Esti aici
Femeia.ro > Promo > (P) Cum se utilizează testul de sarcină și cât este de sigur?

(P) Cum se utilizează testul de sarcină și cât este de sigur?

test de sarcina

În prezent, oricine îşi poate achiziţiona un test de sarcină din farmacie sau de pe internet. Un astfel de dispozitiv medical de autodiagnostic trebuie să fie avizat de Autoritatea Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale şi să aibă pe ambalaj menţiunea CE, conform directivei europene 98/79/CE referitoare la dispozitivele medicale de diagnostic in vitro.

Eficienţa testelor urinare de sarcină

Testele urinare de sarcină au un grad de fiabilitate de 97-99%, cu condiţia de a respecta întocmai modul de utilizare menţionat în prospect. Aşa că este bine să citeşti cu atenţie prospectul testului înainte de utilizare. Însă trebuie să ştii că, întotdeauna, diagnosticul de sarcină se confirmă prin analize de sânge şi ecografie.

Modul de utilizare al unui test de sarcina depinde de modelul ales. Testele în formă de stilou se folosesc direct sub jetulurinar. Testele sub forma de bandă sau casetă necesită colectare a urinei într-un recipient steril şi a unei pipete. După un interval de timp, în cazul testelor clasice, rezultatul apare sub forma unor dungi colorate (albastru, roşu sau roz): 2 liniuţe dacă testul e pozitiv, deci eşti însărcinată, şi 1 liniuţă dacă testul e negativ, deci sarcina nu e detectată. Rezultatul nu este valid dacă nu apare linia de control.

Alte teste indică rezultatul sub forma „+” sau „-”, sau chiar afişează text ca „Pregnant” sau „Not pregnant”. Trebuie să citeşti instrucţiunile pentru a te asigura că foloseşti corect kitul de testare.

Aşteaptă rezultatul testului conform timpului indicat în prospect (5-10 minute, în funcţie de model).

Rezultatele testului de sarcină

Dacă testul de sarcină este pozitiv înseamnă că a fost detectat în urină hormonul de sarcină (Gonadotropina Corionică Umană- HCG). Acesta devine detectabil după a 8-a zi de la fecundarea ovulului. Hormonul HCG este cel care provoacă şi primele simptome ale sarcinii: greaţă, sensibilitatea sânilor.

Momentul optim pentru efectuarea testului este la 10 zile după raportul sexual neprotejat sau minimum 3 zile de la data estimată a menstruaţiei. De asemenea, este indicată efectuarea testului dimineaţa, imediat după trezire, atunci când urina este mai concentrată şi, în consecinţă, creşte şi concentraţia hormonului de sarcină. Un test de sarcină poate fi pozitiv în momentul în care concentraţia hormonului HCG ajunge la 25-50 de microunităţi/ml urină. Această concentraţie este atinsă începând din a 6-a zi de la fecundare.

Dacă testul urinar este negativ, arată cu o certitudine de 99% că nu eşti însărcinată. Dar trebuie să ştii că există şi rezultate fals negative. Unele medicamente – diuretice, anxiolitice, antihistaminice, anticonceptionale – pot provoca un rezultat fals negativ. De obicei, medicamentele care pot influenţa rezultatele testului de sarcină sunt menţionate în prospect. Dacă faci un test de sarcină în mai puţin de 10 zile de la concepţie, acesta ar putea conferi un rezultat fals negativ, ceea ce înseamnă că va arăta că nu eşti însărcinată, când, de fapt, ai putea fi. Când consumi extrem de multe lichide, rezultatul poate fi fals negativ, deoarece urina este foarte diluată.

În cazul unei suspiciuni de sarcină, trebuie să apelezi la un alt tip de test sau să mergi la medic pentru confirmarea diagnosticului.

Mare atenţie la aceste situaţii!

Alte situaţii în care pot apărea rezultate false sunt: sarcina chimică, sarcina extrauterină, avort spontan, cancer ovarian, boli ale ficatului sau rinichiului. În astfel de cazuri, hormonul HCG este prezent în urină, fără ca sarcina să existe.

De asemenea, femeile care sunt sub tratament cu hormoni HCG pentru stimularea ovulaţiei pot avea rezultate eronate la testul de sarcină.

Femeile aflate în perimenopauză au nivele crescute ale hormonului HCG, motiv pentru care pot avea rezultat fals pozitiv la testul de sarcină.

Asigură-te că testul nu este expirat, pentru că acest lucru poate modifica rezultatul afişat.

Mai multe informaţii şi subiecte despre sănătate citiţi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro – platforme de informare şi educaţie pentru sănătate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii şi soluţii pentru piaţa farmaceutică din România.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a stării de sănătate a pacienţilor, prin promovarea unor produse farmaceutice şi servicii de înaltă calitate.

 

 

Sursă foto: Pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns