
Opt din zece copii diagnosticați cu o formă sau alta de cancer reușesc să se vindece. Iar taberele MagiCAMP transformă procesul vindecării într-o joacă de copil. Află cine sunt oamenii din spatele acestui proiect.
|n 12 ani de când sunt mamă, am reușit performanța de a nu ajunge niciodată să îmi văd copilele internate în spital. Am trecut totuși de câteva ori prin experiența camerei de urgență, iar cumulul de senzații concentrate pe care le-am trăit în acele momente nu cred că mai trebuie descris niciunei mame. Pentru necunoscători însă, un copil bolnav înseamnă, pentru cei care-l iubesc, o stare de groază și de neputință teribilă. În tot acest calvar, părinții trebuie să-și păstreze cumpătul, să rămână pozitivi, cu zâmbetul pe buze pentru cei cărora le-au dat viață.
Imaginează-ți, acum, ce înseamnă să afli că ai un copil diagnosticat cu cancer. Un copil care, în ciuda statisticilor îmbucurătoare din prezent (acum 20 de ani, lucrurile erau diferite: medicina reușea să salveze numai doi din zece copii), s-ar putea, contrar legii firii, să nu-ți supraviețuiască. Adesea, familia sfârșește prin a fi copleșită de tot acest război absurd și în contratimp. Aici intră în scenă îngerii păzitori. Care, în acest caz, nu au aripi și nu levitează, din contră, sunt bine înfipți cu picioarele în pământ. Sunt voluntarii care vizitează zilnic secțiile oncologice ale spitalelor de copii.
Citește și: Ce faci cu copiii in vacanta
Veselie în aer liber
Se spune că, acolo unde lași ferestrele larg deschise să intre soarele, boala dispare. Dar ce-ar fi dacă „am scoate boala“ afară, în aer liber? Ceea ce fac voluntarii de la asociațiile neguvernamentale este lăudabil, nobil și neprețuit, însă toate activitățile se desfășoară în mediul pe care copiii îl asociază cu boala − în spitalele unde cei mici petrec timp pentru investigații, analize și tratamente îndelungate, monotone și, multe dintre ele, dureroase. Ideea de a-i scoate pe micii suferinzi afară din spital părea, la prima vedere, nu doar riscantă, ci pur și simplu imposibilă. Ce să mai spunem de organizarea unei tabere, departe de aparatele de monitorizare?! O glumă bună! Sau nu chiar atât de bună, după opiniile anumitor părinți și cadre medicale. Și totuși Vlad Voiculescu, un tânăr economist implicat în acte caritabile stabilit la Viena, și Melania Medeleanu, om de media, prezentatoare TV și pasionată de fapte bune (afterschool-ul de la Clinceni, un proiect social prin care zeci de copii dintr-un sat au primit acces la educație gratuită după orele de școală, este doar unul dintre ele), și-au unit forțele și au făcut imposibilul posibil. Nu printr-o magie, așa cum ar sugera numele pe care cei doi fondatori l-au găsit potrivit pentru această tabără mai altfel – MagiCAMP –, ci prin dorința benevolă de-a face bine unor ființe a căror suferință este pe cât de timpurie, pe atât de nedreaptă.
„MagiCAMP încearcă să le dea înapoi copiilor puțin din ceea ce le-a fost luat. Adică joacă, joacă la greu, așa cum spune și mottoul nostru. Joacă la modul cel mai serios, pusă la cale împreună cu medici oncologi, pediatri, psihologi specializați, entertaineri de top. Joacă într-un loc de vis, încărcat de toată magia taberelor trecute și pregătit pentru taberele și mai grozave ce vor urma. Joacă discret supravegheată de medici și personal de specialitate“, îmi explică Mihaela Călinoiu, directorul MagiCAMP.
Citește și: Adevărat și fals despre cancer
Cazați într-o navă spațială
Cățărări pe panoul vertical, zbor cu tiroliana, tras cu arcul, echitație, pictură, sport, teatru, cântat la tobe și multe alte activități-surpriză, toate gândite astfel încât fiecare copil să poată participa, indiferent de provocările de mobilitate sau de alt tip cu care se confruntă. Toate acestea ajută la creșterea încrederii în propriile forțe, a stimei de sine, a independenței și a interesului copiilor față de legarea de prietenii noi și participarea la diferite activități sociale. Pădurile tinere care protejează valea unde are loc tabăra potolesc vântul, curăță aerul și păstrează mici variațiile de temperatură. Iar casa care îi găzduiește pe copii pare desprinsă din filmele SF: o navă magică unde totul e posibil, locuință pusă la dispoziție chiar de Vlad, unul dintre inițiatorii proiectului. Toți adulții care contribuie la MagiCAMP într-un fel sau altul, fie la amenajarea taberei, fie coordonând diferite activități pe parcursul desfășurării taberei, fac voluntariat. MagiCAMP nu are nicio afiliere politică și este finanțat exclusiv din donații private. Pentru copii totul este gratuit în MagiCAMP, îmi spun organizatorii.
Micii luptători
Astă-iarnă, am participat la o întâlnire a tuturor celor implicați în acest proiect minunat, de la organizatori până la voluntari și eroii principali: copiii pentru care a fost demarat întregul proiect. Invitatul special a fost Cristiana, o fetiță de doar șapte ani, de o frumusețe rară și de o inteligență ieșită din comun. Cu obrajii ca piersica, ochii albaștri scrutători și părul negru lucios, Cristiana e lumina ochilor părinților ei și fratelui mai mare. Un copil de o veselie molipsitoare, crescut la țară, într-o gospodărie de oameni harnici, printre pomi fructiferi și puișori galbeni de găină. În tot timpul petrecut în spital, după ce medicii au diagnosticat-o cu o formă de leucemie, fetița s-a simțit ca într-o închisoare. Coopera numai cu asistentele care răspundeau la glumele ei de copil, cu cele cu zâmbetul pe buze și o vorbă bună pregătită mereu pentru a alina din suferințele pacienților. Pe cele morocănoase nu le băga în seamă, ba chiar le muștruluia usturător. E de la sine înțeles că un astfel de copil, care tratează boala ca pe un vis urât de care trebuie să scape cât mai repede, a și învins-o cu viteza fulgerului. A fost și ea anul trecut în tabără și a ajuns în scurt timp (cum altfel?) unul din liderii grupului. Sunt sigură că peste ani, când Cristiana nu va mai fi un copil, își va dori să treacă de partea cealaltă a baricadei, să ajute așa cum ea a fost ajutată, la rândul ei.
Citește și: Reguli impotriva cancerului de piele
O tabără specială
„Anul acesta ne propunem să bucurăm nu mai puțin de 80 de copii din toată țara. De data aceasta, taberele se vor desfășura în patru serii de câte o săptămână, între 11 iulie și 8 august. Peste 80 de voluntari vor fi implicați, iar un rol extrem de important îl vor avea, în mod cert, doctorii oncopediatri, fără de care aceste tabere nu ar putea avea loc. Taberele MagiCAMP trebuie să se desfășoare în deplină siguranță pentru copiii care participă“, mă asigură Mihaela.
Sunt atât de multe de făcut! Creșterea numărului de copii și de voluntari impune o infrastructură sporită, investiții noi, de la sala de activități necesară pentru zilele în care va ploua până la dormitoare pentru voluntari, căsuța pentru căluțul cu care se face hipoterapie, mărirea spațiului de joacă din curte, acces mai ușor la dormitoare, dotarea taberei cu toalete pentru persoane cu dizabilități și câte și mai câte! Mihaela încheie cu speranță: „Ce face MagiCAMP este să le redea o parte din ceea ce le-a fost luat de teribila luptă de zi cu zi: copilăria. Să le redea încrederea în ei, în lume, în «înainte»
și nu în «înapoi»“.
Află și tu cum te poți implica, pe magicamp.ro.
Articol preluat din ediția de iunie 2015 a revistei Femeia.
Autor: Adriana Moscu
Foto: PR