Esti aici
Femeia.ro > Promo > Pielea rebelă, fără soluție?

Pielea rebelă, fără soluție?

Reacţionează chiar și la cea mai mică agresiune, dar îi poți reda vitalitatea alegând produsele care-i sunt pe plac.

Peste 65% din femei spun că au pielea sensibilă. Această sensibilitate poate crea neplăceri, însă, cu răbdare şi tratându-ți pielea cu respect, poţi ieşi în lume cu tenul frumos şi încrezătoare în propriile forţe. Un bun regim de îngrijire este partea esenţială pentru a-ţi recăpăta confortul. Deşi pielea uscată este însoţită de sensibilitate, orice tip de ten poate intra în această categorie, indiferent de vârstă. Cu timpul, bariera cutanată pierde din eficienţă, factorii iritanţi pătrund mai uşor şi toleranţa pielii scade și apar iritații. Să menţii frumuseţea pielii este o sarcină grea, dar nu imposibilă. Este esenţial să alegi produse de îngrijire destinate pielii sensibile. Înainte de a urma sfaturile legate de acest tip de piele, răspunde la următoarele întrebări pentru a-ţi cunoaşte mai bine tipul de sensibilitate.

  • La scurt timp după ce te speli pe faţă, simţi că pielea strânge sau apare vreo senzaţie de disconfort?
  • Când ai emoţii, pielea de pe față şi piept se înroşeşte?
  • Ai des pete roşii şi erupţii cutanate?
  • Pielea se înroşeşte/se arde uşor la soare?
  • Simţi o senzaţie de disconfort când foloseşti produse cosmetice care nu sunt speciale pentru tenul sensibil?
  • Ai riduri premature sau linii fine?
  • Ai senzaţii de mâncărime la temperaturi extreme?
  • Uneori, pielea se usucă foarte tare pe anumite zone

Dacă răspunsul este DA la cele mai multe întrebări, atunci pielea ta este sensibilă şi are nevoie de o îngrijire suplimentară. Iată care sunt cele mai bune practici pentru ea.

Testează orice produs cosmetic nou!

Nu testa nimic nou înainte de o petrecere sau de a pleca în concediu! Un test te va scăpa de neplăceri mai mari: pune o cantitate mică de produs (cea mai potrivită zonă se află în spatele urechii) şi las-o să acţioneze 24-48 de ore pentru
a observa orice reacţie a pielii. Dacă nu apare nimic deosebit, atunci produsul este sigur pentru pielea ta.

Curăţă pielea cu blândeţe

Spală faţa cât mai des! Astfel, nu doar hidratezi pielea, ci și elimini impurităţile care o irită şi îi pot astupa porii – însă niciodată nu freca pielea! Exfolierea sau apa fierbinte pot irita pielea sensibilă. Alege apa călduţă şi fereşte-te de cea din care se degajă aburi, inclusiv sauna, dar şi de scruburile dure. Căldura înaltă poate fi un factor agravant pentru
sensibilitatea cutanată. Dacă alegi duşurile fierbinţi, nu le prelungi peste trei minute. Foloseşte geluri de duş uleioase, cremoase, blânde cu pielea şi evită săpunurile care duc la uscarea pielii! În loc de prosoape dure, încearcă să foloseşti şerveţele pentru a usca faţa şi mâinile. Întotdeauna, şterge pielea prin tamponare.

Protejează-te de soare!

Protecţia solară este importantă pentru orice tip de piele și imperativă pentru cea sensibilă nu doar la plajă, ci în fiecare zi, pe zonele expuse la soare, obligatoriu pe faţă! Căldura poate provoca adesea erupţii cutanate şi arsuri. Crema de zi sau fondul de ten trebuie să conţină un factor de protecţie peste 10. Când mergi la plajă, folosește SPF 50.

Alege ţesăturile blânde!

Nu doar faţa suferă când pielea este sensibilă: de multe ori, pielea corpului reacţionează neplăcut la ţesăturile dure din in, lână sau sintetice. Optează pentru haine din bumbac, mătase sau vâscoză, nu foarte strânse pe corp.

Hidratarea este esenţială

Un regim sănătos de îngrijire a pielii sensibile include o bună hidratare, pentru a preveni deshidratarea, care apare în 90% din cazuri. Hidratează-te cu produse dermatocosmetice bogate în substanţe calmante şi în lipide care combat deficitul barierei cutanate şi limitează pierderea de apă. Evită cremele cu vitamina C, acid lactic sau acid glicolic, care sunt ingrediente iritante, dar și pe cele care conțin parabeni, coloranți și parfum. În schimb, alege-le pe cele care conţin antioxidanţi puternici şi ingrediente antiinflamatoare: ceai alb sau verde, aloe vera, muşeţel, alge marine, gălbenele sau ovăz. Uleiul de cocos aduce alinare pielii sensibile.

Dieta contează

Alimentele contribuie la aspectul pielii tale. Bea multă apă, sucuri proaspete, pentru a susţine hidratarea pielii şi de la interior, şi consumă legume şi carne preparate în casă. Începe ziua cu un pahar de apă cu lămâie! Antioxidanţii din
lămâie ajută la combaterea radicalilor liberi şi creșterea imunității pielii. Evită mezelurile, conservele şi sucurile carbogazoase, care conţin mulţi conservanţi ce pot face pielea să reacţioneze.

Factori favorizanţi

Nu doar ce mănânci sau factorii externi pot crea neplăceri pielii sensibile: fumatul, stresul, lipsa somnului sau poluarea pot duce la erupţii cutanate.

Mască hidratantă şi calmantă

Iaurtul şi fulgii de ovăz sunt cele două ingrediente care vor aduce multe beneficii tenului sensibil. Îndepărtează delicat celulele moarte şi petele pigmentare fără a afecta hidratarea, contribuind la calmarea pielii. Amestecă două linguri de iaurt cu o lingură de fulgi şi lasă-i să se înmoaie. Aplică masca pe faţă şi ține-o 15-20 de minute. Tenul va fi radios şi fără cusur.

Demachiere blândă

Apa micelară este cel mai bun demachiant pentru tenul sensibil, însă laptele curăţă la fel de bine şi are proprietăţi antiinflamatoare, hidratează şi luminează fața.

Citește și:

Cea mai buna strategie impotriva punctelor negre

Hidratarea de zile mari

Ascunde ridurile in 3 pasi

Articol preluat din ediția de mai 2016 a revistei Femeia.

Autor: Luminița Tăbăran

Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns