Esti aici
Femeia.ro > Promo > Pudre miraculoase

Pudre miraculoase

Le avem mereu la îndemână, sunt ieftine și extrem de valoroase pentru frumuseţea noastră.

Sunt multe produse şi alimente pe care le folosim zilnic în bucătărie şi care servesc drept tratamente cosmetice. Există câteva pudre pe care le-am putea numi magice, chiar dacă la prima vedere sunt nişte banale condimente, agenţi de creştere ori argilă (folosită deseori ca tratament pentru afecţiuni interne sau ca mască împotriva coşurilor). Iată care sunt prafurile care nu trebuie să-ţi lipsească din casă şi cum să le pui la treabă pentru a-ţi împrospăta aspectul.

Cacao

Conţine o grămadă de antioxidanţi care ajută pielea să se repare şi neutralizează radicalii liberi.

▶ Mască de întinerire. Amestecă o lingură de cacao cu o lingură de făină de ovăz, o linguriţă de miere şi două linguri de iaurt. Întinde această mască şi las-o să acţioneze 15 minute, apoi clăteşte. Pentru rezultate vizibile, se recomandă o dată pe săptămână.

▶ Şampon uscat. Este ideal dacă ai părul închis la culoare. Se aplică pe rădăcina părului şi se masează uşor pe restul părului. După cinci minute, se piaptănă bine părul. Pudra va absorbi grăsimea şi va lăsa părul catifelat şi cu o aromă plăcută.

Muştar

Activează circulaţia şi este folosit deseori pentru afecţiuni bronhice, sub formă de cataplasme, însă el curăţă foarte bine porii, făcând facilă extracția punctelor negre. Înainte de a aplica o astfel de mască, e bine să-ţi testezi sensibilitatea pielii pe partea interioară a cotului. Dacă în câteva minute pielea nu se înroşeşte, ai undă verde să-ţi masezi faţa cu făină de muştar pentru o curăţare profundă.

▶ Balsam de păr. Amestecă pudra de muştar cu ulei de măsline şi masează cu ea scalpul. Înfăşoară părul şi lasă să acţioneze câteva ore sau chiar peste noapte. Părul va fi revigorat rapid.

Bicarbonat

Poate că deja îl foloseşti pentru albirea dinţilor, dar el are şi multe alte beneficii.

▶ Purifică părul. Când foloseşti multe produse de coafat, părul este încărcat şi devine uscat, casant şi fără luciu, în ciuda spălării. Bicarbonatul are această proprietate de purificare şi înlătură rapid acumulările de produse. Trebuie doar să adaugi o cantitate mică de bicarbonat (cam un vârf de cuțit) în şampon şi să te speli ca de obicei. Vei simţi imediat părul foarte curat şi vei observa aspectul strălucitor.

▶ Îndepărtează cuticulele. Ştii gelurile speciale care fac acest lucru, dar şi bicarbonatul este la fel de util. Umezeşte bicarbonat cât să creezi o pastă şi fricționează cuticulele cu ea, apoi împinge cu un beţişor ce a mai rămas din ele. 

▶ Face pielea fină. Adăugat în baie, catifelează pielea şi o curăță, fără să lase senzaţia de uscăciune. Pune în baie un plic de bicarbonat şi cufundă-te în apa caldă cel puţin 15 minute.

▶ Este un scrub bine-venit pentru ten. Cu particule extrem de fine, curăţă tenul fără să-l agreseze, desfundă porii şi lasă pielea luminoasă. Amestecă o lingură de bicarbonat de sodiu cu 2-3 linguri de apă, iar cu pasta obţinută masează uşor faţa timp de un minut, prin mişcări circulare și delicate, apoi clăteşte. Îl poţi folosi o dată sau de două ori pe săptămână.

Turmeric

Este un condiment folosit în bucătăria asiatică, în special în cea indiană. Este denumit şi curcuma sau şofran-indian datorită culorii sale galbene. În medicina naturistă es-te un bun remediu pentru Alzheimer, diabet, artrită şi numeroase boli cronice.  Mai este utilizat pentru vopsirea țesăturilor sau pentru a da culoare muştarului, însă puţini ştiu cât de bun este pentru frumuseţe.

▶ Bun tratament pentru acnee. Datorită proprietăţilor antiseptice şi antibacteriene, ajută pielea să-şi recapete aspectul fin, dar şi să reducă secreţia glandelor sebacee. Se amestecă o linguriţă de turmeric cu puţină zeamă de lămâie şi se întinde pe faţă pentru zece minute, clătindu-se apoi cu apă caldă. Şi cicatricele lăsate de acnee se estompează cu turmeric. Se prepară o pastă din turmeric şi apă plată care se aplică pe zonele cu probleme 15 minute.

▶ Reduce ridurile. Este una dintre cele mai bune soluţii antirid. Se amestecă turmeric şi făină de năut sau de orez, în părţi egale, cu lapte crud. Se ține pe faţă 30 de minute şi apoi se înlătură cu apă caldă. Acest tratament este util pentru estomparea ridurilor, a vergeturilor, dar şi a cearcănelor.

▶ Calmează arsurile. Fie că e vorba de cele produse în bucătărie, fie de arsurile solare, turmericul e de mare ajutor. Dacă îl amesteci cu puţină aloe, rana se vindecă în cel mai scurt timp.

▶ Reduce pigmentarea pielii. După vară, de multe ori tenul rămâne pătat, total inestetic, însă turmericul te ajută să scapi uşor de aceste reminiscențe ale sezonului cald. Se amestecă turmeric cu puţină zeamă de lămâie ori de castravete şi se ține pe zonele pătate cam 30 de minute. Se aplică zilnic, până la dispariţia petelor.

▶ Bun pentru călcâie crăpate. Este un excelent ingredient pentru vindecarea pielii. Amestecă trei linguri de turmeric cu câteva picături de ulei de nucă de cocos ori ulei de ricin şi aplică pe călcâie pentru 15 minute, apoi fă o baie caldă şi freacă picioarele cu o pilă.

▶ Cremă de noapte. Fie încorporezi puţin turmeric în crema de zi, fie amesteci turmeric cu lapte, întinzi pe faţă şi laşi să acţioneze peste noapte. Ajută la regenerarea celulelor şi la calmarea tenului iritat.

▶ Tratament pentru mătreaţă şi pentru creşterea părului. Turmericul stimulează creşterea părului şi tratează afecţiunile scalpului. Se amestecă ulei de măsline şi puţin turmeric, cu acest ulei se masează scalpul, apoi se acoperă cu o cască de duş şi se lasă să acţioneze 15 minute, după care se spală. Când părul cade foarte mult, amestecă miere cu lapte şi puţin turmeric şi aplică masca pe scalp 30 de minute. Această mască stopează căderea părului şi întărește rădăcinile.

Argilă

Este folosită de secole ca ingredient în măştile cosmetice. Este utilizată în special pentru tenul gras datorită proprietăţii de a absorbi excesul de sebum. Însă ea oferă pielii şi nutrienţi valoroşi, purifică şi tonifică ţesuturile. În funcţie de tipul de ten, poţi folosi un anumit tip de argilă.

▶ Pentru păr gras. Este un tratament rapid şi eficient. Se amestecă patru linguri de argilă verde cu zece picături de ulei de rozmarin şi o lingură de sare de mare diluată în apă caldă. Cu acest amestec se masează scalpul, iar după 20 de minute, se clăteşte părul.

▶ Pentru ten. Dacă ai tenul gras sau cu acnee, foloseşte argilă verde, dacă este uscat sau sensibil, alege-o pe cea albă, iar dacă este normal, argila roşie este cea mai indicată. Măştile se prepară cu apă plată, dar şi cu suc de portocale când tenul este gras, cu miere sau aloe când este foarte uscat sau iritat. Pasta de argilă ajută la uscarea coşurilor. Contra ridurilor se foloseşte masca din argilă şi zeamă de lămâie.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.42/23.10.2014

Autor:  Luminița Tăbăran

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns