
Nu exista un moment stabilit pentru cand ai voie sa faci sex dupa ce ai nascut. Organismul fiecarei femei se recupereaza in propriul sau ritm, iar in timp ce unora le poate lua pana la 6-8 saptamani, altele sunt dornice sa fie rasfatate de parteneri in pat din prima saptamana. Totusi, nu uita ca fertilitatea nu pleaca in vacanta, asa ca posibilitatea de a ramane insarcinata este la fel de mare ca altadata.
Cand trebuie sa reincep contraceptia?
Contraceptia dupa nastere depinde si de metoda de hranire a nou-nascutului. De acelasi lucru depinde si menstruatia. Daca alternezi laptele de la san cu biberonul sau il hranesti doar cu lapte praf, menstruatia va aparea la 6-10 saptamani dupa nastere. Dat fiind ca vei deveni fertila cu 2 saptamani inainte de prima menstruatie, ar fi bine sa te gandesti la contraceptie de la 4 saptamani dupa ce ai adus pe lume copilul.
Daca alaptezi exclusiv de la san, ai putea amana contraceptia, insa nu uita ca poti deveni fertila mai repede decat iti poti imagina. Totusi, manstruatia este posibil sa nu apara pana cand nu reduci alaptarea sau chiar pana cand treci doar la hrana cu biberonul.
Alaptarea ca metoda contraceptiva
Alaptarea poate reprezenta o forma de contraceptie atata timp cat amana aparitia menstruatiei. Metoda este 98% eficienta doar daca este folosita corect, in conditiile in care copilul nu are mai mult de 6 luni, menstruatia nu ti-a venit inca, iar alaptarea se face in mod regulat zi si noapte.
Alaptarea exclusiva de la san presupune 6 mese in 24 de ore, cu distanta de 4 ore ziua si 6 ore noaptea. In plus, pentru ca metoda de contraceptie sa fie eficienta, nu trebuie sa ii dai micutului mancare sau lapte praf. De indata ce una dintre aceste conditii se modifica, este mai sigur sa incerci alta metoda contraceptiva.
Contraceptia in timpul alaptarii
Prezervativul – fie ca partenerul tau foloseste unul, sau vreti sa utilizati un prezervativ pentru femei (care se ataseaza in interiorul vaginului si pe labii), eficienta este de 95-98%. Puteti folosi si un lubrifiant in cazul in care apare disconfort din cauza vaginului uscat, dar aveti grija sa fie solubil in apa pentru a nu distruge prezervativul.
Diafragma – poate fi fixata de medic la 6 saptamani de la nastere si are o eficienta de 92-96%.
Minipilula – este o metoda contraceptiva orala doar pe baza de progestogen, care nu afecteaza laptele matern daca alaptezi. Poate fi folosita la 21 de zile dupa nastere si trebuie luata zilnic la aceeasi ora pentru a-si dovedi eficienta de peste 99%.
Solutii injectabile – este o metoda sigura, dar are si cateva dezavantaje. Trebuie facute doar la sfatul medicului, pot cauza sangerari si afecteaza fertilitatea pe termen lung.
Implant – Poate fi realizat dupa 21 de zile de la nastere si consta intr-un tub cu progestogen pe care medicul il implanteaza in brat. Poate dura pana la 3 ani, dar poate fi scos daca doresti sa schimbi metoda contraceptiva sau sa ramai din nou gravida.
Steriletul hormonal – Este o metoda moderna de contraceptie, cunoscuta si ca sistem intrauterin, cu 99% eficienta si cu durabilitate de pana la 5 ani. Steriletul trebuie inserat de medic dupa ce au fost realizate testele Papanicolau si cel pentru chlamydia. Nu trebuie confundat cu steriletul clasic sau dispozitivul intrauterin din plastic sau metal folosit pentru prevenirea sarcinii. Ambele tipuri pot fi inserate indiferent daca ai nascut natural sau prin cezariana, dupa 4 saptamani de la nastere.
Contraceptia de urgenta
In general, aceasta inseamna binecunoscuta pastila de a doua zi, care cuprinde hormoni. De aceea, este posibil sa nu mai poti alapta pentru urmatoarele 36 de ore. Citeste cu atentie instructiunile din prospect sau intreaba medicul ori farmacistul.
Contraceptie nerecomandata
In perioada in care alaptezi, nu sunt recomandate pastilele anticonceptionale, plasturii contraceptivi sau inelul vaginal. Toate acestea folosesc hormoni combinati si pot reduce productia de lapte matern.
Orice metoda contraceptiva ai alege, consulta-te mai intai cu un medic si ia decizia cea mai potrivita pentru tine.