
Discutati despre hainele pe care fiecare anotimp le necesita si eventual atrage-i atentia micutului cand trebuie sa puna un pulover in plus sau cand poate sa treaca la tricouri, astfel incat sa il intrebi ce parere are despre schimbari.
6. Soarele
Aceeasi discutie o puteti deschide si despre lungimea variabila a zilei si a noptii o data cu fiecare solstitiu si echinoctiu. In plus, este de remarcat si puterea cu care soarele ne incalzeste in functie de anotimp.
7. Vremea in desene
Il poti incuraja pe pitic sa deseneze in fiecare zi un simbol pentru vremea de afara. Zile insorite, nori, ceata, toate pot fi reprezentate intr-un fel propriu de copil, iar la sfarsitul fiecarei luni puteti face un bilant.
8. Planteaza o floare
Cumpara toamna, in octombrie sau noiembrie, un bulb al unei flori care infloreste primavara. Planteaza-l in curte sau in gradina bunicilor si observati evolutia de-a lungul iernii si primaverii.
9. Atlas cu animale
Puteti sa va jucati de-a urmaritul animalelor. In fiecare anotimp, puteti sa pretindeti ca va duceti sa gasiti cu binoclul diferite animale de padure, sau chiar sa mergeti daca aveti unde sa faceti o excursie.
10. Colectia de frunze
Culegeti frunze vara si apoi cautati aceleasi specii si toamna pentru a vedea diferenta. Copilul le va studia cu fascinatie ca sa vada modificarile.
Pe masura ce creste, micutul tau devine din ce in ce mai curios, inclusiv in ceea ce inseamna schimbarea vremii si a anotimpurilor. Este fascinat mai ales de minunile naturii: topirea zapezii, caderea frunzelor sau ciripitul pasarelelor. Asa ca pentru a-i preda lectia de stiinta, este mai bine sa abordezi o tehnica distractiva.
1. Jurnalul de stiinta
O data pe saptamana sau pe luna,, mergeti la plimbare doar pentru a observa natura inconjuratoare. Cand va intorceti acasa, rugati-l pe prichindel sa deseneze ce a vazut – pasari, flori, oameni. Acest exercitiu il va ajuta sa-si dezvolte spiritul de observatie.
2. Plimbare pentru simturi
Cand mergeti prin cartier sau prin parc, opriti-va din cand in cand si incurajati-l pe cel mic sa asculte, sa priveasca, sa miroasa si sa atinga ceea ce i se pare schimbat. Intrebati-l apoi daca i se pare cald sau frig, aerul uscat sau umed s.a.m.d.
3. Gustul anotimpurilor
O data cu fiecare anotimp, ia-l pe puiul tau si mergeti la piata pentru a face cumparaturi de sezon. Fructe, legume, tot ce este specific vremii trebuie trecut pe o lista, astfel incat micutul sa se familiarizeze cu ele.
4. Sarbatoarea primei dati
Marcheaza pe calendar prima zi cand copilul trebuie sa se imbrace mai gros, pentru ca vine frigul sau prima zi cand are voie sa manance o inghetata. Aminteste-i cand se apropie data primei zile din calendarul de sezon.