
Poti sa eviti interventia daca faci in timpul sarcinii masajul perineal.
In general, acest gen de masaj este practicat de moase. Cu toate astea, si tu singura poti sa il faci, cu grija si delicatete.
Ce este perineul?
Amplasat in centrul bazinului inferior, muschii perineului inconjoara uretrele, vaginul si rectul.
De cand se incepe masajul?
Recomandat este sa incepi masajul perineal din luna a 8-a (a 34-a saptamana de sarcina).
Cat de des se face?
Intre saptamanile 34 si 37, masajul este recomandat de doua ori pe saptamana. Din a 37-a saptamana, masajul e bine sa fie facut zilnic, pana la nastere.
La ce serveste?
La sfarsitul perioadei de sarcina, in special pentru primipare (femeile care nasc pentru prima oara), masarea perineului permite pregatirea lui pentru intinderile la care va fi supus in timpul expulziei fatului. Astfel vor fi reduse riscurile de rupere, desirare si chiar incizare.
Intr-o atmosfera relaxata, calda si calma, poti sa stai:
- in picioare, cu un picior ridicat pe un scaun, marginea patului etc.
- semiintinsa pe o canapea sau pe pat, cu picioarele usor departate, indoite din genunchi, eventual cu cate o perna sub fiecare genunchi, pentru a fi mai relaxata.
Inainte de masaj
Este obligatoriu sa golesti vezica si colonul si sa te speli foarte bine pe maini. Apoi trebuie sa ai unghiile taiate.
3 manevre blande
Incepi cu manevre usoare in exteriorul perineului (portiune de muschi dintre vagin si anus). Cu degetele bine unse cu ulei de plante, faci miscari semicirculare in sensul acelor de ceasornic pe portiunea posterioara a vaginului.
Introduci degentul mare in vagin si apesi zona perineala in jos, catre rect si catre laterale. Continui incet, cu blandete, pentru a intinde deschiderea. In timp ce masezi, indoaie degetele mari pe marginile canalului vaginal si trage cu blandete inspre in fata de acest tesut.
La final, maseaza perineul cu degetul mare si aratatorul, timp de aproximativ un minut. Repeta procedura de 2-3 ori, facand pauze de relaxare.