
In ciuda renumelui prost, de aliment care poate da reactii alergice neplacute sau care creste colesterolul adultilor, oul este esential intr-o dieta echilibrata. Este unul dintre cele mai complete si sanatoase alimente si are doar 70 de calorii.
Oul in alimentatia bebelusului: beneficii pe termen lung
In primul rand pentru ca are un continut ridicat de proteine care sunt atat de necesare pentru sanatatea sistemului muscular si pentru producerea energiei cu care functioneaza intregul organism. Apoi, oul este bogat in vitamina H (colina), care ajuta creierul fatului sa se dezvolte in timpul vietii intrauterine, iar mai tarziu mentine structura membranelor celulare la nivelul aceluiasi organ. Luteina, un antioxidant care se gaseste din belsug in ou, previne degenerescenta maculara, una dintre principalele cauze ale pierderii vederii la batranete. Asadar, de ce nu s-ar bucura si bebelusii, dupa inceperea diversificarii, de beneficiile acestui minunat aliment?
Cand?
Administrarea galbenusului de ou poate incepe din luna a saptea. Cum bebelusii alaptati la san vor manca alimente solide inca de prin luna a sasea, nu este prea devreme ca oul sa intre in alimentatia lor acum. Daca nu ai o sursa de incredere pentru a procura oua de tara, incearca sa ii cumperi oua ecologice, pe care le poti gasi la orice supermarket. Pretul lor nu este cu mult mai mare decat al celor obisnuite.
Cat?
Mai intai, bebe va primi cate un sfert de galbenus pe saptamana. Urmeaza un sfert de doua ori pe saptamana, iar in saptamana a treia va ajunge sa manance cate o jumatate de galbenus la doua zile.
Cum?
Acesta poate fi amestecat cu piureul de legume sau cu branzica de vaci facuta in casa. Dupa ce copilul implineste un anisor, ii poti da cate un ou, o zi da, una nu. Fie fiert tare, fie scrob, amestecat cu putina branzica de vaci si fript in tigaie, fara nici un pic de ulei.
ATENTIE! Albusul de ou este alergizant si trebuie evitat pana la varsta de 1 an!