Esti aici
Femeia.ro > Promo > Marea, izvor de sănătate

Marea, izvor de sănătate

Te tentează să-ţi petreci vacanţa la mare? Ia în calcul că, pe lângă o piele bronzată, relaxare şi distracţie, te-ai putea bucura şi de efectele terapeutice ale mării. Sigur, dacă nu cumva climatul marin îţi este contraindicat.

De la aerul oxigenat care ne curăţă plămânii şi ne limpezeşte gândurile la valurile care ne mângâie trupul, vacanţa petrecută la mare îţi poate aduce o multitudine de beneficii.

Apa şi valurile

Nu ştii să înoţi, aşa că ţi-e frică să stai prea mult în apa mării? Merită să-ţi învingi teama pentru a beneficia de acţiunea valurilor, când marea e agitată, asupra corpului tău. Stai pur şi simplu în apă sau chiar înaintează împotriva valurilor, expunându-ţi corpul în diferite unghiuri acţiunii acestora. Bălăceşte-te astfel în prima zi vreo cinci minute, în următoarea zece şi tot aşa, până va începe să-ţi placă şi să simţi că-ţi prieşte.

Efecte binefăcătoare. Bogată în săruri minerale, apa mării acţionează prin acestea asupra organismului, intensificând metabolismul proteinelor, glucidelor, lipidelor, calciului şi fosforului.  Iar prin acţiunea valurilor agitate asupra pielii şi a ţesuturilor subcutanate, ca printr-un masaj binefăcător, tonifică musculatura. De câştigat nu vor avea doar muşchii, ci şi sistemul nervos.

Ultravioletele prietenoase

Da, oricât ar fi de blamate, radiaţiile ultraviolete sunt esenţiale pentru o bună stare de sănătate. În special pentru favorizarea sintetizării vitaminei D, numită şi „vitamina de la soare“. Dar, da, prietenoase sunt doar dacă eviţi excesele şi momentele nepotrivite. Printr-o expunere la primele ore ale dimineţii sau la cele dinainte de apus nu-ţi poate face decât bine.

Efecte binefăcătoare: previn osteoporoza, depresia, meteosensibilitatea, atenuează simptomele bolilor autoimune. Indicate le sunt şi celor care suferă de hipotiroidie, insuficienţă ovariană, reumatism, tuberculoză osoasă, boli de piele, precum şi copiilor în creştere prin dezvoltarea şi consolidarea sistemului osos, combătând astfel rahitismul.

Împachetări cu nămol

O procedură modernă şi eficientă, împachetările, inclusiv cele cu nămol, se aplică tot mai des în clinicile de tratament pentru vindecarea bolilor şi întărirea organismului. Până să ajungi la vreuna din acestea, poţi beneficia de „aurul negru de la Techirghiol“. Pentru asta, va trebui să alegi să-ţi petreci vacanţa în Eforie Nord, unde se află situat lacul, la 16 kilometri de Constanţa pe direcţia spre Mangalia, sau într-una apropiată.

Efecte binefăcătoare: o cură de trei săptămâni revitalizează organismul şi redă elasticitatea pielii, reduce durerea în cazul traumatismelor, previne celulita, ameliorează circulaţia în ţesuturile subcutanate şi topeşte grăsimile, vindecă acneea, îndepărtează crustele cauzate de psoriazis.

Nisipul fierbinte

Recunoscută ca terapie în Franţa şi Italia, baia de nisip cald constituie un procedeu terapeutic folosit în vederea stimulării pierderilor de lichide din organism. De ce s-ar juca doar copiii în nisipul de pe plajă, acoperindu-se adesea în întregime cu pulberea fină şi caldă? O poţi face şi tu, într-un loc ceva mai retras de ochii curioşilor. Cum procedezi? Sapă o groapă adâncă de vreo 20-30 cm, lungă de 2 m şi lată de 1 m. Aşteaptă să se usuce nisipul de pe marginile şi fundul gropii, după care aşază-te în ea şi acoperă-ţi corpul cu un strat gros de vreo palmă, două de nisip uscat. Stai aşa în prima zi cinci minute, în următoarele zăboveşti în plus cinci minute. Nu uita să foloseşti cremă de protecţie cu SFP minimum 15, inclusiv pe buze.

Efecte binefăcătoare: pe lângă combaterea retenţiei de apă în organism, baia în nisip atenuează durerile reumatice, facilitează eliminarea toxinelor şi creşte rezistenţa organismului în faţa infecţiilor.

Aerosolii marini

Calitatea deosebită a aerului de pe ţărmul mării este dată de prezenţa microparticulelor provenite din spuma valurilor ce se sparg în larg sau de mal. Antrenate de briza mării, acestea devin mici particule terapeutice pentru cei care le inhalează dimineaţa, până la ora 9, sau seara, după apusul soarelui. Aceste particule, denumite aerosoli, conţin magneziu, iod, brom, clorură de sodiu, substanţe alcaline binefăcătoare menţinerii sănătăţii aparatului respirator.

Efecte binefăcătoare. Se pot bucura de ele mai ales cei care suferă de afecţiuni ale aparatului respirator, precum bronşita, sinuzita, rinita alergică, rinita, boli ale plămânilor.

Când marea nu-ţi prieşte

Climatul marin le este contraindicat celor cu probleme cardiace severe, cu TBC pulmonar, cu excitabilitate sau labilitate psihică marcată. Plajă n-ar trebui să facă bolnavii de cancer, cardiacii, hipertensivii, suferinzii de hipertiroidie, cei care au suferit recent un infarct sau un accident vascular, cei cu arsuri la nivelul pielii. Băile de nisip nu le sunt binefăcătoare hipertensivilor, celor cu ischemie cardiacă, cu tromboze sau alte afecţiuni vasculare grave.

Ştiai?

În fiecare talpă se află 200.000 de terminaţii nervoase. Descoperind plăcerea de a merge desculţ pe nisipul umed de pe plajă, acestea sunt mult mai bine stimulate ca atunci când tălpile sunt protejate de încălţăminte. Un fel de şedinţă de reflexoterapie gratuită.

Citește și:

 

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr28/14.07.2016
Autor:Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns