Esti aici
Femeia.ro > Promo > Leacuri ciudate, dar de calitate

Leacuri ciudate, dar de calitate

Cu medicamentele din plante ne-am obișnuit, ba chiar şi cu cele mai surprinzătoare, din te miri ce legume de prin cămară. Dar bătrânii aveau resurse nebănuite, folosindu-se cam de tot ce era prin casă pentru tratarea diferitelor boli.

Când te durea stomacul şi vecina bunicii îţi dădea un pic de cărbune, te mirai, dar luai, că, deh, altfel, nu mai aveai parte de joacă de dimineaţă până seara. Când prietenii îţi recomandă ţuică fiartă împotriva guturaiului, o iei ca pe o glumă, dar se pare că-i eficientă. Ca să nu mai amintim despre creta care te ajuta în copilărie să chiulești cu voia mamei (puţin praf de cretă înghiţit pe furiș îţi provoca febra… necesară). Să vedem, aşadar, câteva leacuri ciudate, dar verificate în practică.

… din cretă

Creta trebuie să fie naturală, cât mai naturală (altfel, leacurile nu funcţionează). Să fie carbonat de calciu provenit din cochiliile unor animale marine, de-a lungul veacurilor, cum ar fi anumite dealuri din Dobrogea, vestite pentru bisericile rupestre săpate în roca moale (Basarabi).

Erizipel (boală infecţioasă cauzată de streptococ care se manifestă prin febră, inflamare, înroşirea pielii): macini bine o bucată de cretă, astfel încât să obţii o pulbere fină. O mai cerni o dată, apoi presari în strat groscior pe locul afectat. Pui deasupra o bucată de pânză (babele spun să fie roşie!), apoi legi cu faşă.

Artrită (infecţie microbiană a articulaţiilor): amestecă un pahar cu praf de cretă cu 2-3 linguri de lapte bătut. Întinde pasta pe o bucată de celofan sau staniol şi aplică pe locul afectat, înainte de culcare.

Amigdalită: dizolvă într-un pahar cu apă fiartă şi răcită la temperatura camerei o linguriţă cu piatră acră (alaun) şi una cu praf de cretă. Fă gargară de 4-5 ori pe zi, după ce mai întâi încălzești soluţia.

… din cărbune

E drept, este indicat să fie de tei, mesteacăn sau conifere. Dar este eficient şi cărbunele obținut din alți copaci. Pentru că substanţele active din cărbunele obţinut prin arderea lemnului sunt: carbonaţi (de mangan, magneziu, potasiu şi sodiu) şi minerale (mai ales siliciu şi seleniu), care-i conferă proprietăţi antitoxice, absorbante, calmante, cicatrizante, antispastice şi antiinfecţioase.

Intoxicaţii cu diferite substanţe (naturale, din ciuperci, sau de sinteză, cum ar fi pesticidele, insecticidele): 2-3 linguriţe de pulbere de cărbune la 100 ml de apă.

Azotemie (creşterea aidului uric în sânge): ½-1 linguriţă de pulbere la 100 ml de apă, de 2-3 ori pe zi.

Urticarie: se presară pulbere de cărbune pe locurile cu pricina.

Afecţiuni digestive (ulcer gastric, gastroenterită acută şi cronică, colită de fermentaţie şi de putrefacţie, icter, colesterol mărit): 1-2 linguriţe de pulbere într-un pahar cu apă. Se administrează de 1-2 ori pe zi.

… din pâine

Pâinea făcută în casă, din ingrediente naturale, poate calma durerile şi este antiinflamatoare.

Dureri lombare: aplici o cataplasmă caldă din miez de pâine neagră sau de secară înmuiat cât să formeze o pastă. Legi mijlocul cu un şal din lână şi ţii aşa 40 de minute. Faci asta trei zile la rând.

Vânătăi: o felie de pâine stropită bine cu oţet şi presărată cu bicarbonat de sodiu se aplică pe locul cu pricina.

Contuzii: aplicat pe contuzie, miezul de pâine înmuiat în puţin vin roşu sau chiar în apă călduţă face să se retragă umflătura şi să dispară vânătăile.

… din tămâie

Datorită conţinutului mare de uleiuri esenţiale şi compuşi cu acţiune antiinflamatoare, tămâia arsă a fost folosită în mănăstiri nu numai în ritualuri, ci și spre vindecare, mai ales pentru tratarea epilepsiei, depresiei, nevrozelor, insomniei.

Tămâia este răşina unui arbore exotic. În momentul când scoarţa copacului este tăiată, se scurge o substanţă menită a cicatriza locul.

Laringită, tuse, răceală: zilnic, 20-30 de picături de tinctură de tămâie  diluate în ½ pahar de apă. Suplimentar, gargară cu infuzie de tămâie, care are puternice efecte antiinflamatoare şi antiinfecţioase.

Calculi renali: câte o linguriţă de tinctură de tămâie diluată într-un pahar cu apă plată în fiecare dimineaţă, o dată la ora 8 şi apoi la 11. Tratamentul durează 2-3 săptămâni.

Anxietate: arde în dormitor, chiar înainte de culcare, o bucăţică mică de tămâie, împrăştiind fumul în toată încăperea. 

Apă de tărâţe

Tărâţele, coaja boabelor de grâu, conţin vitamine din complexul B (B1, B2, B5, B6, B12), vitaminele D, E şi PP. Au şi minerale: mult magneziu, calciu, sodiu, potasiu. Se ştie despre ele că sunt bune pentru digestie. Apa de tărâţe este cu atât mai bună cu cât, având proprietăţile tărâţelor, ajută ca tratamentele cu tincturi din alte plante să fie mai eficiente. Cum prepari apa? Pui 3-4 linguri cu tărâţe într-un litru de apă plată şi laşi de seara până dimineaţa; strecori, apoi bei de-a lungul întregii zilei. Dacă faci un tratament cu tincturi, folosești apă de tărâţe în loc de apă potabilă. În acest mod, tratamentul va fi mult mai eficient. O bei în fiecare zi, în locul apei obişnuite.

Ajută în bolile nervoase, anemii, detoxificare, convalescenţă, îmbunătăţirea memoriei, laringite. Sau, cum spuneam, ca adjuvant în tratamentele cu tincturi.

… din gaz

Este vorba despre gazul lampant care, nu cu foarte mult timp în urmă, era un fel de… panaceu în zonele rurale. Cu proprietăți dezinfectante, antioxidante și cicatrizante, gazul te poate scoate din încurcături – și altele decât cele deja cunoscute, adică luptă împotriva păduchilor și, în combinție cu usturoiul, a cheliei.

Oxiuri, alți paraziți intestinali: câteva picături pe stomacul gol în fiecare dimineață, vreme de o săptămână.

Bronșită, amigdalită: badijonări cu gaz lampant o dată pe zi, câteva zile la rând.

Reumatism: fricționarea celor mai afectate zone cu gaz în fiecare seară, timp de câteva săptămâni, atenuează serios durerile.

Careul de ași din cămară

*Țuică fiartă. O ceșcuță cu țuică fiartă în perioada rece contribuie la scăderea glucozei din sânge. De asemenea, în combinaţie cu condimentele, ajută la reglarea colesterolului şi combate anemia.

*Mămăligă. Prepari o cataplasmă caldă cu mămăligă (1-2 cm grosime) și o aplici pe piept. Lași 15 minute.

*Sare. Este hemostatică, fiind eficientă în răniri ușoare, tăieturi, pentru stoparea sângerării (ustură rău câteva secunde, dar efortul merită), dar are și un efect calmant și antiinflamator, sub formă de cataplasmă caldă, uscată, împotriva durerilor de urechi, lombare, de dinți.

*Untură. În combinație cu mierea (100 g de untură la o lingură cu miere), untura de porc alină durerile articulare. Se ung articulațiile cu pasta obținută, se învelește locul cu bandaj din lână și se lasă ține așa peste noapte.

Citește și:

Leacuri pentru tuse

3 plante pentru probleme de sezon

Plante care scad febra

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.04/28.01.2016
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns