Esti aici
Femeia.ro > Promo > Mi s-a rupt apa!

Mi s-a rupt apa!

Ce trebuie sa faci ca sa va fie bine, si tie, si lui bebe?

Din capul locului trebuie sa stii ca daca esti la prima nastere lucrurile merg ceva mai… lent. Momentul in care puiul tau va iesi in lume nu este chiar atat de iminent. Travaliul, respectiv perioada de contractii si dilatare, dureaza minimum 8 ore, timpul minim necesar colului tau uterin sa se dilate sufi cient pentru a lasa copilul sa treaca. In unele cazuri, in functie de constitutia fiecarei femei in parte, perioada de travaliu poate sa dureze chiar si 24 de ore.

Dar nu miza pe asta. Şi intr-un caz si in celalalt ai posibilitatea sa ajungi la spital sau sa ajunga salvarea la tine. Daca esti la a doua sau la a treia nastere, iesirea fatului in lume poate surveni mai repede. Practic deci, trebuie sa fi i pregatita sa nasti chiar singura f ind!

Semnalul ca bebe e pe drum

Doar la 10 % din femei se rupe apa inainte de inceperea travaliului. Dar in general, cand se intampla, simti o senzatie de rupere, urmata de un val de lichid sau doar o simpla scurgere. Din acest moment insa, ca ai contractii dese sau nu, e obligatoriu sa pastrezi o igiena cat mai stricta. Si pentru tine, si pentru bebelusul tau care este pe drum!

Suna la Salvare sau roaga pe cineva sa o faca. Spune clar ca nasti pentru ca asistenta medicala de la capatul firului sa te poata indruma. Daca esti singura acasa nu uita sa lasi usa deschisa ca ajutoarele sa poata ajunge la tine chiar daca tu nu te vei mai putea deplasa. Ia langa tine unul sau mai multe prosoape mari, curate desigur, in care sa infasori copilul imediat dupa ce se naste.

Daca nu esti acasa poti sa folosesti si propria ta imbracaminte. Este obligatoriu ca pruncul sa fie imediat invelit in ceva, ca sa nu raceasca. (Nu uita sa-ti indepartezi imbracamintea intima, ca sa nu te incurce la nastere.) Daca simti nevoia sa impingi, straduieste-te cat poti sa intarzii momentul (prin gafaieli rapide sau respiratie in tehnica Lamaze), cat mai mult, ca sa dai ragaz ajutoarelor sa ajunga la tine.

Daca vezi ca puiul tau are alta parere si ca totusi se va naste inainte de sosirea medicului, ajuta-l sa o faca in conditii cat mai bune:

  • In cazul in care cordonul ombilical inconjoara gatul pruncului, scoate-l usor pe deasupra capului sau largeste-l cu blandete formand un lat prin care trupul copilului sa poata aluneca. Cand copilul este in totalitate afara, nu trage de cordonul ombilical. Asteapta pana se elimina si placenta. Sa nu rupi si nici sa nu tai cordonul. Lasa-l atasat de copil, pana sosesc ajutoarele.
  • Sterge si usuca copilul cu ajutorul prosopului de care vorbeam, apoi asaza-l pe abdomenul tau. Asa il incalzesti cu propriul tau corp. Acoperiti-va amandoi cu o patura uscata. Preseaza (stoarce) narile copilului cu grija si delicatete, dinspre bazaspre varf ca sa elimini orice urma de mucus sau lichid amiotic.
  • Daca bebeul nu tipa spontan la nastere, incearca sa-l stimulezi masandu-i cu grija spatele sau ciupeste-l de calcaie. Incearca sa-ti alaptezi copilul daca da semne ca ar vrea sa suga. Ii vei crea senzatia de confort si siguranta iar tie apropierea de el iti va stimula secretia de oxitocina, care te va ajuta sa elimini placenta si-ti va stimula contractiile uterului.

Semne clare ca nasti

  • elimini dopul gelatinos (uneori cu 1-2 zile inainte de declansarea travaliului)
  • ti se rupe apa, chiar daca nu ai dureri si nici contractii dureroase, care se repeta la intervale regulate, dese si mai si cresc in intensitate
  • durerile cresc in intensitate si le simti fi e in abdomen, fie in spate, fie in perineu.

Comments

comments

Lasă un răspuns