
Compozitia chimica a lichidului amniotic este apropiata de cea a sangelui. Contine albunima, uree, diverse saruri, dintre care principalele sunt cloruri (clorura de sodiu), carbonati si sulfati alcalini. La microscop, se observa in acest lichid celule epidermice – epiteliile fetale, lanugo (asa-numitii perisori si vernixul, acea substanta grasa care-l protejeaza pe micut de frig.
Lichidul amniotic este un mediu viu, o zona de permanenta comunicare intre copil si mama, care-l apara pe pui de infectii, de socuri si traumatisme. In termeni biblici, se spune ca pruncul se simte in burtica mamei ca in sanul lui Avraam. Comparatia moderna ar fi ca se simte ca intr-un jacuzzi de la Hotel Ritz.
Se reinnoieste continuu
Lichidul amniotic isi imbunatateste mereu compozitia: la inceput, primenirea totala are loc la fiecare sase ore, iar la sfarsitul sarcinii se face la 3-4 ore. Poate fi resorbit datorita permeabilitatii membranelor – copilul absoarbe prin piele, dar si inghite in mod periodic lichid amniotic, dovada fiind prezenta de lanugo si celule epidermice in tubul lui digestiv.
La ecografie, smecherul mic poate fi vazut cum face miscari de deglutitie. O parte a lichidului amniotic traverseaza rinichii si formeaza urina pe care bebelusul o rejecteaza in mod regulat, in timp ce o alta parte a acestuia e absorbita la nivelul intestinului, ajungand astfel in circulatia fetala. Si, apoi, prin intermediul placentei se intoarce in organismul maternal.
Cantitatea de lichid amniotic variaza de la 20 ml in cea de a 7-a saptamana de sarcina, la 300-400 ml, in cea de a 20-a saptamana, creste la 1 l, incepand cu luna a cincia si scade uneori la 800 ml, pe masura ce sarcina se apropie de termen. Evaluarea cantitatii lichidului amniotic e o componenta indispensabila starii de bine a fatului.
Exista cazuri in care sacul contine o cantitate prea mare de lichid amniotic, pana la 2.000 ml, cand vorbim despre o stare patologica numita „hydramnios”. Sau sub 200 ml, cand avem in vedere tot o stare patologica, numita oligoamnios. In asemenea cazuri, o analiza minutioasa a lichidului poate indica o maladie maternala (diabet, incompatibilitate sanguina) sau o boala a fatului (malformatii).
Starea de hydramnios, aparuta brusc, poate provoca nasterea prematura sau avortul. Supravegherea cantitatii de lichid amniotic face parte din examenele clinice si paraclinice care se efectueaza atunci cand sarcina a depasit termenul.
Un indicator pretios
Lichidul amniotic contine celule provenite de la bebelus. De aceea, nu-i nici o surpriza ca e folosit in testari, cum ar fi cea pentru depistarea trisomiei 21.
La fat, papilele gustative se dezvolta din cea de a treia luna de sarcina. Aromele percepute in timpul „sejurului” amniotic ii dezvolta puiului gustul pentru anumite alimente. Bebelusul unei mame mediteraneene va prefera si el gustul si mirosul de usturoi!
Copilul va regasi in colostrul maternal ceea ce descoperise in lichidul amniotic. Pe drept cuvant, se poate spune ca lichidul amniotic deschide bebelusului calea spre sanul mamei. Cuvantul „amniotic” vine din limba greaca, unde inseamna „miel”. Deseori, mielutii se nasc acoperiti de aceasta membrana.
Punga de apa
Cand se apropie momentul nasterii, sub presiunea contractiilor si a greutatii bebelusului, o parte din membrane se insinueaza spre colul uterin. Aceasta portiune de membrane si lichidul amniotic pe care ea il contine sunt cunoscute sub numele de punga de apa.
Ea ajuta la dilatarea colului. Nasterea e anuntata de „ruperea apei”. Ruperea artificiala a membranelor intensifica travaliul si e practicata numai de medic sau moasa in sala de nasteri. Cand dilatatia e completa, copilul se poate naste cu capsorul acoperit de aceste membrane, (cu „caita” se spune in limbaj popular). Nu in ultimul rand, lichidul amniotic ajuta la lubrifierea vaginului si faciliteaza nasterea.
Rolul lichidului amniotic
- Amortizeaza socurile, apara bebelusul de traumatisme. Protejeaza placenta si cordonul de traumatismele de origine fetala.
- Pastreaza constanta temperatura copilului.
- Permite miscarile copilului si asigura dezvoltarea muschilor. Bebelusul poate juca fotbal sau boxa in voie, fara ca mama sa simta vreo durere.
- Este bacteriostatic.
In realitate, e o mare taina a carei importanta esti invitata sa o dezvalui.
Ce este lichidul amniotic?
Acest lichid umple sacul fetal, iar in el pluteste bebelusul ca un submarin in misiune de explorare a marilor. Prozaic exprimat, este un produs de secretie a membranei amniotice la care se adauga produsele de excretie ale fatului.
Se formeaza din luna a doua de sarcina si atinge apogeul in cea de a cincea luna, cand are aproximativ un litru. Ulterior, pe masura ce sarcina avanseaza, scade pana la 800 ml, pentru a face loc locatarului tot mai voluminos. Dar, in ce priveste volumul, exista variatii individuale apreciabile de la o burtica la alta.
Secret de fabricatie!
Originile lichidului amniotic raman misterioase, sunt privite si azi ca un "secret de fabricatie". Este un lichid clar, de consistenta apoasa, secretat de celulele amniotice. Pe parcurs, devine opalescent, capata o tenta alburie sau galbuie, din cauza sebumului fetal.
In mod exceptional si patologic, lichidul amniotic se poate colora in verde. Acest lucru se intampla atunci cand este amestecat cu primele dejectii ale copilului si devine rosu cand a intervenit moartea fatului. In stare normala, este alcalin, are un gust sarat si un miros care seamana cu cel al spermei.