Esti aici
Femeia.ro > Promo > Leacuri galbene, ca soarele

Leacuri galbene, ca soarele

Minge de foc pe cer, picături de soare tocmai bune de cules pe câmp. Prietenele soarelui, flori mici și luminoase, sunt recunoscute din vechime ca fiind foarte sănătoase.

Cine n-are în dulăpiorul cu leacuri gălbenele și sulfină, rostopască și crețișoară, sunătoare și arnică trebuie să-l umple cât mai curând!

Rostopască pentru negi, ficat și bilă

Absolut nepretențioasă, crește cât ai bate din palme și face niște flori mici și galbene… o minunăție! E din familia plantelor bogate în principii amare, cele mai eficiente în tratarea bolilor hepatobiliare. În plus, preparatele din rostopască ajută la eliminarea toxinelor din sânge și la formarea de noi globule roşii. Duc la eliminarea calculilor biliari şi grăbesc vindecarea herpesului. Rostopasca este recunoscută ca leac eficient împotriva negilor.

√ Suc de rostopască: se găsește în tulpinile proaspăt rupte, e portocaliu-închis, asemenea iodului, și, după cum aminteam, cel mai eficace tratament împotriva negilor; 3-4 picături dimineaţa şi seara, fără să speli locul, timp de 4-6 săptămâni.

√ Pulbere: se obține prin râșnirea foarte fină a plantei uscate și mărunțite și este folosită în tratarea mai multor afecțiuni hepatobiliare; câte un vârf de cuţit de pulbere (o ții un minut sub limbă, apoi înghiți cu un pahar cu apă), de trei ori pe zi, dimineața, la prânz și seara, 30 de zile la rând, are efect în dischinezia biliară.

Sunt recunoscute principiile active citostatice ale rostopascăi. Ca atare, e recomandată ca adjuvant în cancerul de piele.

Gălbenele împotriva bolilor de piele

Elegante și frecvent folosite ca plante decorative, la rândul lor, gălbenelele sunt celebre din punct de vedere terapeutic. Și ele conțin principii amare, ceea ce face ca infuzia să ajute la stimularea secreției biliare. Gălbenelele sunt benefice pentru piele, având proprietăţi cicatrizante şi calmante.

√ Alifie: se poate obține în casă, dar este la fel de bună cea din farmacii; se utilizează extern împotriva arsurilor, degerăturilor, rănilor purulente, furunculelor, acneei purulente, leziunilor ulceroase ale sânilor, bolilor tegumentare, micozelor, aplicându-se în straturi subțiri, de 2-3 ori pe zi.

√ Cataplasme: pulberea amestecată cu apă până devine pastă se pune între două straturi de tifon curat și se aplică pe locurile suferinde minimum o oră; sunt indicate împotriva ulceraţiilor, plăgilor cu puroi sau chiar a arsurilor puternice

Fiind cicatrizantă, infuzia de gălbenele este un tratament eficient în ulcerul gastric.

 

Creţişoară pentru boli femeiești

Are proprietăţi astringente, antidiareice şi anticoagulante (datorită taninurilor), antihemoroidale, diuretice, antiinflamatoare, cicatrizante, tonice, sedative, decongestive ale ficatului, cardiotonice şi întăritoare ale inimii. Previne formarea fibroamelor.

√ Decoct: trei căni de decoct (două linguri de plantă uscată la 250 ml de apă rece, se lasă să fiarbă 2-5 minute, apoi se acoperă 5-10 minute) băute zilnic au efect în reducerea hemoragiilor uterine.

√ Băi locale: același decoct se recomandă în infecţiile genitale de suprafaţă (scurgeri vaginale şi prurit), în erupţiile cutanate, rănile purulente, dar și pentru tratarea tăieturilor şi a înţepăturilor de insecte.

√ Infuzie: se recomandă mai cu seamă femeilor cu afecţiuni genitale precum ciclu dereglat, căderea uterului (prolaps), hemoragii uterine, infecţii ale aparatului genital, menstre abundente, tulburări de menopauză, dureri genitale după naştere; se beau 2-3 căni pe zi, cu înghiţituri rare, între mese. Este eficient și în tratarea obezității.

200 g de frunze uscate puse la macerat opt zile într-un litru de alcool 90% se transformă într-o tinctură cu succes împotriva vergeturilor. Se fac masaje locale.

Sulfină în boli de inimă

Are acţiune emolientă, anticoagulantă, astringentă, diuretică, cicatrizantã, calmantă. Este un bun vasodilatator periferic, având proprietăţi hipotensive. Ca atare, se recomandă în afecţiunile cardiovasculare: ateroscleroză, hipertensiune.

√ Infuzie: 20 g de flori uscate la un litru de apă clocotită; se beau câte 2-3 căni/zi, în cure de maximum trei săptămâni, urmate neapărat de minimum o săptămână de pauză; ajută la dilatarea vaselor periferice și creşterea permeabilităţii vaselor de sânge, fiind recomandată, așadar, și în varice, flebite, tromboze, embolii.

Infuzia de sulfină este un bun somnifer: o cană cu infuzie cu o jumătate de oră înainte de culcare.

Sunătoare împotriva hepatitei

Cunoscută și (așa ar trebui) nelipsită din casă, sunătoarea conține  glicozide flavonice, saponine emoliente, vitamine (A, C, K, P, PP) și principii amare cu efect optime în combaterea steatozei hepatice şi în refacerea celulelor hepatice degradate prin hepatită cronică.

√ Ulei: se găsește în farmacii și poți lua câte o linguriţă de ulei de sunătoare după fiecare masă; este bun pentru dischinezie biliară, stimularea funcţiei hepatice, dar şi în gastrite hiperacide şi ulcer gastric.

√ Infuzie: două lingurițe de plantă uscată și mărunțită la o cană cu apă clocotită, lăsate 3-4 minute la infuzat; este ideală, câte 3-4 căni pe zi, ca adjuvant în tratamentul cirozei incipiente.

1-2 căni de infuzie de sunătoare zilnic fac minuni în depresie.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr32/11.08.2016
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

One thought on “Leacuri galbene, ca soarele

  1. Daca ne-am axa pe aceste tratamente naturiste am scapa de toate medicamentele si am duce o viata mult mai sanatoasa.

Lasă un răspuns