Esti aici
Femeia.ro > Promo > Leacuri la saramura

Leacuri la saramura

Şi nu numai. La oţet sau pur şi simplu fierte, conservele pentru iarnă sunt o minune. Nu doar la gust, ci şi pe post de farmacie naturală. Pentru că, oricât de greu pare de crezut, ele sunt adevărate medicamente pentru nenumărate boli.

Contrar percepţiei comune, valoarea nutritivă a legumelor conservate este de multe ori influenţată în bine. Cu alte cuvinte, de multe ori sunt mai bune şi mai sănătoase conservate decât gătite sau crude. Sterilizarea prin căldură (fierbere la bain-marie) face ca legumele conservate să conţină chiar mai multe vitamine decât cele crude, mai multe minerale decât legumele gătite clasic, glucide mai prietenoase (amidonul e mult mai uşor de digerat).

Citește și: Muraturi speciale. Retetele bunicii

Mai mult decât gust

Fermentarea și pasteurizarea aduc un plus de valoare legumelor şi fructelor. Şi astfel le transformă de multe ori din aliment în medicament. Mai sărace în calorii, bogate în enzime şi ajutate de virtuţile terapeutice ale condimentelor folosite, murăturile la saramură se situează pe un loc fruntaş. La mare concurenţă cu cele la oţet, şi ele cu puteri crescute datorită… oţetului. Ar mai fi bulionul, la care, pe lângă calităţile roşiilor (de necontestat), se adaugă cele obținute prin fierbere. Să le luăm pe rând.

Varza murată tratează litiaza biliară

Varza ca atare, dar mai cu seamă moarea (zeamă de varză) are tot ce-i trebuie să urce pe prima treaptă a podiumului murăturilor medicament.

Conţine vitamina C, acid folic (mai ales la exterior), magneziu, iar datorită fermentării, bogăţie de vitamine B1, B2, B3, B6 şi, mai ales, B12 (carenţa de B12 generează palpitaţii, pierderea memoriei și scăderea auzului). De altfel, varza murată este unicul produs alimentar vegetal care conţine vitamina B12. Şi este bună într-o mulţime de afecţiuni:

Pietre la bilă, boli digestive. Timp de 2-3 săptămâni, bei câte 150 ml de moare de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.

Hemoroizi. Bei câte 100 ml de moare încălzită, de trei ori pe zi, înainte de masă. Dacă hemoroizii se asociază cu hemoragie, bei câte un pahar de 2-3 ori pe zi şi mănânci zilnic salată de varză murată.

Parodontoză. Mesteci de câteva ori pe zi 2-3 linguri de varză murată tocată foarte mărunt. Te clăteşti cu zeamă de varză.

Astm bronşic. Zilnic, salată de varză murată, cu ceapă şi usturoi tocate mărunt.

Dureri de cap. Comprese sterile pe care pui strat de varză tocată mărunt, acoperi cu tot cu comprese sterile, apoi aplici aceste tampoane după pavilionul urechilor şi pe tâmple; legi capul (prinzând compresele) cu un prosop.

Citește și: De ce sunt bune muraturile

Bulionul este anticancerigen

Roşiile conţin zaharuri solubile, acizi organici (malic, pectic, citric), substanţe pectice, vitamine (C, A, B, E, K, PP) şi multe săruri minerale (mai mult potasiu, apoi, fier, fosfor, magneziu, calciu, aluminiu, iod etc.). Sucul şi pasta de roşii, dar mai ales roşiile în bulion sunt cele mai bogate surse de licopen, un antioxidant de excepţie. Prin fierbere şi conservare, se degradează o parte din vitamine, dar se păstrează sărurile minerale şi, mai ales, licopenul, care este uşor absorbit de organism. Licopenul anihilează radicalii liberi şi previne formarea de metaboliţi cancerigeni. Prin urmare, sucul şi pasta de roşii blochează oxidările din organism, care predispun corpul la îmbolnăvire prematură. Efectul anticancerigen creşte prin consumul zilnic al unei combinaţii de salată de roşii şi usturoi. Licopenul ajută şi la prevenirea formării cheagurilor de sânge ce pot duce la infarct miocardic. Folosite regulat în mâncare sau ca suc de roşii (un pahar băut zilnic), ajută în sensul de mai sus, dar şi la scăderea colesterolului.

Infecţii urinare: 200 ml de suc, băut în timpul mesei principale – este diuretic şi detoxifiant.

Ulcer: cură de două săptămâni cu un litru de suc de roşii băut zilnic.

Reumatism: câte trei pahare de suc zilnic, din care unul dimineaţa, pe stomacul gol este antiinflamator.

Gogoşarii şi castraveciorii în oţet întârzie Alzheimerul

Castraveţii muraţi sunt săraci în calorii și bogaţi în vitamina K. Gogoșarii sunt plini de vitaminele C, A şi, la fel ca restul murăturilor, de vitaminele B, dar și de minerale precum potasiul, fosforul și calciul. Castraveciorii acri sunt foarte buni în reglarea tensiunii arteriale, dar şi în prevenţia cumplitei boli Alzheimer, iar gogoşarii scad riscul producerii cheagurilor de sânge și a fracturilor osteoporotice, dar ajută şi în asimilarea calciului. Oţetul folosit la conservare are proprietăţi antibacteriene, fiind benefic în infecţiile urinare şi pentru inhibarea bacteriei E. coli.

Citește și: Salata de muraturi

Hreanul în oţet

Rădăcina de hrean conţine, pe lângă vitamine şi minerale din belşug, anumite uleiuri volatile care o fac atât de eficientă nu numai în sosurile pentru friptură, ci şi în tratarea bolilor respiratorii. Hreanul dinamizează metabolismul, dar şi funcţia renală, este laxativ şi stimulează secreţia biliară.

Migrene, dureri de cap: cataplasme cu hrean aplicate pe ceafă (sunt eficiente şi împotriva durerilor lombare şi reumatice, aplicându-se chiar pe locul dureros).

Bronşite cronice, afecţiuni ale căilor respiratorii (nas înfundat, tuse etc.): zilnic, 2-3 linguriţe de hrean amestecat cu miere.

Greaţă: fricţionări ale încheieturilor cu oţetul de la hrean.

Citește și: Hreanul, antiinflamator natural

Struguri, mere şi gutui pentru dragoste

Combinaţia dintre oţet, sare, miere şi fructele extrem de sănătoase despre care vorbim este de-a dreptul miraculoasă. Antioxidanţii puternici, proprietăţile antimicrobiene şi bogăţia de minerale fac ca circulaţia sangvină să fie mai bună, crescând libidoul şi, în cazul bărbaților, scăzând riscul disfuncţiilor erectile.

Cum faci struguri muraţi

Ai nevoie de: 1/2 kg struguri roşii, 2 batoane de scorţişoară, 1 frunză de dafin, 3 bucăţi anason stelat, 10 boabe de piper negru, 2 linguriţe coriandru, 1 cană cu 200 g zahăr, 1 cană cu oţet de mere. Amesteci totul, mai puţin strugurii, într-o oală pe care o laşi pe foc mic până când se dizolvă zahărul. Alege strugurii cu boabe sănătoase şi pune-i în borcane. Toarnă zeama călduţă peste ei, închide borcanul şi lasă la rece o lună. Fructele murate se potrivesc perfect la sfârşitul mesei, cu brânză fermentată sau caşcaval. Acestea din urmă, se ştie, sunt bogate în triptofan, hormonul bunei dispoziţii, care intensifică proprietățile afrodiziace ale strugurilor muraţi.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.47/27.11.2014

Autor: Irina Tudor Dumitrescu

Sursa foto: Pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns