Esti aici
Femeia.ro > Promo > Nașterea pe înțelesul tău. Dicționar explicativ al nașterii

Nașterea pe înțelesul tău. Dicționar explicativ al nașterii

Te-ar ajuta foarte mult să-ți păstrezi calmul și să te bucuri de experiența nașterii, dar asta nu se poate întâmpla mai cu seamă pentru că nici nu înțelegi jargonul medical al celor care roiesc pe lângă tine.

Nasterea pe intelesul tau

Dopul gelatinos
Dopul gelatinos iti sigileaza colul in timpul sarcinii, ca sa-ti protejeze bebelusul de infectii. Cand corpul tau se pregateste de travaliu, colul incepe sa se deschida, iar dopul gelatinos este eliberat. Arata ca o gramajoara de mucus rosu-maroniu, amestecat cu sange de la vasele capilare rupte din col.

Travaliul propriu-zis
Contractiile devin din ce in ce mai puternice si au loc cam din trei in trei minute, avand o durata de pana la 60 de secunde fiecare. Tot acum, colul tau se va dilata de la 3 la 10cm, pregatindu-se pentru nasterea puiului tau.

Stergerea colului uterin
Aceasta inseamna ca cervixul tau se subtiaza si se scurteaza, pe masura ce bebelusul coboara pe col. Travaliul poate stagna daca cervixul nu se dilata sau bebelusul refuza sa coboare pe col.

Inducerea travaliului
Daca bebelusul refuza sa iasa, se poate apela la solutia unui travaliu indus. De obicei, aceasta se practica doar cand exista motive medicale serioase (depasirea termenului limita sau o afectiune care poate pune viata bebelusului in pericol).

Ruperea artificiala a membranelor
Daca travaliul nu s-a declansat dupa 8-12 ore, medicul va recurge la ruperea artificiala a membranelor, facand o mica gaura in sacul cu lichid amniotic ce inconjoara fatul.

Perfuzia cu syntocinon
Aceasta perfuzie sustine contractiile atunci cand travaliul este unul lent sau daca ti s-a indus travaliul in mod artificial. Substanta din perfuzie contine o forma sintetica de oxitocina, un hormon care produce contractii.

Epiziotomie
Pe masura ce capul bebelusului isi face loc prin vagin spre exterior, exista riscul ruperii unor tesuturi la nivelul zonei tale genitale. Obstetricianul poate face o incizie in perineu, ca sa permita iesirea capului fatului prin vagin.

Nasterea instrumentala
Acest tip de nastere implica folosirea forcepsului sau a vacuumului extractor. Forcepsul este un instrument asemanator unui cleste lung, curbat, cu care se prinde capul bebelusului, iar vacuumul arata ca o ventuza care se aplica pe crestetul fatului. Ambele te ajuta sa nasti atunci cand nu poti sa impingi de una singura. Forcepsul s-ar putea sa lase semne pe capul bebelusului, iar vacuumul sa-i lase capul tuguiat, dar aceste defecte se vor corecta in timp.

Ritmul cardiac fetal
Ritmul cardiac al bebelusului tau este monitorizat in timpul travaliului. Un ritm normal se incadreaza intre 120 si 160 de batai pe minut, dar, in general, scade in timpul contractiilor. Cand ritmul cardiac incetineste, esti martora la un episod de „bradicardie“, iar cand acesta accelereaza, este vorba de „tahicardie“.

Cateter
Tubul subtire si flexibil care este trecut prin vezica ta, pentru colectarea urinii in timpul travaliului, se numeste cateter. Daca nu urinezi cu regularitate, vezica si uretra ar putea bloca drumul pe care bebelusul trebuie sa il ia spre iesire.

Meconiu
Aceasta substanta neagra, ca smoala, este prima „evacuare“ facuta de intestinele bebelusului. De obicei are loc in primele 24 de ore de la nasterea copilului, dar unul din cinci bebelusi expulzeaza meconiul in timpul travaliului (situatie cunoscuta sub numele de meconiu in lichidul amniotic). Nasterea poate fi grabita ca sa impiedice fatul sa inspire meconiul in pantec, daca substanta a fost expulzata in timpul travaliului, ceea ce poate provoca complicatii.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns