
Ea este „vinovata“ de declansarea secretiei lactate si mentinerea acesteia. Femeile insarcinate au un nivel mare de prolactina, fapt ce determina producerea laptelui matern. Prolactina mai este cunoscuta sub numele de hormonul mamotrop.
Declansarea secretiei lactate, principalul rol al prolactinei
In timpul sarcinii, secretia de prolactina creste treptat de la 10 pana la 20 de ori si atinge un maxim la nastere, dupa care revine la normal in aproximativ 8 zile. Daca mamica nu alapteaza, nivelul prolactinei va scadea pana la valoarea initiala.
Ce indica un nivel ridicat de prolactina
Atunci cand o femeie are un nivel mare de prolactina nu poate ramane insarcinata. Totusi, mai exista si exceptii in care se instaleaza sarcina, in ciuda valorii mari a prolactinei. In afara sarcinii, prolactina poate creste in cazul efortului fizic, hipoglicemiei, somnului prelungit sau al unui stres mai puternic.
Infertilitatea este cauzata de hiperprolactinemie (prolactina marita exagerat)
Unele femei sufera de hiperprolactinemie, o afectiune care se refera la valorile neobisnuit de mari de prolactina regasite in organismul femeilor care nu sunt insarcinate. Acest fapt poate avea repercusiuni asupra fertilitatii, provocand productia necontrolata de progesteron, hormonul central care ajuta la conceptie si care asigura o sarcina sanatoasa. Cand ai un nivel foarte mare de prolactina in sange nu vei mai avea ovulatie, ceea ce inseamna ca nu poti ramane insarcinata!
Hiperprolactinemia trebuie tratata
Tratamentul si durata in caz de prolactina marita exagerat (3-6 luni) o stabileste medicul endocrinolog. Medicamentele utile in acest caz vor fi insotite pe perioada administrarii de un mijloc de contraceptie, pentru a evita o sarcina (care ar impune oprirea administrarii tratamentului, ceea ce nu este de dorit).
Valoarea prolactinei poate creste si la tatici
Noul statut, cel de tatic, face ca nivelul prolactinei sa creasca putin si in cazul lui. Conform studiilor, nivelul de prolactina este cu atat mai mare cu cat taticii isi petrec mai mult timp cu nou-nascutul, jucandu-se cu acesta sau alintandu-l.