
Lista de vacanta
Cel mai bine ar fi sa-ti faci o lista cu cateva lucruri de care nu te poti lipsi, oricat de grele vor fi bagajele tale. In primul rand, ai mare grija sa nu uiti acasa medicamentele pe care cel mic le ia zilnic, daca sufera de vreo boala cronica – astm, diabet etc. Noteaza-ti numarul de telefon al medicului de familie si suna-l la cel mai mic semn de alarma.
Nu uita niciodata: voi sunteti in concediu, nu el! Pune in geamantan si termometrul, pentru ca temperatura copilului nu se ia cu mana pe frunte (mai ales dupa ce a stat prea mult la soare). Nu uita nici ibuprofenul sau alt antipiretic indicat de pediatru. De asemenea, unguentul cu antibiotic (pentru unele rani) sau lotiunile cu hidrocortizon (pentru intepaturile de insecte) ar fi bine sa le iei de acasa, pe reteta gratuita, decat sa dai bani grei acolo unde te duci. Cremele de plaja se pot cumpara, desigur, si din statiune, dar fii foarte atenta la factorul de protectie UV trecut pe eticheta. Minimum 15!
La mare cu bebe: plaja, scoicile si cioburile
Daca nu te-ai trezit destul de devreme ca sa ocupi un loc langa malul marii si esti nevoita sa-ti intinzi cearsaful la distanta, va trebui sa fii foarte atenta cum iti transporti puiul pana la apa. Ai grija pe unde calca, fiindca se poate intepa sau taia oricand si, mai ales, incalta-l cu sandalute de plastic pe care n-ar strica sa le poarte inclusiv in apa. Si acolo se pot ascunde bucati de tabla sau cioburi de sticla.
Daca inevitabilul s-a produs şi micul neastamparat s-a ranit, ai mai multe optiuni. Daca e o simpla julitura, ai putea s-o stergi si s-o „tratezi” singura. Mai intai o cureti de nisip cu apa si sapun sau cu un tampon steril cu solutie de rivanol, nu cu alcool direct pe rana. In cazul in care ai ghinionul sa aiba si un corp strain in rana respectiva (scoica, ciob sau tepusa), cel mai bine ar fi sa te duci la punctul sanitar de pe plaja. Daca incerci sa-l scoti singura, s-ar putea sa-l rupi si atunci veti avea mai mult de tras: si tu, si el, si medicul care va fi nevoit sa-i curete mai adanc rana.
Daca ati reusit sa ajungeti cu bine in apa, asta nu inseamna ca te poti culca pe o ureche. Urmareste-l in permanenta ce face, daca isi baga sau nu capul sub apa, pe unde inoata (asta daca ştie s-o faca) si mai ales nu-l lasa sa se balaceasca pana se invineteşte. Nu de alta, dar in concediu, consultatiile la cabinetele mai fatoase au preturi destul de piperate, iar medicamentele pe care le recomanda (in special antibioticele) sunt destul de scumpe.