Esti aici
Femeia.ro > Promo > Pozitiile fatului la nastere si complicatiile care pot sa apara

Pozitiile fatului la nastere si complicatiile care pot sa apara

 De ce a stat cuminte in burtica ta noua luni, acum, ca se apropie sorocul, bebe se pregateste sa se nasca. Numai ca nu o nimereste intotdeauna.

Spre sfarsitul celei de-a saptea luni de sarcina, fatul se asaza instinctiv in pozitia cea mai favorabila pentru a se naste. Mai exact, se intoarce cu capul in jos, iar in proportie de 97% dintre cazuri, reuseste sa o faca perfect. Dar se poate sa nu o nimereasca, si atunci, in functie de caz, nasterea va decurge normal sau va avea loc prin cezariana.

De ce se intoarce bebe?

Pe masura ce sarcina inainteaza, bebe creste tot mai mare, iar cantitatea de lichid amniotic scade comparativ cu dimensiunea copilului, care are la dispozitie un spatiu din ce in ce mai restrans. Din aceste motive, isi cauta un loc mai largut si mai confortabil. Respectiv, cu fesele si piciorusele in portiunea mai larga a uterului, adica in partea superioara a abdomenului tau, si cu capul in partea mai restransa a acestuia, in zona pelvisului.

Cand nu se intoarce?

In cazul unei nasteri premature, cand dispune de prea putin lichid amniotic sau cand uterul este prea stramt/mic, daca se afla intr-o pozitie care-l impiedica sa se miste.

Care e solutia?

Prin palpare, tuseu vaginal sau ecografie, medicul supravegheaza situatia si decide care este modalitatea cea mai favorabila pentru nastere.

Cu capul inainte

Aceasta este cea mai frecventa (95% dintre cazuri) dintre pozitiile fatului la nastere, cea mai favorabila si mai usoara. In acest caz exista trei pozitii posibile:
Cu crestetul si fata spre spatele mamei. Aceasta este cea mai corecta si lesnicioasa pozitie pentru expulzie. Pentru a putea trece prin bazinul mamei, a carui deschidere nu este mai mare de 12 cm, craniul lui bebe trebuie sa se orienteze in asa fel, incat sa aiba cea mai mica dimensiune. De aceea barbia lui bebe e lipita de torace si nu depaseste 9,5 cm. Astfel, ii este mult mai usor sa coboare prin bazin si sa se orienteze cu fata spre sol pentru a realiza expulzia.

Cu fruntea inainte. Bebe nu a apucat sa se intoarca in totalitate, iar intrucat nu exista nici o posibilitate de a-l ajuta, nasterea se va face prin cezariana. Aceasta pozitie nu poate sa fie reperata decat prin tuseu vaginal, in momentul travaliului. In situatia in care bebe isi lasa crestetul mult spre spate si scoate barbia inainte, nasterea se produce normal. In acest caz, buzele si obrajorii lui bebe sunt mai umflati, dar isi vor reveni dupa cateva zile.

Cu fata inainte. Se intampla in cazurile in care uterul este deformat sau exista un exces de lichid amniotic. Nu sunt modalitati de a preveni aceasta pozitie, cand nasterea se deruleaza normal, travaliul este lent, mai dureros in partea de jos a spatelui, iar bebe vine pe lume cu craniul deformat, caz in care isi revine in cateva zile. Sunt si situatii in care se recurge totusi la cezariana.

Cu fesele inainte

In 5% dintre cazuri, bebelusul ramane cu capul in sus, putandu-se afla in doua situatii:
1. Perfect ghemuit;
2. Partial ghemuit, cu unul sau amandoua picioarele intinse ori partial flexate.
In ambele situatii, nasterea are loc prin cezariana.

Pozitiile fatului la nastere pe o parte sau cu un umar inainte reprezinta situatii extrem de rare, pentru care obligatoriu mamica va naste prin cezariana.

Comments

comments

Lasă un răspuns