Esti aici
Femeia.ro > Promo > Modul ideal de a lua in greutate

Modul ideal de a lua in greutate

Cu siguranta ca pastrarea unui echilibru in ceea ce priveste greutatea corporala in timpul sarcinii este o adevarata bataie de cap! Medicii obisnuiesc sa spuna ca, spre sfarsitul sarcinii, este bine sa aveti, in medie, 12 kg in plus. De fapt, nu este asa de simplu, totul depinde de greutatea ta initiala, de obiceiurile alimentare, de modul de viata si de eventualele boli de care suferi.

Un lucru este sigur: daca adopti o alimentatie sanatoasa, variata si echilibrata contribui la buna dezvoltare a bebelusului si furnizezi nutrimentele necesare uterului, placentei si lichidului amniotic. De-a lungul primelor 4 luni de sarcina, embrionul s emareste foarte putin, dar organismul tau profita de acest fapt pentru a retine proteine si lipide. In lunile urmatoare fatul ia din rezerve, dar si din ceea ce mananci zilnic.

Cate calorii trebuie sa iau pe zi?

La inceputul sarcinii se preconizeaza un plus de 100 de calorii pe zi. Aceasta echivaleaza cu un pahar de lapte. Apoi, este indicata o marire de la 200 la 250 de calorii spre sfarsitul sarcinii. Ratia zilnica trebuie sa se situeze intre 1800 si 2600 de calorii pe zi, in functie de greutatea ta initiala.

Calculeaza-ti indicele masei corporale (IMC)

Este un indicator care te ajuta sa afli cate kilograme trebuie sa iei pe timpul sarcinii. Se calculeaza in felul urmator: Daca ai 55 kg si 1,65, IMC-ul tau este 20,2 (55:1,65² = 20,2)

Este clar, esti slabuta. Consulta-ti medicul obstetrician si un nutritionist pentru a primi sfaturile cele mai bune privind alimentatia in timpul sarcinii. Bebelusul care creste in burtica ta are nevoie de proteine, glucide si lipide. Proteinele le gasesti in carne, peste, oua si produsele lactate.

Ca „zagaruri bune” alege pastele, orezul, cartofii si legumele seci, cum ar fi linte. In ceea ce priveste lipidele, poti consuma dimineata unt pe paine sau pe biscuiti, diferite tipuri d eulei in salate, carne rosie sau peste gras (ton, somon, sardine), o data pe zi.

Daca IMC-ul tau este cuprins intre 18,5 si 27

Te situezi in categoria de mijloc, pe care nutritionistii o numesc greutatea potrivita sau cea sanatoasa. Asadar, poti lua intre 11,5 si 15 kilograme, dar nu mai mult. Este de ajuns sa ai o alimentatie variata si echilibrata: un mic dejun bun, cu tartine unse cu unt, un produs lactat, un fruct si o bautura calda.

La pranz, legume, carne sau peste, un iaurt la inceputul sarcinii, la care adaugi un fruct in ultimele luni. In fine, la cina, legume (sub forma de supa sau coapte), un produs lactat si un fruct.

IMC-ul tau este mai mare de 27

Inseamna ca esti supraponderala si trebuie sa consulti un specialist. Un nutritionist te-ar putea ajuta sa reconsideri bazele alimentatiei, sa-ti depasesti foamea brusca si violenta, daca ti se intmpla sa simti asa ceva. In timpul sarcinii trebuie sa iei in greutate numai intre 7 si 11,5 kg.

De asemenea, supraponderalele pot avea probleme de hipertensiune, ceea ce poate duce la un diabet gestational. Nutritionistul iti va explica cum sa iti alcatuiesti meniul fara sa te infometezi.

Comments

comments

Lasă un răspuns