
Vitaminele si mineralele din fructe colorate ii intaresc puiului tau imunitatea mai ceva decat siropurile de la farmacie, asa ca merita sa prepari zilnic o portie pe masura lui, chiar si dupa ce se face mare!
Cum se introduc sucurile de fructe
Bebelusilor de 5-6 luni sucul de mere, portocale sau morcovi li se da progresiv, incepand cu cateva picaturi, pana se ajunge la cate 30 ml in decurs de cateva zile – fara sa inlocuiasca o masa de lapte. La inceput, pulpa unui singur fruct se strecoara prin sita si se da numai sucul simplu, cu lingurita. Mai tarziu, sucul se bea din canita speciala, cu cioc. Pe langa fructe poti adauga si cantitati mici de suc de sfecla, plin de fier si extrem de benefic in prevenirea si combaterea anemiei.
Suc de fructe proaspat preparat
Sucul se prepara zilnic, cu cat mai putin timp inainte de consum, cu storcatorul, din fructe si legume proaspete – cel mai indicat este sa folosesti de fiecare data fructe de sezon. Dupa cateva ore in care au fost pastrate descoperite, la temperatura camerei, substantele benefice din sucurile naturale se pierd in mare parte. Sa nu uiti ca nu este recomandat sa-i dai sucul inainte de masa, pentru ca altfel micutului ii va scadea pofta de mancare.
Cum le poti combina
Sucul de portocale este unul dintre cele recomandate in perioada de crestere, iar dupa varsta de 9 luni poti incepe sa-l prepari din mai multe fructe, dar tinand cont si de varsta copilasului. Astfel, la sucul de portocale, pe care i-l dai deja, daca vrei sa schimbi gustul din cand in cand, adauga ananas, banana sau orice alte fructe vrei din cele permise – ultimele pe lista fiind cele cu seminte, precum zmeura, murele, capsunile sau kiwi.
De ce sunt bune sucurile de fructe
O sursa substantiala de energie, ele vitaminizeaza organismul si il ajuta sa se refaca dupa boala. Cele mai multe contin multa vitamina C, potasiu, fibre, antioxidanti, toate cu rol de stimulare a dezvoltarii si nivelului de energie. Sucul de morcovi este si o sursa importanta de betacaroten, pentru o vedere de aviator!
Cat de multe
Fresh-urile nu prezinta nici un pericol daca sunt consumate moderat, dar in cantitati mari, spun specialistii, aduc multe calorii si se asimileaza mai greu de catre organism, afectand pancreasul si intregul sistem digestiv. Asadar, sucul de fructe nu i-l oferi micutului tau ori de cate ori i se face sete, ci numai cate o portie pe zi!
Urmareste reactiile alergice
Daca inainte de a pune fructele in storcator le-ai spalat bine sub un jet puternic de apa si totusi dupa ce i-ai introdus micutului un suc de fructe nou in meniu face diaree, se baloneaza sau ii apar bubite, atunci este nevoie de o pauza pana la urmatoarea incercare! Pana atunci, spune-i medicului pediatru ce s-a intamplat si cere-i sfatul.