
De altfel, de la asta li se trage si denumirea, care semnifica abundenta darurilor ("o ploaie de cadouri").
In cultura si traditiile noastre, acest tip de petrecere nu si-a gasit locul, poate pentru ca ocaziile pentru a oferi mici atentii nou-nascutului sunt destul de numeroase (botez, taierea motului). Superstitiile insa au tinut acest eveniment departe, pentru ca se spune din batrani ca nu e bine sa cumperi nimic pentru bebelus inainte sa vina pe lume. Unele mamici prefera din acest motiv sa organizeze o astfel de petrecere dupa nastere si chiar si la noi au inceput sa adopte obiceiul.
Daca esti o viitoare mamica nonconformista, occidentala si vrei sa organizezi o astfel de petrecre sau esti doar curioasa despre ce este vorba, citeste in continuare cum sta treaba cu baby showers.
Cine organizeaza?
Regulile nescrise ale acestui eveniment spun clar ca parintii nu sunt cei care organizeaza petrecerea. Doar nu vrem sa para ca si cum mami si tati cer cadouri pentru viitorul bebe. Asa ca responsabilitatea ii revine unei prietene apropiate, unei rude sau unor colege de serviciu.
Cand se desfasoara?
Petrecerea este destinata pentru perioada de dinaintea nasterii. In unele cazuri, mica reuniune se poate tine si dupa venirea pe lume a micutului, insa parca nu are farmec daca mamica nu isi etaleaza burtica. Cu toate acestea, nou-nascutul va fi in acest fel in centrul atentiei, toata lumea o sa se joace cu el si o sa vorbeasca despre el.
Data trebuie stabilita de comun acord cu viitorii parinti si mai ales tinand seama de alte evenimente din programul celor ce urmeaza sa fie invitati. Daca bunicii de pilda vin din alt oras, acestia trebuie anuntati din timp si consultati in privinta deplasarii la locul petrecerii.
Persoana care se va ocupa de organizare stie in mare care sunt invitatii. Lista trebuie insa neaparat sa treaca si pe la mamica si tatic, pentru a evita omiterea cuiva sau dimpotriva invitarea unei persoane indezirabile. Majoritatea petrecerilor sunt date doar intre femei, insa exista si exceptii.
Daca evenimentul se tine pentru un al doilea bebe, invitatii sunt tot prietenii apropiati, familia si alte persoane omise la party-ul anterior. Se recomanda a nu se organiza petreceri supriza, pentru ca viitorilor parinti s-ar putea sa nu le surada ideea. In plus, vor fi mult mai multumiti daca au si ei un cuvant de spus.
Ce fel de invitatii trimit si cand?
Invitatiile se pot inmana fie personal, fie se pot face prin e-mail, telefon sau posta. Trebuie specificat pentru cine este petrecerea, unde se desfasoara si cand, iar daca va fi un eveniment tematic, acest lucru trebuie mentionat. De asemenea, solicitati confirmare pentru participare, astfel incat sa aveti o idee despre numarul de persoane care vor veni. Trimiteti invitatiile cu cateva saptamani inainte, astfel incat participantii sa aiba timp sa isi organizeze timpul si agenda, dar si sa cumpere cadourile.
In alte tari, parintii se inregistreaza la diverse magazine cu articole pentru copii, iar invitatii sunt informati pentru a merge exact acolo in vederea achizitionarii unui cadou de care oamenii chiar au nevoie.
Ce facem la petrecere?
Mamica sau persoana care se ocupa de organizare poate sa aleaga o tema sub care se va desfasura intreaga reuniune. Intr-o oarecare masura, acest lucru poate sa usureze deciziile in privinta mancarii, a decoratiunilor si chiar a cadourilor.
Un aperitiv si o gama de racoritoare sunt cerintele minime pentru o astfel de petrecere. Totul depinde bineinteles si de bugetul familiei, precum si de formalitatea evenimentului. Poti oferi si un tort haios cu o decoratiune din fondat (martipan), in ton cu evenimentul.
Pentru a evita monotonia, invitatii sunt in general antrenati in tot felul de jocuri si activitati haioase. Se pot chiar oferi premii castigatorilor pentru a stimula distractia.
Dincolo de socializare si felicitarile aduse femeii insarcinate, cel mai important moment este cel al deschiderii cadourilor. Prin traditie, mamica trebuie sa deschida pe rand toate darurile de fata cu toata lumea si sa le multumeasca invitatilor. De la hainute si jucarii pana la carucior, patut sau premergator, toate ii vor fi de folos noului membru al familiei.