Esti aici
Femeia.ro > Promo > (P) Cinci frici ale viitoarelor mamici – invata sa le recunosti si sa le invingi

(P) Cinci frici ale viitoarelor mamici – invata sa le recunosti si sa le invingi

frica viitoare mama

Asteptarea unui copil este o perioada plina de sentimente contradictorii si nu este de mirare sa experimentezi si frica. Pe masura ce calendarul sarcinii isi urmeaza cursul, apar si grijile pentru tot ceea ce urmeaza. Trebuie sa stii insa ca este firesc sa ai temeri in timpul sarcinii, corpul tau trece printr-o multime de transformari, inclusiv la nivel emotional. Dar, nu uita! Nu esti singura care simte asta si exista solutii pentru a tine sub control frica!

Iti faci griji pentru sanatatea bebelusului

Constient sau nu, iubirea fata de pruncul tau incepe din momentul in care el prinde viata in burtica ta. Si este normal, ca orice mama, sa te preocupe starea lui de sanatate. Dar fii optimista si relaxeaza-te. Din fericire, cazurile in care bebelusii vin pe lume cu probleme grave sunt foarte rare. Medicina a avansat atat de mult incat poate ajuta majoritatea mamicilor sa aiba copii sanatosi. Mergi la controale si ecografii periodice, respecta recomandarile medicului. Mananca sanatos si suplimenteaza dieta cu acid folic, vitamina care reduce riscul malformatiilor congenitale de tub neural si altele.

Teama de imbolnavire in timpul sarcinii

Tot din sentimentele materne profunde provine si teama fata de propria imbolnavire, fie ca este vorba de o simpla raceala, fie de boli mai grave sau chiar incurabile, cum ar fi cancerul. Cauta sa iti corectezi putin modul de gandire si comportamentul: alimenteaza-te sanatos, evita stresul si proiecteaza mintal, pentru tine si copilas, un viitor fericit. Imagineaza-ti momente placute impreuna si crede cu tarie ca totul se va petrece exact asa cum iti doresti. Evita compania persoanelor pesimiste, care iti dau tot felul de sfaturi neavizate, si petrece-ti cat mai mult timp cu activitati ce iti fac placere si iti imbunatatesc starea de spirit.

Frica de nastere si de durere

Aceasta este una dintre cele mai mari ingrijorari ale viitoarelor mamici, mai ales cele aflate la prima nastere. Cine nu a auzit povesti despre durerile facerii si travaliu de ore in sir? Dar trebuie sa stii ca exista si reversul medaliei. Sunt destule mamici care au povesti despre nasteri fara probleme si mai ales despre sentimentul extraordinar de dupa nastere. Totusi, cum iti invingi frica? Alege-ti un medic care iti inspira incredere deplina si discutati despre optiunile pentru o nastere usoara, viziteaza maternitatea unde vei naste, stai de vorba cu mamicile si personalul de acolo. Fii sigura ca acele cateva ore cu dureri vor fi date uitarii, pe cand fericirea dupa aparitia copilului va ramane pentru totdeauna!

Teama ca nu vei sti sa alaptezi sau sa ai grija de bebelus

Aproape toate femeile care asteapta primul copil trec prin aceasta perioada de indoieli: „daca nu voi putea sa alaptez”, „daca nu stiu cum sa ii fac baie”, „daca nu imi dau seama de ce are nevoie”… Intr-adevar, bebelusul nu vine pe lume cu un „abecedar” pentru parinti. Veti invata impreuna si fii sigura ca instinctul matern te coordona foarte bine. Nu strica insa ca viitorii parinti sa urmeze un curs de parenting, unde invata despre alaptare si ingrijirea nou-nascutului. De asemenea, este util sa citesti despre perioada postnatala si chiar sa iti procuri carti pe aceste teme.

Frica de a pierde atractivitatea si de schimbare in relatie cu partenerul

Exista schimbari de ordin fizic care vin odata cu sarcina, cum ar fi rotunjirea siluetei, vergeturi pe abdomen, sani, coapse, varice, hiperpigmentari ale pielii. Toate acestea pot disparea in primul an dupa nastere, cu putina grija la alimentatie si aplicarea catorva metode cosmetice simple. Ba chiar se intampla adesea ca farmecul si frumusetea unei femei sa prinda stralucire dupa ce devine mama. Cat despre relatia cu partenerul de cuplu, nu trebuie sa uitati ca aceasta trebuie sa evolueze. Daca aveti un copil nu inseamna ca relatia de cuplu va fi mai rea, ci diferita. Important este sa discutati despre schimbarile prin care treceti, sa comunicati deschis indiferent de situatie. Daca amandoi sunteti pregatiti pentru a avea un copil, veti reusi sa depasiti dificultatile ce se pot ivi, iar relatia voastra va fi si mai puternica.

 

Mai multe informatii despre sarcina, nastere, sanatatea mamei si a copilului gasesti pe site-ul MamiSiCopilul.ro – platforma de informare si educatie pentru sanatate dezvoltata de GTS Solution.

 

Despre GTS Solution

GTS Solution este o companie care ofera servicii si solutii integrate pentru piata farmaceutica din Romania. Pediatria reprezinta una dintre principalele arii terapeutice ale GTS Solution, compania dezvoltand o expertiza de 18 ani in domeniul pediatric.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

 

 

Sursa foto: Pixabay

 

Comments

comments

Lasă un răspuns