Esti aici
Femeia.ro > Promo > Miturile expunerii la soare si adevarul gol-golut din spatele lor

Miturile expunerii la soare si adevarul gol-golut din spatele lor

Vorbim despre cele mai vehiculate dintre miturile expunerii la soare si adevarul gol-golut din spatele lor. Expunerea la soare este benefica sanatatii, dar trebuie facuta cu atentie si doar la orele potrivite. Afla cateva dintre cele mai vehiculate dintre miturile expunerii la soare si realitate.

Insolatia face mai mult rau decat bronzatul
Bronzul este la fel de periculos pentru pielea ta ca si o arsura rozalie, cu umflaturi si usturime. Iata de ce: si bronzul, si arsurile, sunt cauzate de razele ultraviolete, care cauzeaza aparitia cancerului de piele.

Un alt mit inrudit este acela ca un bronz de baza te apara de pericolul expunerii prelungite la soare. Chiar si cea mai mica nuanta de culoare cu care nu te-ai nascut reprezinta un semn ca pielea ta a fost expusa si afectata de razele UV.

Nu uita ca stricaciunile provocate de soare sunt cumulative. Cu cat stai mai mult la soare, cu atat cresc sansele de a te imbolnavi de cancer de piele.

Efectele nocive ale soarelui asupra pielii se vad abia dupa multi ani
Studiile arata ca cele mai rapide semnale de pericol pot sa apara la numai cateva saptamani de la expunerea la soare. Partea buna e ca unele dintre aceste „defecte” cauzate de soare sunt reversibile.

Adica, daca reusesti sa te feresti de ultraviolete pe cat posibil, iar atunci cand iesi, folosesti lotiune de protectie cu FPS minim 15, vei oferi pielii tale sansa de a repara o parte din „stricaciunile” care te expun imbolnavirii de cancer.

Pentru a grabi vindecarea alunitelor si a petelor neplacute pe care dermatologul le-a declarat necanceroase, apeleaza la produse pe baza de vitamina A si Retinol, care stimuleaza productia de colagen la nivelul pielii. Dermatologul te poate ajuta sa identifici cele mai potrivite produse.

Daca stai acoperita pe plaja, nu trebuie sa te mai dai cu crema de protectie
Majoritatea hainelor de vara blocheaza doar o cantitate foarte mica de ultraviolete, pentru ca materialul din care sunt confectionate e fie bumbac, fie poliester.

Asta nu inseamna ca lotiunea cu FPS este singura arma pe care o ai in lupta impotriva cancerului de piele. Dermatologii spun ca cea mai sigura forma de protectie este una combinata: imbracaminte din material cu tesatura deasa si lotiune cu FPS mimim 15.

In plus, cu cat bluza e mai deschisa la culoare, cu atat mai mult te va apara de soare. Mai poti opta si pentru o palarie de panza gen safari, din doc dens, si ochelari de soare care blocheaza razele UVA si UVB.

Daca nu stai direct in soare, nu ai de ce sa-ti faci griji
Din pacate, daca stai vara in aer liber (chiar daca te asezi la umbra) te expui pericolului de a dezvolta un cancer de piele. In plus, si intr-o zi noroasa poti suferi arsuri solare la fel de grave ca dupa o zi de plaja.

Faptul ca te balacesti in apa toata ziua nu te scuteste de riscuri. Ba chiar la inmulteste pentru ca apa reflecta 100% din razele UV, deci pielea ta va fi bombardata si din apa si din cer cu o cantitate dubla de raze periculoase.

Razele UVA patrund si prin sticla (fie ea fereastra de la birou sau parbrizul masinii). Este deci obligatoriu sa aplici lotiune daca stii ca ai mult de condus sau daca biroul tau e asezat chiar langa fereastra.

Solarul inseamna bronz fara riscuri
Acesta este unul dintre miturile expunerii la soare cu adevarat periculos. Solarul este la fel de periculos ca si razele soarelui. Majoritatea lampilor folosite in saloanele de bronzat emit raze UVA si UVB. Iar cantitatea de UVA care iti arde pielea la solar e cam de 10 ori mai mare decat cea care te-ar agresa daca ai face plaja.

In plus, din cauza concentratiei mari de raze UVA, solarul poate cauza si alte probleme ale pielii: schimbari pigmentare, riduri, vase sangvine sparte. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca la solar poti sta complet dezbracata, bronzand astfel si portiuni de piele care in mod normal nu vad… lumina zilei (zona pubiana, fesele, sanii). Pentru ca aceste zone sunt mai sensibile, e bine sa incepi chiar de la ele sa cauti semne dubioase.

Femeile cu pielea inchisa nu sunt in pericol
Ideea principala e urmatoarea: cu cat ai pielea e mai inchisa la culoare, cu atat e mai mic riscul de a suferi de cancer de piele. Dar o femeie cu tenul inchis care sta de dimineata pana seara in soare, fara pic de protectie, e in pericol mai mare decat una cu tenul foarte alb, care se fereste mereu de ultraviolete.

In cazul in care o femeie cu tenul inchis la culoare va dezvolta o forma de cancer de piele, primele semne vor aparea in zonele cu mai putin pigment (talipile picioarelor, palmele, zonele de sub unghii). Daca acestea nu vor fi des si atent examinate, sunt sanse mari ca boala sa nu fie detectata decat intr-un stadiu destul de avansat.

Sursa foto: pixabay.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns