
Starea de rau apare atunci cand corpul este supus unei miscari vizibil accelerate in diferite directii, iar vizibilitatea este redusa. Centrul echilibrului situate la nivelul urechii interne transmite creierului semnale care nu sunt corelate intre ele (imaginea static din interiorul masinii, in opozitie cu miscarile resimtite de corp, in directiile produse de masina).
Solutii contra raului de masina
Evita mesele bogate inainte de calatorie (fara fast-food, carne greu de digerat); da-i, mai degraba, o simpla gustare (biscuiti, carne prajita, biscuiti cu cereale).
Asaza copilul la mijlocul banchetei din spate (dar neaparat in scaun special si cu hamurile puse); scaunul de masina ajuta deoarece pozitia este mai inalta si poate privi la drum.
Distrage-i atentia catre obiecte aflate pe directia de miscare (in fata, pe sosea) si fa-l sa nu se uite pe geamurile laterale.
Faceti opriri dese pentru a admira peisajul, pentru toaleta, masa si plimbare in aer liber; daca cel mic a vomitat deja, luati o pauza mai mare pentru a-i oferi timp sa se refaca.
Calatoriti noaptea sau la orele de somn care corespund perioadelor de somn, astfel incat micutul sa doarma in masina.
Daca afara este racoare, mergeti cu geamul intredeschis – aerul proaspet ii face bine.
Scapa de odorizantele de masina – mirosurile grele ii accentueaza raul de masina.
Da-i sa bea putin ceai de ghimbir (planta recunoscuta pentru proprietatile antiemetice, o felie de lamaie, intreaba doctorul daca poti apela la tratamente naturiste sau incearca chiar si bratarile care combat raul de masina.
Soferul trebuie sa incerce, pe cat posibil, sa nu accelereze sau sa franeze brusc.
Ocupa-i timpul – cantati, ascultati muzica sau carti audio, faceti jocuri de cuvinte etc.
Nu uita sa ai cu tine o punguta si haine de schimb in caz ca puiul tau varsa.