
Rezultatele medicinii moderne tin uneori de domeniul incredibilului. O veritabila minune este chiar realizarea acestei interventii prin care doi gemeni identici (doi baietei) diagnosticati cu „sindrom transfuzor-transfuzat”, au fost salvati, ei aflandu-se inca in uterul mamei. Interventia a avut loc la spitalul Baneasa, fiind vorba de o procedura de fotocoagulare cu laser a anastomozelor placentare.
Ce este sindromul transfuzor – transfuzat
Sindromul transfuzor-transfuzat este o boala prenatala rara in care se produce transfer de sange de la un fat la celalalt prin intermediul placentei comune. In cazul sindromului transfuzor-transfuzat se formeaza legaturi intre vasele de sange placentare, permitand sangelui sa circule de la un fat la altul.
Daca aceste anastomoze sunt inegale, se poate dezvolta un transfer semnificativ de sange de la un geaman, numit donator sau transfuzor, catre celalalt geaman, numit primitor sau transfuzat. Ca urmare, un copil primeste prea mult sange, iar celalalt prea putin, iar dezvoltarea lor este diferita (in situatii normale, cu toate ca au in comun aceeaşi placenta, circulatia fiecarui geaman este separata.)
Daca sindromul transfuzor-transfuzat nu este tratat, probabilitatea ca ambii copii sa moara in uter este foarte mare, de 60-100%, in special cand afectiunea este prezenta la mai putin de 20 saptamani de sarcina. Daca mama este insa diagnosticata la timp, se poate efectua un tratament intrauterin care poate salva viata copiilor.
Cum se pune diagnosticul de sindromul transfuzor – transfuzat
In timpul sarcinii, diagnosticul se poate pune in urma unor ecografii care indica: placentatie monocorionica si diferente mari de dimensiuni intre cei doi feti; diferente semnificative intre cantitatile lichidului amniotic, fatul cel mic prezentand oligohidraminos, lipsa stomacului sau a vezicii urinare la fatul donor.
Despre fotocoagulare cu laser a anastomozelor placentare
Procedura de fotocoagulare cu laser a anastomozelor placentare, realizata de Dr. Hadi Rahimian la spitalu Baneasa, este o metoda de tratament state-of-the-art care are ca scop deconectarea vaselor de sange comune dintre gemeni, oprindu-se in acest fel transferul anormal de sange dintre ei. Este frecvent efectuata intre saptamanile 16-26 de sarcina. Procedura are loc in sala de operatii şi dureaza 1-2 ore, in functie de numarul de vase care urmeaza sa fie coagulate.
Iata cum se deruleaza fotocoagularea cu laser a anastomozelor placentare: „Un fetoscop, un endoscop de dimensiuni foarte mici, cu o camera video miniaturala la capatul lui, este introdus prin peretele abdominal al mamei, apoi prin peretele uterului in cavitatea amniotica a fatului primitor. Fetoscopul permite examinarea directa a vaselor de sange de pe suprafata placentei şi identifiarea anastomozelor vasculare anormale”, a explicat Dr. Hadi Rahimian.
Studiile efectuate in centre fetale de renume din SUA au aratat o rata de supravietuire de 80-85% pentru unul din gemeni şi de 65-70% pentru ambii copii.