
Hai să scăpăm de hapurile industriale „inofensive” și să dăm o nouă șansă tămăduirii populare!
Dacă suntem pe locul doi în UE la consumul de antibiotice fără rețetă, probabil că în ceea ce privește achiziția și consumul de medicamente considerate „inofensive” suntem cu mult în fața eșalonului european. Încă din copilărie am primit și am văzut consumate în familie, fără a fi cerută părerea vreunui medic, aspirină, algocalmin, paracetamol, cărbune, scobutil, triferment, colebil sub diverse denumiri comerciale, forme și ambalaje. Consumul după ureche și mai ales abuziv de medicamente creează probleme suplimentare de sănătate, pentru tratarea cărora vei avea nevoie tot de medicamente. Așa că îți propunem acum să ai încredere în înțelepciunea populară pentru cele mai frecvente neplăceri!
Răceală
Înlocuiește: paracetamolul.
Leac pentru nas înfundat: baie de muștar; stai cu picioarele într-un amestec dintr-o lingură cu pudră de muștar și un litru de apă fierbinte; muștarul atrage sângele în labele picioarelor și ajută la descongestionarea nazală. Dacă ai curaj, ține o farfurie cu ceapă tăiată pe noptieră în timpul somnului și vei respira mai bine până dimineața.
Leac pentru tuse: hrean sau ghimbir. Ori le dai pe răzătoare și mănânci câte o bucățică (la alegere dintre cele două rădăcini) după masă – ca să n-ai probleme cu stomacul –, ori faci infuzie de ghimbir (pune câteva feliuțe într-o cană cu apă fiartă; poți adăuga lămâie și miere când se răcorește). Ghimbirul inhibă secreția substanțelor care determină congestia bronhiilor și conține un compus (gingerol) care ajută la calmarea tusei.
Dureri de cap
Înlocuiește: analgezicele.
Leac: decoct de mărar; toacă o linguriță de plantă, pune-o în 200 ml de lapte și fierbe amestecul zece minute. Bea-l cât de cald suporți. Dacă durerea te doboară și n-ai timp de fierturi, mestecă tije crude de mărar, pentru că relaxează sistemul nervos. Acest leac funcționează foarte bine în cazul durerilor pe fond de stres sau oboseală.
Constipație
Înlocuiește: laxativele.
Leac: laptele de bostan. Pisează bine un pahar de semințe de dovleac crude (ar trebui să folosești un mojar din piatră sau lut) și, treptat, adaugă trei pahare cu apă clocotită. Amestecă bine, până când obții o pastă, stoarce-o bine într-un tifon și bea lichidul pe care-l obții, câte o jumătate de pahar înainte de masă, de trei ori pe zi. Sau, dacă ești într-o criză cruntă de timp, pur și simplu fă-ți un obicei din a mesteca semințe crude de dovleac, un obicei etiopian foarte util împotriva constipației. Semințele de doveac conțin magneziu și fibre, care ajută la ușurarea tranzitului intestinal.
Arsuri după masă
Înlocuiește: colereticele.
Leac: milkshake cu banane. Laptele semidegresat băut rece calmează temporar aciditatea stomacului și arsurile. Bananele au și ele un efect calmant asupra acidității grație conținutului de potasiu – dar este vorba de cele foarte coapte, care au deja pete maronii pe coajă. Așa că pune aceste două ingrediente într-un blender și savurează un desert sănătos care te va scăpa de disconfort. Sau poți încerca să mesteci gumă după masă. Astfel, crești cantitatea de salivă din esofag, neutralizând acizii din stomac.
Balonare
Înlocuiește: cărbunele
Leac: dovleac. Fie că-ți place copt, fiert, la aburi sau fript pe grătar, consumă o ceașcă de miez de dovleac la fiecare masă dacă te știi cu probleme. Ajută la reducerea cantității de gaze din intestine.
Leac: anason; ronțăie o linguriță cu semințe de anason după masă. Anasonul are proprietăți antispastice și stimulează relaxarea tractului intestinal; de asemenea, este un bun carminativ, adică ajută la calmarea durerilor abdominale și la evacuarea gazelor.
Leac: yoga; pentru o digestie mai lesnicioasă, poți încerca și o postură yoga: stai cu picioarele sub tine,
cu spatele drept și șezutul sprijinit pe călcâie și mâinile în poală. Menține poziția măcar câteva minute. Circulația sangvină din picioare va fi limitată, iar cea din zona tractului digestiv – amplificată.
Grețuri
Înlocuiește: antiemeticele.
Leac: oțet de mere. Bea o cană cu apă (rece sau caldă) în care ai pus o lingură de oțet de mere și o linguriță de miere.
Leac: bicarbonat de sodiu. Bea un pahar cu apă caldă în care ai pus o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu.
Leac: presopunctură. Masajul câtorva puncte de pe corp ajută la calmarea grețurilor: zona dintre degetul mare și arătător; deasupra cotului, pe tendonul bicepsului; cu o palmă mai jos de genunchi, pe partea din spate; pe partea interioară a încheieturii mâinii.
Leac: ghimbir. Pentru grețurile asociate cu mijloacele de transport, ronțăie bucățele de ghimbir.
Diaree
Înlocuiește: antidiareicele.
Leac: usturoi. Înghite pe nemestecate 2-4 căței de usturoi crud – au o puternică acțiune antibiotică, antivirală, antiparazitară. Este un leac indicat pentru episoadele diareice de cauză infecțioasă.
Leac: scorțișoară. Amestecă o jumătate de linguriță cu câteva lingurițe de miere și consumă această pastă pe stomacul gol. Este un leac indicat în episoadele diareice ce au cauză infecțioasă.
Leac: făină. Pune 4-5 linguri de făină albă într-un pahar cu apă, omogenizează foarte bine și bea un sfert de pahar. Dacă situația nu se ameliorează, bea tot amestecul.
Dureri de oase
Înlocuiește: analgezicele și antiinflamatoarele.
Leac: băi cu tărâțe de grâu. Opărește patru linguri de tărâțe într-un litru de apă. Toartă amestecul în cada umplută pe jumătate cu apă caldă. Stai zece minute, timp în care crești temperatura apei din cadă adăugând apă fierbinte.
Leac: frecție cu oțet și ulei. Amestecă o lingură cu oțet de mere cu una de ulei de măsline. Folosește amestecul ca să masezi locul dureros de 1-2 ori pe zi.
Insomnie
Înlocuiește: somniferele.
Leac: pernuța cu plante. Ai nevoie de: ace de brad, frunze de mentă, conuri de hamei, foi de dafin, flori de mușețel, flori de levănțică, flori de tei. Pune-le într-un săculeț de pânză și așază-l cât mai aproape de perna de dormit.
Leac: dovleac. Prepară un decoct din pulpă de dovleac fiartă în 300 ml de apă. După ce se răcește, îndulcește lichidul cu miere și bea din el de trei ori pe zi câte 100 ml.
Leac: ceapă fiartă. Fierbe o ceapă tocată în 250 ml de lapte până ce se înmoaie. Strecoară amestecul și îndulcește-l cu miere. Bea-l cu o jumătate de oră înainte de culcare.
Leac: coajă de măr. Toarnă 250 ml de apă clocotită peste două linguri de coajă de măr bine mărunțită, lasă la infuzat 10-15 minute și bea apoi lichidul îndulcit cu miere, cu două ore înainte de culcare.
Leac: călcat apa. Lasă să curgă apă rece în cadă până la nivelul gambelor. Înainte de culcare, intră în cadă și practică „mersul berzei“, scufundând fiecare picior câte 30 de secunde, câteva minute.
Citește și:
Cum te feresti de neplacerile pe care ti le provoaca vremea rea
10 obiceiuri sănătoase care îți schimbă viața
4 motive pentru care încă ai coşuri
Articol preluat din ediția de decembrie 2015 a revistei Femeia.
Autor: Georgiana Idriceanu
Foto: Guliver/Thinkstock