 1-3 ani – 500 mg/zi
- Copil 4-8 ani – 800 mg/zi
- Pubertate – 1300 mg /zi
Mami, nu renunta sa alaptezi
Mamele trebuie ajutate sa isi alapteze copilul nou-nascut cat mai mult, urmand ca, treptat, in diversificare sa fie introduse alimente precum legumele, fructele, lactate, laptele ramanand un aliment esential, care trebuie consumat zilnic (inclusiv in adolescenta).
Ce spun specialistii
“Copiilor prescolari si scolari li se recomanda sa consume doua-trei portii de lapte si produse lactate pe zi (o portie de lapte insemnand o cana de lapte), pentru a le asigura necesarul zilnic de de calciu, fosfor si proteine. Organismul copilului necesita nutrienti de calitate pentru o crestere si dezvoltare armonioasa, dar exista studii in care s-a constatat ca alimentatia copiilor intre 3 si 6 ani este deficitara in principal in calciu si fier. Fara a asigura necesarul zilnic de calciu, de 800 mg, exista riscul de aparitie a rahitismului si respectiv a hipocalcemiilor," explica prof. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice.
"Copilul trebuie invatat de mic sa capete obiceiurile alimentare sanatoase si echilibrate prin crearea unor ritualuri alimentare in ce priveste numarul de mese pe zi, daca este posibilul orarul acestora, locul unde se ia masa si mai ales ceea ce mananca. Aceasta se poate realiza in special prin modelul familial care ar trebui sa fie sustinut si in cadrul gradinitei si scolii. Daca un copil primeste din primii ani de viata lapte, produse lactate, legume, fructe, le vede zilnic pe masa lui, ulterior, intrand in sistemul educational, va continua sa le consume in fiecare zi, se va obisnui cu aceasta alimentatie, isi va crea astfel obiceiuri sanatoase pe care le va continua ca adolescent si adult", spune psihologul Cristiana Haica.
Campanie pentru alimentatie sanatoasa
Campania "Laptele, aliatul cresterii echilibrate a copiilor prescolari si scolari", initiata de Tetra Pak face parte din programul strategic de promovare a consumului de lapte ambalat in randul copiilor prescolari si scolari, ca parte a unei alimentatii echilibrate, ca o completare a eforturilor depuse in cadrul programului european „Lapte in scoli” si al unor initiative ale Organizatiei Natiunilor Unite, Food and Agriculture Organization (UN-FAO).
Pe langa activitati care au scopul de a informa despre beneficiile consumului de lapte ambalat la copiii prescolari si scolari, campania include un concurs destinat elevilor care va fi disponibil pe site-ul www.laptescolar.ro.