Esti aici
Femeia.ro > Promo > Minunile apelor și aerului din Herculane

Minunile apelor și aerului din Herculane

Herculane este o stațiune magică. Încărcătura de ioni negativi din aer și apele termale – sulfuroase și saline – îți vindecă trupul și mintea.

Deși nu e ceva ce simți imediat, aerul din această stațiune are o particularitate apare, e încărcat cu ioni negativi. După câteva ore petrecute în aer liber, deja începi să te simți mai bine, mai relaxat, fără să bănuiești de unde îți vine această stare plăcută. Ionii negativi susțin respirația și circulația și cresc rezistența organismului la efort și la stres. „Studiile efectuate au evidențiat faptul că aeroionii negativi exercită un rol de reglator al funcționării glandelor endocrine, în special a tiroidei și ovarelor. Prin acțiunea directă asupra pielii, se obține ameliorarea și chiar vindecarea unor afecțiuni ale acesteia.”, spune medic primar balneo fizioterapie și recuperare medicală Otilia Oprișan la Afrodita Resort & Spa.

Spectacolul sulfului

Plimbându-te pe malul Cernei vei avea parte de un spectacol incredibil de culoare. Izvolarele sulfuroase care se varsă în râu, colorează apa în fascinante nuanțe de albastru, verde și galben. Cunoscute pentru puterea lor terapeutică, apele termo-sulfuroase tratează atât afecțiuni interne, cât și externe. Sulful termal de Herculane este unul solubil, cu o mare putere de pătrundere și de difuziune în organism. Este un sulf viu, care joacă un rol fundamental în structura funcțională a organismului. Fără sulf, procesele fiziologice fundamentale, transformările biochimice complexe vitale ale țesuturilor nu ar putea avea loc. Aceste ape  au o acțiune antitoxică, având capacitatea de a neutraliza chiar toxina tetanică și difterică. Sulfului i se adaugă și căldura în puterea terapeutică, pentru că aceste ape sulfuroase au în mod natural între 45˚C și 60˚C.

Ce tratează sulful

Este un element care reduce inflamațiile, din acest motiv, băile cu sulf sunt recomandate în afecțiuni reumatismale și inflamatorii, după accidentări, în tulburări circulatorii periferice, în dureri de spate, dar și pentru relaxarea musculară și refacerea tonusului. Datorită efectului antiinflamator, băile cu sulf sunt indicate și în afecțiuni ginecologice și ale aparatului respirator, inclusiv în astm bronșic. Însă oricât ar fi de bună, nu putem să stăm foarte mult în ea, ci maximum 15 minute pe zi. Băile cu sulf le sunt interzise copiilor și adolescenților sub 16 ani pentru că le pot afecta dezvoltarea. Din aceste motive este bine ca tratamentul cu sulf să fie recomandat și adaptat nevoilor tale de către medicii balneologi din stațiune.

Tratamente interne

Deși apa sulfuroasă acționează intern, nu o putem consuma din orice sursă. Trebuie să ne asigurăm că alegem o apă bună de băut, respectiv cu o concentratie mai mică de sulf, care să nu irite mucoasele digestive și intestinale. Ivorul Neptun II este dedicat afecțiunilor stomacului, celor care o bilă leneșă și diabeticilor. Însă nici ea nu trebuie consumată în cantități mari, spun medicii. O cantitate de 50 ml este suficientă pentru o zi. E de preferat să bem această apă direct de la izvor sau să o consumăm în câteva ore. Altfel, sulful, fiind instabil chimic, se combină cu oxigenul și își schimbă pH-ul devenind acid! Izvorul Neptun III are o apă bună pentru afecțiuni oftalmologice (conjunctivite cronice, blefarite cronice). Dar dacă nu o nicio problemă, medicii ne recomandă să nu o încercăm! Când vei vizita aceste izvoare e bine să ai la tine sticle sau pahare de unică folosință pentru că în zonă nu se mai comercializează recipientele necesare pentru tratamentul cu apă sulfuroasă.

Unde e sulf nu sunt bacterii

Atât băile publice, gratuite, cât și cele din centrele de tratament sunt sigure din punct de vedere bacteriologic. Nicio bacterie nu poate supraviețui în sulf!

Ierburile Afroditei

Și dacă de băile cu sulf nu te poți bucura foarte mult timp, „Afrodita” ți-a pregătit un amestec de ierburi – levănțică, măghiran, cimbrișor, rozmarin, busuioc, melisă, mentă și sovârf – pentru suflet și trup care te ajută să-ți recapeți starea de bine în cel mai scurt timp. „Ierburile Afloditei’ este de fapt un tratament pe care-l poți savura la  Herculum Spa din cadrul Afrodita Resort. O exfoliere cu sare de mare, urmată de masaj și împachetare în unt de shea și uleiuri esențiale. Acest ritual te învăluie în arome proaspete, profunde și îmbătătoare, are un efect puternic de relaxare și oferă o stare de bine completă și de durată. La Băile Herculane, la Herculum Spa, vei găsi tratamente și ritualuri spa eficiente pentru eliminarea stresului, a oboselii mentale, pentru detoxificare sau regenerare, pentru reîntinerire, dar mai ales pentru relaxare.

Apă potabilă

În Herculane există și un izvor cu apă plată, ce vine din inima muntelui, bogată în minerale și grantat bună de băut. Și dacă tot faci o cură de sănătate, nu ocoli acest izvor situat pe drumul pietruit care înconjoară stațiunea, pe malul Cercnei.

Poți face și câteva drumeții pe trasee marcate. Unul dintre ele, care începe chiar de la izvorul cu apă plată, este  „Crucea Albă”, extrem de spectaculos, pe parcursul căruia poți admira întregul bazin al văii Cernei. Îl poți face din primăvară până în toamnă și durezează în jur de 3 ore.

Text și foto: Luminița Tăbăran

Citește și:

Vara vine cu vești bune la Bacolux Hotels, Herculane

Banatul Montan dezgolit de secrete

 

Comments

comments

One thought on “Minunile apelor și aerului din Herculane

Lasă un răspuns