Esti aici
Femeia.ro > Promo > Miturile pielii sensibile

Miturile pielii sensibile

Sensibilitatea pielii este influențată de reacția pe care o are la contactul cu diferite ingrediente, la acțiuni mecanice, la stres sau după consumul unor alimente.

De multe ori, este asociată cu pielea uscată, destul de reactivă și ea întrucât e lipsită de protecția stratului hidrolipidic, însă, în general, orice tip de piele poate fi sensibil. Pielea sensibilă reacționează în orice moment, nu doar în anumite situații. Iată adevărul din spatele pielii sensibile și care sunt cele mai comune mituri despre ea.

Cremele cu retinol nu pot fi folosite

Fals. Oricine e în măsură să folosească o astfel de cremă. E adevărat că poate fi iritantă pentru pielea sensibilă și din acest motiv se cuvine să aplici peste ea o cremă hidratantă care să conțină ingrediente antiinflamatoare, precum niacinamida (vitamina B3). În plus, există creme care conțin o cantitate mică de retinol și de aceea e bine să ai recomandarea dermatologului înainte s-o folosești.

Hipoalergen înseamnă neiritant

Fals. Asta nu înseamnă neapărat blând și care nu produce alergii, ci doar că nu conține cele mai agresive și alergice ingrediente și cu mică probabilitate ca aceste produse să provoace reacții alergice. Ca un produs să fie hipoalergen, trebuie să îndeplinească anumite criterii. E bine să știi la ce anume ești alergică și să verifici eticheta. Un banal ingredient pentru oricine poate fi alergic pentru tine, așa că trebuie să testezi. Când încerci o cremă nouă, folosește mai întâi un tester și apoi fă investiția.

Trebuie să eviți exfolierea

Fals. Nu oricare tip de piele sensibilă impune evitarea acestui tratament. ci trebuie doar să alegi o variantă mai ușoară, de tipul laptelui, iaurtului sau sucului de fructe proaspăt (dacă știi că nu ești alergică la ele). Oricum, evită scruburile cu particule abrazive, pe cele care conțin cristale de oxid de aluminiu, coji de nuci, caise, migdale și piatra ponce. Celulele moarte constituie o barieră pentru alergeni, așa că e bine să faci mai rar această exfoliere, mai ales dacă ai ten cuperozic.

Pielea sensibilă reacționează rapid

Adevărat. Dacă folosești un produs nou, iar în câteva minute (până la o oră) zona tratată s-a înroșit, se umflă și apare senzația de mâncărime, e clar că acesta nu-i pentru tine. Încearcă să nu folosești simultan, odată cu noua cremă, mai multe produse. Uneori, aceste combinații sunt sursa neplăcerilor. Testarea este valabilă și în privința fardurilor.

Nu poți folosi alcool

Adevărat. Orice produs cu alcool și mentol poate să-ți irite pielea. Chiar dacă ai tenul gras, e bine să te ferești de produsele cu alcool. Există șervețele care îndepărtează ușor excesul de sebum, fără a-ți irita pielea. Consumul de alcool, la rândul lui, duce la înroșirea pielii, la fel ardeiul iute sau mâncarea prea condimentată.

Nu poți face baie de aburi

Adevărat. Apa rece sau frigul pot fi iritante de asemenea, nu doar temperaturile înalte. Poți înlocui baia de aburi pentru ten cu un prosop umed și cald, aplicat pe față doar câteva minute pentru deschiderea porilor.

E bine să ai la îndemână o cremă cu cortizon

Adevărat. E blamată, dar te salvează ori de câte ori pielea se irită. Nu este nici un pericol în situația când o folosești rar și doar pentru a calma pielea când apare reacția, numai pentru o zi sau două.

Utilizată pe termen lung (2-3 luni de utilizare consecventă), crema cu cortizon influențează negativ colagenul și elastina din piele.

Trebuie să mergi la medic

Adevărat. Multe reacții pot fi gestionate cu medicamente eliberate fără rețetă, însă e de dorit să consulți un dermatolog și să-ți faci un test de alergie la mai multe ingrediente, pentru a ști de ce anume să te ferești. Pentru o reacție alergică gravă, cum ar fi urticaria, pielea umflată, petele roșii, mâncărimile sau furnicăturile, e bine să ceri sfatul unui medic care să stabilească ce anume e de făcut pentru recăpătarea confortului. Poate chiar e nevoie de un antihistaminic mai puternic.

Trebuie să alegi cosmetice fără parfum

Adevărat. Uleiurile esențiale naturale sau sintetice pot fi supărătoare. Studiile au arătat că aromele cosmetice sunt printre cele mai frecvente cauze de reacții alergice sau sensibilitate. Dacă știi că pielea ta e sensibilă, evită produsele care conțin parfumuri, în general, și pe cele puternice, în special.

Lanolina calmează pielea

Fals. Este un ingredient folosit în formula multor creme pentru a face pielea moale, catifelată, pare prietenoasă, inofensivă, dar adevărul este că poate produce reacții alergice. E bine s-o testezi pe piele ca să vezi cum reacționezi la ea. S-ar putea s-o tolerezi sau nu, dar e important de știut acest aspect!

Test rapid

Aplică orice nou produs pe antebraț și lasă-l să acționeze 24 de ore. Dacă nu apare nicio reacție, e în regulă, iar dacă apar pete roșii, bășici sau senzația de mâncărime, renunță la el neapărat!

Pielea este mai subțire

Adevărat. Se recunoaște ușor după culoarea deschisă, e mai subțire (venele sunt vizibile), adesea este puțin uscată și se înroșește repede la stări emoționale. Când treci unghia peste ea, apar linii fine roșii.

Apa termală te ajută

Adevărat. Sunt multe ape termale, bogate în minerale care au darul de a calma pielea iritată. Fiecare piele reacționează optim la un anumit tip de apă termală. Tot testarea rămâne cea mai bună metodă de a constata care anume te ajută mai repede și eficient.

Citește și:

Rosia si beneficiile pentru piele

10 smoothies pentru o piele perfectă

Pielea rebelă, fără soluție?

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.35/03.09.2015

Autor: Luminița Tăbăran

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns