
Totusi, daca ai descoperit sarcina mai tarziu, iar stilul tau de viata nu a fost ireprosabil, consecintele nu sunt neaprat dezastruoase. Iata dovada!
…am avut o intoxicatie alimentara
Varsaturile nu au nicio repercursiune asupra sarcinii. In schimb, febra, deseori asociata cu acestea, poate fi toxica si poate provoca avort daca trece de 38,5 grade C. Daca ai avut tenperatura puternica, indiferent de cauza, consulta medicul!
…eram in plin regim si mancam putin
Nu e nicio problema. Consulta totusi un nutritionist care te va sfatui cum sa mananci echilibrat si variat. O alimentatie insuficienta, atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ, iti va obosi organismul si va dauna dezvoltarii bebelusului.
De exemplu, poti avea o carenta de vitamina B9 (acid folic), esentiala in prevenirea anumitor anomalii ale fatului. Totusi, in timpul sarcinii nu trebuie sa mananci pentru doua persoane.
Carnea cruda este una dintre principalele moduri de contaminare cu toxoplasmoza. De obicei benigna, aceasta infectie parazitara poate fi dramatica pentru bebelus. Cu cat infectia apare mai devreme in sarcina, cu atat efectele asupra fatului pot fi mai grave.
Iata de ce tuturor femeilor insarcinate li se prescrie un test serologic. Daca ai deja anticorpi impotriva acestei boli, esti imuna. Insa daca aticorpii lipsesc, nu esti protejata impotriva toxoplasmozei si va trebui sa fii foarte atenta pe parcursul sarcinii.
Indicatii! Nu manca decat carne bine fiarta, evita sa schimbi nisipul pisicii si spala foarte bine toate fructele si legumele. Spala-te foarte bine pe maini dupa orice contact cu alimentele, pamantul sau excrementele animalului de casa.
Testul serologic poate indica, de asemenea, o infectie recenta. In acest caz, medicul va cere o punctie sanguina a cordonului ombilical pentru a vedea daca fatul a fost contaminat. O ecografie va face posibila depistarea eventualelor malformatii.
Daca este vroba despr eun paracetamol, nicio problema. Este unul dintre medicamentele permise in sarcina. In alte cazuri (inclusiv aspirina), trebuie sa discuti cu medicul. Nu uita ca orice medicament pe care-l ia mama in timpul sarcinii traverseaza placenta si ajunge la bebelus. Iar majoritatea medicamentelor sunt daunatoare.
…am fumat mult
Profita de sarcina pentru a te lasa de fumat. Retine ca tutunul contine peste 4.000 de substante toxice care il pot afecta pe bebe. Riscurile fumatului in sarcina sunt nasterea prematura, avortul, intarzieri de dezvoltare ale fatului. Daca sotul este si el fumator, il poti ruga sa-ti fie alaturi si sa renunte si el (desi vei avea nevoie de multa putere de convingere).
…am luat parte la petreceri cu alcool
Ca si tutunul sau drogul, alcoolul traverseaza placenta. In cateva ore, concentratia de alcool din sangele fatului si cea din lichidul amniotic va fi aproximativ egala cu cea a mamei. Chiar si in doze mici, consecintele pot fi importante. Pornind de la unu-doua pahare pe zi, riscul de avort creste.
Mai mult, inca din prima luna de sarcina, un consum important de alcool (cinci pahare de exemplu) poate ataca structura creierului si provoca malformatii. Daca nu reusesti sa renunti la alcool, programeaza-te la un centru medical de dezlacoolizare.