
Fie că ai decis să faci o schimbare în viața ta și să urmezi un tratament stomatologic care include și intervenții chirurgicale, fie că ai o urgență care implică o intervenție chirurgicală, cu siguranță te gândești la perioada recuperării. Chiar dacă în cabinetul medicului tău stomatolog te simți în siguranță, pentru că știi că te afli pe mâini bune, este posibil să îți faci griji pentru momentul în care vei fi acasă și va trebui să îți gestionezi recuperarea. Tocmai pentru că știm cât este de important să te simți mereu în siguranță, am pregătit o listă cu 3 dintre cele mai prețioase recomandări pe care trebuie să le respecți după o intervenție dentară.
1. Păstrează cavitatea orală foarte curată
Chiar dacă se poate să ți se pară ciudat, igiena orală este extrem de importantă după realizarea unei intervenții dentare. Primul gând este că periajul dentar poate provoca durere sau poate face mai mult rău, ei bine medicii stomatologi ne asigură exact contrariul. În acest articol de blog medicii stomatologi ne explică ce este alveolita postextracțională și care este cauza apariției acesteia.
În primul rând, alveolita postextracțională poate apărea în urma unei extracții dentare, în timpul procesului de vindecare. Poți să te confrunți cu ea dacă, după o intervenție chirurgicală, cheagul de sânge format în mod normal în locul unde are loc intervenția se desprinde. Igiena orală necorespunzătoare poate provoca atât infecții locale, cât și desprinderea acestui cheag de sânge. Pentru a evita apariția unei astfel de complicații după o extracție dentară este necesar să respecți recomandările medicului stomatolog cu strictețe și să reiei realizarea igienei orale chiar de a doua zi după intervenție.
Succesul oricărui tip de intervenție dentară este reprezentat de modul în care avem grijă de cavitatea orală. Astfel, pentru a ne asigura o vindecare cât mai rapidă și mai ușoară trebuie să avem grijă ca în primele 24 de ore să ferim mișcarea cheagului de sânge. Este recomandat să nu clătești gura, să nu consumi alimente sau băuturi fierbinți, să ai o alimentație lichidă sau semi lichidă și să nu atingi zona în care a avut loc intervenția cu limba ori cu mâna. Cu toate acestea, o vindecare corectă presupune o igienă foarte bună, astfel după cele 24 de ore în care ai avut grijă să nu se desprindă cheagul de sânge, este recomandat să reiei periajul dentar, cu o periuță de dinți cu peri moi. Nu este nevoie să periezi locul cu mișcări puternice, ci să atingi foarte ușor astfel încât să păstrezi locul foarte curat, evitând astfel infecțiile. De asemenea, este recomandată și utilizarea unei ape de gură speciale.
2. Respectă rețeta medicamentoasă recomandată de către medicul dentist
Așa cum se întâmplă în cazul oricărui tip de intervenție chirurgicală, recuperarea corectă și ușoară presupune administrarea unor anumite medicamente. Medicul care realizează intervenția dentară nu doar că îți va prescrie o rețetă medicamentoasă, ci îți va și explica cum să iei pastilele. Este extrem de important să respecți sfaturile medicului tău și să nu iei pastile fără recomandare. În cazul în care ai întrebări sau nelămuriri, cea mai bună soluție este să întrebi medicul. Doar în acest fel vei putea avea parte de succesul intervenției dentare.
Pe lângă rețeta medicamentoasă, ți se vor recomanda și alte lucruri pe care le poți face pentru a gestiona cât mai bine recuperarea după intervenția chirurgicală. De exemplu, poți folosi o compresă cu apă rece sau cu gheață, acestea te vor ajuta să controlezi disconfortul și umflarea loculului respectiv. Compresele reci sau pachetele cu gheață se pot aplica pe partea exterioară a obrazului câte 15 minute, urmate de un moment de repaus, tot de 15 minute.
3. Oferă-ți timp pentru recuperare
Conform Verywellhealth, în primele 24 de ore după intervenția dentară este bine să te odihnești și să nu te implici în activități fizice. Dacă vrei să ai o recuperare cât mai bună, oferă organismului tău puțin timp de repaus, încearcă să programezi intervenția dentară la finalul săptămânii astfel încât să poți dedica întreg weekend-ul odihnei.
Recuperarea după cele mai multe intervenții dentare durează în jur de 2-3 zile. După această perioadă îți poți relua activitățile normale. Un aspect foarte important pe care trebuie să îl iei în considerare dacă vrei să ai parte de o recuperare corectă este controlul medical. De cele mai multe ori, medicul îți va recomanda să revii în cabinet după aproximativ 7 zile pentru a evalua modul în care te-ai recuperat. Dacă este cazul, în cadrul controlului medicul va înlătura și firele utilizate pentru coaserea locului unde a avut loc intervenția chirurgicală.
Cu toate acestea, este foarte important să ceri ajutorul medicului tău stomatolog dacă te confrunți cu anumite probleme precum: sângerarea excesivă pe care nu o poți controla, semne ale infecției durere severă sau persistentă, amorțeală persistentă sau umflături severe. În astfel de situații, medicul stomatolog este cel mai în măsură să te sfătuiască care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a te simți mai bine.
Sursă foto: Pexels