
Carnea de pui dupa varsta de 7-8 luni
Mai in gluma, mai in serios, obisnuim sa spunem ca cea mai buna legume este puiul! Nu degeaba, caci carnea acestuia ii ofera micutului tau foarte multe din sarurile si mineralele de care are nevoie dupa 7 luni.
De ce e buna carnea de pui?
Contine fier, care este minunat pentru dezvoltarea armonioasa a copilului tau
Are multe minerale, forte importante, necesare cresterii si dezvoltarii celui mic; fosfor, zinc, magneziu, selenium
Nu uita de vitaminele care se gasesc in carne, mai ales grupul B-urilor, cu precadere B12
Supa de pasare
Ai nevoie de: 300g piept de pui, 350g de zarzavat (telina, radacina de patrunjel, pastarnac, morcov), 1 legatura de verdeata, 1 ceapa, 1 dovlecel, 1-2 rosii decojite, 2 litri de apa, suc de lamiae, facultative, dupa un an, un varf de lingurita de sare.
Cureti pieptul de pui de pielite, il speli bine si repede, pentru a nu pierde din substantele nutritive. Pui carnea in apa rece la fiert, dupa primul clocot arunci apa si pui carnea din nou la fiert in apa fierbinte. Cand carnea este patrunsa, adaugi zarzavaturile taiate marunt si lasi totul la foc moale, in oala acoperita. La sfarsitul fierverii, scoti carnea, o tai in bucati mici la copiii mai marisori, iar pentru sugari o dai prin masina de tocat sau prin mixer. Pasezi zarzavatul separate si-l adaugi in lichidul de supa, lasand compozitia sa mai dea un clocot. La sfarsit, adaugi verdeata toccata marunt. Poti adauga si putina zeama de lamiae.
Carnea de vita (dupa varsta de 7-8 luni)
Cand micutul tau déjà s-a obisnuit cu gustul bun al carnii de pui, e timpul sa treaca la o experienta mult mai apetisanta: specialitatile de vita
De ce e buna carnea de vita?
Are un continut bogat in fier, fiind recomandata pentru o dezvoltare sanatoasa si armonioasa a micutului
Proteinele din carne furnizeaza aminoacizi esentiali, care nu pot fi sintetizati de organism si care trebuie luati din alimentative
Dintre vitaminele si mineralele regasite in carnea de vita amintim: vitamina B12, vitamina C, magneziu, fosfor, zinc.
Pestele – dupa varsta de 8 luni
Stiai ca pestele il poate transform ape micutul tau intr-un copil mult mai intelligent? Asa ca, inca din perioada sarcinii si pana se face mare, rasfata-l cu delicatese…pescaresti!
De ce e buna carnea de peste?
Contine vitamina liposolubila A (importanta pentru mentinerea sanatoasa a tegumentelor si mucoaselor, element cheie in mecanismul vederii) si D (celebra vitamina antirahitism), in special, pestele gras.
Are o valoare nutritional ridicata: Peste 18% protein, continut ridicat de forfor, iod, vitamine din grupul B.
Are un continut redus de grasimi saturate, fiind foarte bogat in acizi grasi polinesaturati de tip omega 3 si diferiti acizi grasi polinesaturati de origine animal – omega 6.
Prima reteta cu peste
Bebelusul tau s-a acomodat cu gustul carnii de pui si de vita si parca ar vrea un meniu ceva mai diversificat. Ce-ar fi sa-I amesteci piureul de legume cu carne proaspata de peste? Alege cu mare grija carne ape care i-o prepari si fierbe-o separate de legume. Le amesteci abia cand sunt gata, cu ajutorul mixerului.
Oul (galbenusul dupa 6 luni si jumatate, iar albusul dupa un an)
Imediat ce micutul tau s-a obisnuit cu gustul carnitei de pasare pasate si amestecate cu piure e timpul pentru un alt aliment plin de substante nutritive: ousorul!
De ce e bun oul?
Este alimental cu cea mai mare concentratie de substante nutritive
Contine aminoacizi esentiali, pe care organismul nu-I poate forma, dar care ii sunt indispensabili.
Toate grasimile oului sunt concentrate in galbenus, iar dintre ele lecitina este deosebit de importanta pentru cel mic, stimulandu-I activitatea nervoasa.
Alte component de baza sunt: colesterolul, fierul, fosforul, calciul, zincul, magneziul, vitamina A, vitamina D3, complexul de B-uri.
Un ou contine in jur de 80 de calorii, variind in functie de dimensiune
Prima reteta cu ou
Bebelusul tau poate gusta un sfert de galbenus, cam pe la 6 luni si jumatate. Nu i-l da inca simplu, deoarece se poate ineca si maine-poimaine ti-l refuza. Amesteca-l cu putin piure de cartof sau de dovlecel. Nu te speria: sunt foarte rare cazurile in care micutii nu vor sap ape ou. Pana la 1 an, poti combina oul cu orice leguma preferata de puiul tau in piureuri sau cu branzica de vaci.