Esti aici
Femeia.ro > Promo > O baie și ești iarăși proaspătă!

O baie și ești iarăși proaspătă!

Din grabă, alegem de multe ori dușul în defavoarea băii. Însă, odată cu ea, renunță la plăcere, relaxare și la o piele catifelată.

Zilele reci de iarnă cer mai multă căldură pentru corpul nostru, iar baia poate deveni un obicei pe cât de plăcut, pe atât de sănătos și cu efecte spectaculoase pentru piele și psihic. Încă din vechime băile au fost locul în care trupul și spiritul erau curățate și răsfățate. O zi petrecută la spa te relaxează și, în același timp, te încarcă de energie. Alegând produsele potrivite, cada plină de apă caldă poate deveni la orice oră spaul tău personal. Iar pentru a te bucura din plin de beneficiile acestui tratament aproape miraculos, îți dezvăluim și câteva secrete. Data viitoare când vrei să faci o baie, amintește-ți aceste sfaturi și transformă baia într-o experiență de poveste!

Virtuți vindecătoare

O banală baie te poate ajuta să elimini mai ușor toxinele, dar și stresul mental și emoțional. Din păcate, baia a fost uitată și, încet-încet, exclusă din tratamentele afecțiunilor. Dar nu degeaba se spune atunci când ești răcit să faci o baie caldă cu sare, iar când „ți s-au înecat corăbiile“, să faci o baie cu spumă parfumată. Apa caldă relaxează și dă forță ingredientelor adăugate. Poți reduce considerabil durerile cervicale, lombare sau musculare. Sunt de ajuns 15 minute de relaxare în apă caldă pentru ca aceste neplăceri să-și reducă intensitatea sau chiar să dispară. Dacă ai probleme cardiace, nivelul apei trebuie să fie sub zona inimii.

Puterea ionilor negativi

Apa în cădere degajează ioni negativi, un fel de vitamine pentru psihic, de fapt sunt molecule de oxigen cu o sarcină electrică negativă. Acești ioni negativi dau forță proceselor vitale, aduc o stare de bine, cresc capacitatea de concentrare, stimulează imunitatea, reducând episoadele de gripă și iritațiile căilor respiratorii. Pentru a te bucura din plin de beneficiile acestor minuni invizibile, bagă-te în cadă de când dai drumul la apă. Ionii negativi și sunetul căderii de apă sunt un bun medicament împotriva tensiunii psihice și a stresului.

Aroma de citrice

Extractul de citrice îl întâlnim în multe produse de îngrijire corporală, mai ales în formula gelurilor de duș și săpunurilor, și asta nu întâmplător. Aroma acestora revigorează psihicul și aduce o stare mai bună, iar pielii − tonus și luminozitate. Alege un gel de duș citric dimineața pentru a începe ziua cu zâmbetul pe buze sau adaugă zeama de la o jumătate de lămâie sau portocală în apa băii!

Masaj antistres

Tot baia poate fi un moment foarte bun pentru masarea corpului. Înainte să te scufunzi în apa caldă, masează pielea începând de la picioare cu o perie de corp. Perii aspri vor stimula circulația sangvină, chiar dacă mișcările sunt ușoare. Această periere uscată va ține loc de exfoliere. În completarea acestui masaj dur, jetul puternic de la duș cu apă fierbinte va fi un nou masaj (poate fi și singurul pentru cele care nu suportă duritatea periei), care să relaxeze mușchii și să alunge tensiunea din corp, iar odată cu ea, stresul. Ține jetul mai întâi pe coapse, față și spate, apoi pe brațe și pe ceafă, lăsând apa fierbinte să alunece pe șira spinării.

Temperatură de alint

O baie relaxantă nu trebuie să fie nici prea fiebinte, nici prea rece. Cea mai bună temperatură a apei este situată între 36 și 38 de grade. Dacă apa mai caldă aduce relaxarea musculaturii și alungă durerile corporale, cea de 36 de grade este ideală pentru a avea un somn odihnitor. Câțiva stropi de ulei de lavandă sau un pliculeț de ceai adăugat în apa băii vor spori efectul liniștitor al psihicului.

Povestea băilor termale

Calul unui cavaler, plin de răni și bube, a intrat într-o groapă cu apă termală. Cavalerul a încercat câteva ore să-și scoată calul din acea apă, dar n-a fost chip. După câteva zile, calul s-a vindecat. Așa au aflat templierii de puterile vindecătoare ale acestor ape. Azi, în bazinele cu apă termală se tratează psoriazisul, dermatita atopică, eczeme și iritații ale pielii.

Baia gheișelor

În Asia, baia este un ritual vechi de purificare. Curățarea pielii este îmbinată cu starea de bine și sănătatea. Cârpele de spălat sunt și azi folosite de multe dintre asiatice, săpunul fiind aplicat pe acestea, nu direct pe piele − astfel, epiderma este mai puțin supusă uscării. Iar pentru ca pielea să-și păstreze catifelarea, deseori se adăuga zeama de la fiertura de orez. Această bogăție de minerale și vitamine era folosită de gheișe pentru a da pielii tonus și catifelare. Înainte să folosești săpunul, te poți spăla și pe ten cu această apă ce conține inozitol  unii îi spun vitamina B7, alții vitamina I, cert este că această substanță încetinește procesul de îmbătrânire și îmbunătățește circulația; în plus, reduce dimensiunile porilor și oferă pielii luminozitate.

Efectul detox

Apa caldă stimulează detoxificarea prin piele, dar și prin alte organe excretoare (rinichi, ficat, colon, plămâni) prin inducerea fluxului limfatic, îmbunătățirea circulației, calmarea inflamațiilor organismului și stimularea transpirației. Pentru a ajuta acest proces de eliminare a toxinelor, pielea trebuie curățată de celulele moarte, iar scrubul este cel mai bun în sensul acesta. Alege un scrub cu particule fine scăldate în ulei și masează delicat fiecare parte a corpului. Celulele moarte vor fi îndepărtate și pielea va fi răsfățată de catifelarea uleiului.

Exfolierea este mai delicată în timpul băii. Sub efectul constant și de durată al căldurii apei, pielea uscată se înmoaie și celulele moarte se desprind cu ușurinâă. Îți recomand să faci exfolierea după 5-10 minute de la intrarea în cadă, pentru a lăsa timp pielii să se hidrateze mai întâi.

Sare pentru o piele fină

Sărurile de baie, dincolo de aroma plăcută pe care o au, aduc multe bonusuri pielii, iar după o astfel de baie simți diferența. Conțin multe minerale benefice și nutrienți care mențin pielea netedă, moale și suplă. Unele conțin magneziu, potasiu, calciu, brom și, desigur, sodiu. Aceste minerale sunt absorbite cu ușurință prin porii deja deschiși de apa caldă, iar pielea este curățată în profunzime, ceea ce o face fină și strălucitoare. Pe de altă parte, magneziul ajută la combaterea stresului și a oboselii, calciul ține retenția de apă sub control, bromul calmează mușchii obosiți și reglează circulația limfatică, iar potasiul menține umiditatea în piele. În prezența sărurilor, impuritățiile pielii sunt înlăturate mai ușor. După o baie cu sare, te vei simți relaxată și fericită. Încearcă experiența!

Bombe efervescente și cromoterapie

Sunt încântătoare, spectaculoase și relaxante. Pe bază de acid citric și bicarbonat, pastilele de baie, odată ce sunt introduse în apă, încep să se topească printr-o reacție efervescentă. Bicarbonatul curăță pielea și o lasă moale și luminoasă, iar culorile și aromele pe care le adaugă apei au valoare terapeutică.

  • Nuanțele de roșu stimulează sistemul nervos, metabolismul și combat efectele frigului.
  • Culoarea galbenă stimulează aparatul digestiv și circulația limfatică.
  • Verdele este culoarea care te calmează și alungă insomnia.
  • Albastrul, în orice nuanță, alungă oboseala și gândurile negre, răcorește și determină creierul să dea semnalul de regenererare a pielii.
  • Movul are efect sedativ și reduce tensiunea, ajută la calmarea durerilor și stimulează producerea globulelor albe, implicate în imunitate.

Cura de tinerețe

În Japonia și Italia, sunt populare băile în vin roșu. Antioxidanții din vin curăță și întineresc pielea. Vinoterapia la nivelul pielii reduce celulita, ameliorează circulația, iar pielea devine mai tonică și mai netedă. Cercetările arată că antioxidanții din vin sunt de zece ori mai eficienți pentru prevenirea ridurilor decât vitamina E. Dacă vrei să faci o astfel de baie, e suficient să sacrifici în cadă o sticlă de vin roșu, nu foarte scump, de pe urma căreia pielea va avea de câștigat.

10 minute de baie pot îmbunătăți răspunsul organismului la factorii de stres fizic și mental.

Relaxare cu trandafiri

Dacă ai primit în dar trandafiri, strânge petalele pe măsură ce se ofilesc și dă-le o nouă întrebuințare. Uleiurile volatile din petale vor fi reactivate de apa caldă, iar aroma fină și delicată te va cuceri în doar câteva minute, alungându-ți oboseala, durerile de cap, iar starea de bine le va lua locul. Însă puterea tămăduitoare nu stă doar în aromă, ci și în conținutul de flavonoide, taninuri, vitamine și uleiuri volatile, care netezesc pielea, o întineresc și ajută la vindecarea leziunilor acneice. Pentru un efect mai puternic, poți adăuga câteva picături de ulei de trandafir. Și el are valențe tămăduitoare, chiar mai eficiente, ajutând la vindecarea rănilor și a bătăturilor. Nu ai trandafiri? O spumă de baie bogată cu aroma delicatelor flori este alegerea perfectă.

Catifelare cu lapte

Baia cu lapte este un adevărat răsfăț pentru piele. Adăugarea câtorva cești de lapte în apa băii este un mod rapid, ușor și ieftin de a hidrata și catifela pielea în timp ce te relaxezi. Vitaminele, proteinele și grăsimile din lapte (integral) pot ajuta la hidratarea, exfolierea delicată și hrănirea pielii într-un singur gest.

Uleiuri salvatoare

Efectul hidratant al uleiurilor este cunoscut, însă acestea pot aduce multe alte beneficii pielii și spiritului prin aroma și proprietățile lor. Despre uleiul de santal se spune că are efect afrodiziac, că tratează anxietatea și reduce depresia. Iar uleiurile de susan și cocos sunt cele mai bune pentru întinerire.

Citește și:

Articol preluat din ediția de februarie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns