Esti aici
Femeia.ro > Promo > (P) Cum să întreții bijuteriile în funcție de materialul din care sunt făcute?

(P) Cum să întreții bijuteriile în funcție de materialul din care sunt făcute?

le'ador bijuterii

Pentru că de fiecare dată ne înfrumusețează chipul și ne dau un aer prețios, bijuteriile merită măcar puțin din atenția noastră și atunci când le scoatem din urechi, din jurul gâtului sau de pe deget și le depozităm în cutia cu bijuterii. Cu siguranță nu îți dorești ca vreuna dintre ele să se înnegrească subit și să-și piardă luciul sau, și mai rău, să se rupă tocmai atunci când ți-a devenit mai dragă.

În acest articol îți oferim câteva sfaturi generale despre îngrijirea bijuteriilor, dar vom analiza și diverse posibilități prin care le poți prelungi viața accesoriilor tale favorite în funcție de materialul din care sunt confecționate. Pe majoritatea dintre ele o să le poți întreține cu un minim de efort și investiție, folosind mici trucuri și cu ajutorul unor produse pe care cu siguranță le ai deja prin casă.

Continuă să citești articolul nostru, dacă vrei să afli răspunsul la cel puțin una dintre întrebările de mai jos:

  • Care e cel mai mare dușman al metalelor prețioase?
  • Cum previi înnegrirea și petele pe bijuterii?
  • Cum readuci la viață bijuteriile pe care nu le-ai purtat demult?

Importanța prevenției – better safe than sorry

Înainte de a afla cum și dacă pot fi reparate și restaurate anumite piese, trebuie să cădem de acord asupra unui lucru primordial – prevenția e mereu mai bună decât tratarea. Odată afectată de substanțe chimice, umiditate sau forțe mecanice, bijuteriile tale preferate s-ar putea să nu mai revină niciodată la starea lor inițială. De aceea, iată câțiva pași simpli pe care, dacă îi urmezi, o să le asiguri accesoriilor tale o viață lungă și frumoasă.

  • Baia și bucătăria nu sunt locuri pentru bijuterii: Explicația este cât se poate de simplă – umiditatea, multitudinea de substanțe chimice, variațiile de temperatură sunt printre cei mai mari dușmani ai bijuteriilor, indiferent de materialul din care sunt confecționate. Iar baia și bucătăria sunt spații în care acești factori rareori lipsesc.
  • Spații închise pentru depozitare: Indiferent dacă le scoți doar pentru câteva ore sau pentru o perioadă mai lungă, evită să lași bijuteriile în spații deschise – pe masă, birou sau noptieră. Pe lângă faptul că riști să le pierzi sau să le zgârii pe o suprafață dură, s-ar putea ca materialul să intre în contact cu substanțele poluante din aer, profund deteriorante. Optează pentru o cutie pentru bijuterii în care să le poți ține organizate și în siguranță.

le'ador cutie de argint

  • Fără parfum, deodorant sau produse cosmetice în jurul bijuteriilor: În primul rând, păstrează bijuteriile separat de produsele cosmetice pentru a evita contaminarea cu substanțe diferite care pot păta bijuteriile. În al doilea rând, nu uita că punerea bijuteriilor este ultimul pas al unei rutine de pregătire, chiar după ce te-ai machiat și parfumat.

Cum curățăm și întreținem aurul și argintul?

Pentru că  bijuterii din aur și argin sunt printre cele pe care le purtăm cel mai des, o să trecem în revistă câteva sfaturi prețioase în ceea ce ține de întreținerea lor. Astăzi o să îți oferim varianta DIY pe care o poți urma acasă și fără ajutor profesionist, dar nu uita că poți apela oricând la un expert bijutier, dacă te îndoiești de îndemânarea sau priciperea ta. Dar te asigurăm că nu ai de ce să îți faci griji.

  • De ce am nevoie? Un bol, apă călduță, o perie cu dinți moi și foarte moi, substanțe speciale din comerț pentru curățarea bijuteriilor sau, și mai simplu, săpun. Bineînțeles, în funcție de cât de tare sunt afectate bijuteriile de pete, segmente înnegrite, lipsă de strălucire, puteți folosi substanțe suplimentare care să rezolve problemele locale. Iată câteva exemple în tabelul de mai jos:

le'ador bratara

Problema Metalul pentru care e specifică Soluția
Lipsa de strălucire Aur apă cu oțet
Înnegrire în timp Aur, Argint bicarbonat de sodiu, spirt, alcool, oțet cald
Impurități Argint Pastă de dinți, sare de mare

 

! Evită folosirea înălbitorilor și a substanțelor care conțin clor în curățarea bijuteriilor tale !

  • Când știu că bijuteriile mele trebuie spălate? Bineînțeles, răspunsul depinde de frecvența și modul în care le porți și le depozitezi. Cu toate acestea, pentru a fi sigur că nu pierzi din strălucirea bijuteriilor tale preferate, noi recomandăm spălarea la fiecare 2-3 săptămâni.

le'ador colier bratara

  • Cum decurge procesul? Pașii sunt foarte simpli. Secretul este să treci prin ei cu răbdare, să periezi gentil bijuteriile și să le dai timp suficient să se usuce. Vei începe, așadar, prin a înmuia piesele în apă călduță + săpun (sau altă substanță pe care ai ales-o să te ajute) și a le lăsa să se înmoaie toate impuritățile și depunerile pe parcursul a 10-15 min. Ulterior, vei lua peria cu dinții foarte moi și, cu mișcări lente și ușoare, vei curăța bijuteriile apoi le vei clăti. Ultimul pas este să le lași să se usuce pe un prosop moale, absorbant și, din când în când, să le tapezi cu un altul pentru a scoate picăturile de apă din zonele foarte mici și înguste.

Întreținerea pietrelor prețioase – o poveste aparte

Dacă bijuteriile tale preferate au atașate și pietre prețioase, atunci trebuie să știi că acestea s-ar putea să aibă nevoie de o atenție specială din partea ta. Datorită structurii lor complexe și a compoziției unice, fiecare tip de piatră suportă un anume fel de curățare și, dimpotrivă, s-ar putea să fie sensibilă la un altul.

le'ador cercei

Din acest motiv, primul pas este întotdeauna aflarea tipului de piatră prețioasă de pe bijuteria ta. O poți face cu ajutorul actelor doveditoare ale bijuteriei sau, dacă nu ai acces la acestea, printr-o expertiză a unui expert.

colier le'ador bijuterii

Comun tuturor pietrelor este faptul că sunt sensibile și fine și, deci, trebuie curățate cu o gentilitate și o grijă și mai accentuate. Dincolo de acest aspect, însă, elementele specifice îngrijirii lor pot fi radical diferite. Iată câteva exemple:

Tipul de piatră prețioasă Sfaturi de îngrijire
Perle Șterge cu atenție perlele cu o pânză umezită după fiecare purtare. Verifică integritatea firului și a perlelor anual la un expert.
Cristale naturale Spală-le inițial ușor cu o bucată de pânză moale. Dacă acest lucru nu le redă strălucirea, încearcă peria foarte moale.
Amazonit Păstrează piatra în vecinătatea unei plante de mentă. Curăță piatra săptămânal.
Cubic Zirconia Spală sub jet de apă călduță. Be gentle!

inel le'ador bijuterii

Surs[ foto: leador.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns