Esti aici
Femeia.ro > Promo > Naști natural? 15 răspunsuri despre travaliu

Naști natural? 15 răspunsuri despre travaliu

Perioada din apropierea nașterii poate fi complicată, stresantă, plină de teamă și de întrebări ce așteaptă răspuns, mai ales dacă este vorba despre primul copil. Travaliul declanșează o stare generală de panică. De aceea, trebuie să știi din timp la ce să te aștepți. Să vedem care sunt cele mai comune 15 întrebări și să aflăm răspunsul pentru fiecare dintre acestea!

 • Ce este mai exact travaliul?

Travaliul este un proces fizic care anunță nașterea și se manifestă prin contracții dureroase din ce în ce mai dese, până ce colul uterin este dilatat suficient pentru ca fătul să poată trece.

 • Cât durează travaliul?

Travaliul durează, de obicei, între 8 și 12 ore.

 • Ar trebui să merg la spital odată ce au început contracțiile?

Primele contracții vor apărea la un interval de aproximativ jumătate de oră. În cazul primei sarcini, poate dura între 7 și 12 ore de la apariția acestora până la începerea travaliului. Trebuie să mergi la spital, atunci când contracțiile sunt mai dese – între 5-7 minute. 

 • Lichidul amniotic trebuie să se rupă în mod natural?

Există 93% șanse ca lichidul amniotic să se rupă de la sine. În acest caz, trebuie să mergi imediat la spital. Totuși, dacă simptomele nu au apărut, dar organismul este pregătit de naștere, travaliul poate fi indus de către medic, prin ruperea apei.

 • Travaliul începe când apare dopul gelatinos?

Dopul gelatinos este o acumulare de mucus (materie vâscoasă) la nivelul cervixului, de culoare albicioasă, gălbui sau roz, care are rolul de a proteja fătul de infecții. Acest mucus este prezent într-o cantitate de aproximativ două linguri și este eliminat începând cu săptămâna 37 de sarcină. Acesta anunță apropierea sarcinii, însă nu este neapărat ca după apariția dopului gelatinos să înceapă travaliul.

La unele femei, acest lucru se poate întâmpla. La altele, travaliul poate începe la câteva ore sau la câteva zile după apariția mucusului. Așadar, nu mergeți la spital imediat ce ați observat dopul gelatinos. Ceea ce trebuie să vă ghideze este ruperea apei și contracțiile dese.

 • Durerea din timpul travaliului este insuportabilă?

În timpul travaliului, organismul se pregătește să nască. Extinderea aparatului ligamentar al uterului, compresia țesuturilor și contracțiile irită terminațiile nervoase, ceea ce provoacă durere. Durerea nu poate fi numită insuportabilă, deoarece organismul feminin are un prag mai ridicat la care poate suporta durere. Acesta își adună toată energia pentru a duce la bun sfârșit procesul nașterii. Deci, în timpul travaliului, durerea este suportabilă, dar diferă de la o persoană la alta și de factori precum poziția. Durerea crește mult în intensitate în momentul nașterii. 

 •   Am voie să mănânc în timpul travaliului?

Tubul digestiv trebuie să rămână gol. În mod normal, îți este permis să bei doar apă sau ceai. Însă, dacă îți este foame, trebuie să mănânci doar în cantități mici și doar carbohidrați. Travaliul te poate epuiza, iar pentru naștere ai nevoie de energie.

 •     Este posibil să am probleme intestinale în timpul travaliului?

Poți experimenta probleme digestive, deoarece corpul se pregătește de naștere, iar intestinele trebuie să fie goale. Dacă simți nevoia de a defeca, poți cere medicului să facă o clismă. Copilul poate apăsa pe rect, mai ales în timpul nașterii, iar tu nu vei mai putea controla actul defecației. Chiar dacă se întâmplă acest lucru, medicii sunt pregătiți și pentru astfel de situații.

 • Pot să leșin în timpul travaliului?

Leșinul apare extrem de rar. Organismul femeii este puternic, când vine vorba de naștere.

 •  Pot dormi în timpul travaliului?

Poziția culcat în timpul travaliului nu este recomandată, deoarece îngreunează nașterea. Trebuie să stai în poziție verticală, în șezut sau să te plimbi.

 •  Pot să mă plimb în timpul travaliului?

Da, dacă asta te face să te simți mai bine. Însă unele femei nu pot suporta această activitate.

 •   Cum pot controla durerea travaliului?

Poți controla durerea prin tehnici de respirație, relaxare și prin poziții specifice. De exemplu, muzica te poate ajuta să te relaxezi.

 •  Travaliul poate fi indus?

Da, medicamentos, cu oxitocină sau prostaglandine, manual prin ruperea membranelor sau prin ruperea sacului amniotic

 •  Când este indus travaliul?

Travaliul este indus în diverse cazuri excepționale: atunci când au trecut 1-2 săptâmâni de când gravida ar fi trebuit să nască, când mama suferă de unele boli cronice sau când apa s-a rupt, dar travaliul nu s-a declanșat. 

 •  Cum mă pregătesc pentru travaliu?

Discută cu medicul despre ce presupune acest proces și cum trebuie să-l gestionezi (poți apela la serviciile de obstetrică-ginecologie din cadrul Arcadia Medical). Poți face cursuri pentru a învăța tehnici de relaxare și respirație (există cursuri speciale pentru femeile însărcinate). De asemenea, caută suport și încurajare de la cei din jur și renunță la pesimism sau la sentimente negative. 

În concluzie, travaliul și nașterea necesită un efort fizic și psihic ridicat, dar organismul feminin este pregătit pentru a-l realiza cu succes.

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: unsplash

 

  

 

Comments

comments