
Tu stii ca “ce este mult strica”, mai ales cand vine vorba de soare. Acesta este extrem de benefic pentru organism, mai ales daca este “servit” cu masura. Cu atat mai mult pentru micuti, care au pielea deosebit de sensibila.
Din rucsacel nu trebuie sa-ti lipseasca sub nici o forma crema cu factor inalt de prtectie solara, pe care trebuie sa i-o dai celui mic pe corp inainte de a intra in apa, dar si dup ace iese. Apa amplifica foarte mult efectul soarelui asupra pielii.
Cu haine la plaja
Expunerea la soare a micutilor este oarecum diferita de cea a adultilor. Ei nu merg sa se mandreasca la gradinita ori la amicii din bloc cu bronzul lor ciocolatiu si nici sa arate cat de bine le vine tricoul alb pe pielea rumenita de soare. Ei pot sta foarte bine imbracati la plaja cu sort (sau chiar in pampers daca este bebelus) si in maieu pana la ora 10, maximum 11 dimineata si apoi dupa ota 18 dupa-amiaza. Acest interval trebuie respectat cu strictete, indifferent de varsta pustiului. Ceea ce difera este durata de expunere la soare. Trebuie sa stii ca, pentru sinteza de vitamina D necesara unei zile, 15 minute de expunere la soare sunt suficiente.
Cu ochii pe ceas!
– Bebelusul nu are voie sa stea mai mult de 5 minute la prima expunere la soare si afara nu trebuie sa fie vant. Dupa cateva zile poti creste durata la 10, 15 si apoi 20 de minute. Este bines a-l scoti pe micut afara de cateva ori pe zi, dar evitand intervalul 11-18.
– Copilasii de 1-2 ani pot sta la soare doua reprise de cate 30 de minute pe zi
– Dupa varsta de 3 ani durata expunerii poate creste la 45 de minute
La plimbare
Pe strada, la plimbare, in parc trebuie sa ai mereu grija ca pielea celui mic sa nu fie deloc afectata. Ce poti face pentru aceasta?
O bluzita subtire din in, pantalonii trei sferturi si nelipsita palarioara il pot proteja pe copil de soare, chiar daca el a ales din tot parcul locul unde vrea sa se joace: la nisipar. Oricum, nici gand ca piciul tau sa stea la soare in intervalul 11-18, chiar daca este imbracat.
Riscuri potentiale
– Sa-si arda pielea. Arsurile pot varia de la usoare pana la foarte severe, existand posibilitatea de a pune in pericol viata micutului.
– Sa faca insolatie. Insolatia este extreme de periculoasa pentru copil si trebuie evitata.
– Sa se deshidrateze. Copiii se iau cu joaca si uita ca le este sete. Tu trebuie sa ai grija sa-I dais a bea multe lichide.
Masuri de protective
– Crema cu factor inalt de protective solar ape care trebuie sa i-o aplici pe corp inainte si dupa baia in bazin sau la mare
– Palaria de soare
– Micutul sa bea multe lichide. Copiii se deshidrateaza extreme de repede, existand riscul sa I se faca rau.
– Sa eviti soarele si temperaturile crescute, mai ales in intervalul 11-18.